1

Temat: umowa na 4 lata a zamówienia uzupełniające

Mam pytanie
przetarg powyżej progów z art. 11  na zimowe utrzymanie dróg na okres 4 lat tj. sezon 2011/12 , 12/13, 13/14, 14/15 czy jest możliwość przewidzieć zam. uzupełniające z art. 67 ust. 1 pkt. 6. Jak się to ma do okresu 3 lat od udzielenia zamówienia.  co w przypadku gdy w każdym z 4 sezonów będzie trzeba zastosować zaam. uzupełniające - (bo któż wie jaka śnieżna i długa będzie zima). Dodam że decyzja zamawiającego jest taka że zamówienie musi być na 4 lata - niestety.

2

Odp: umowa na 4 lata a zamówienia uzupełniające

A na cóż w ogóle uzupełniające? To samo, a nawet więcej można przewidzieć w zamówieniu podstawowym  i zapisać odpowiednie klauzule.

3

to mógłbyś dać jakiś przykład smile

4

Niestety, nie mam nic gotowego pod ręką i musiałbym wymyślać.

5

ja kiedyś pomogłem sobie takimi zapisami, oczywiście jeśli jest możliwość rozbicia na jednostki i cenę jednostkową:

- Zamawiający w trakcie realizacji zamówienia dopuszcza możliwość zmniejszenia ilości zamawianych produktów do 40%, a tym samym zmniejszenia wartości umowy określonej w Załączniku Nr 2 do SIWZ;

- Zakup przez Zamawiającego mniejszych ilości produktów niż wymienione w SIWZ nie może być podstawą jakichkolwiek roszczeń odszkodowawczych ze strony Wykonawcy wobec Zamawiającego.

wówczas można troszkę zawyżyć zamawiane ilości

6

i to nawet nie troszkę, ale tyle ile będzie trzeba. Wystarczy może zrezygnować ze sztywnych procentów, uzależniając od rzeczywistych warunków atmosferycznych.