1

Temat: oględziny

W opisie przedmioyu zamówienia Zamawiający postawił warunek: Wykonawca dokona wizji lokalnej w siedzibie Zamawaijącego przed sporządzeniem oferty. Kilku Wykonawców przedłożyło oferty bez przeprowadzania wizji ,czy to może byc powód odrzucenia tych  ofert? Mój radca twierdzi,że tak.

2

Odp: oględziny

A ja twierdzę że nie, stawianie takiego wymogu nie ma uzasadnienia, można jedynie zapisać że zaleca się dokonanie wizji celem poprawnej wyceny zadania.

3 (edytowany przez responder 2011-07-19 08:40:04)

To niech radca to napisze i podpisze,

4

Skubidu1 napisał/a:

Mój radca twierdzi,że tak.

Co do zasady - nie zgadzam się z tą tezą.

5

J.w. My stosujemy zapis podobny jak pisze Marcel- że "zaleca się...."

6

Bitter napisał/a:

J.w. My stosujemy zapis podobny jak pisze Marcel- że "zaleca się...."

Zgadza się ale słowo się rzekło i muszę jakoś z tego wybrnąć.Oględziny miały na celu dokonanie dokładnych pomiarów bo  Zamawiający podał wymiary przyblizone. Ogłedziny na miejscu miały słuzyć m.in.  dokładnemu zwymiarowaniu.

7

Nic z tym nie robić i zostawić w spokoju, to raczej tylko forma nic poza tym.

8

Skubidu1 napisał/a:

Oględziny miały na celu dokonanie dokładnych pomiarów bo  Zamawiający podał wymiary przyblizone. Ogłedziny na miejscu miały słuzyć m.in.  dokładnemu zwymiarowaniu.

O cwaniaki i leniuchy śmierdzące! Zamiast należycie wywiązać się ze swoich obowiązków (wystarczy może wysłać 1 osobę) wymyślili, by za darmo inni zjechali się i popracowali za nich.
Jak to nazwać? Karygodne?

9

hubal napisał/a:
Skubidu1 napisał/a:

Oględziny miały na celu dokonanie dokładnych pomiarów bo  Zamawiający podał wymiary przyblizone. Ogłedziny na miejscu miały słuzyć m.in.  dokładnemu zwymiarowaniu.

O cwaniaki i leniuchy śmierdzące! Zamiast należycie wywiązać się ze swoich obowiązków (wystarczy może wysłać 1 osobę) wymyślili, by za darmo inni zjechali się i popracowali za nich.

yikes Rany jak miażdżąca krytyka ; a nie tak dawno na tym forum doradzali mi inni ,że a i owszem mozna tak zrobić ,żeby Wykonawcy dokonali sami sobie dokładnych  pomiarów. I jak tu ufać  ludziom sad .

10 (edytowany przez hubal 2011-07-19 12:08:27)

Już wyjaśniam.
Zaufanie nie może być bezgraniczne, dlatego w interesie wykonawcy, który odpowiada (materialnie) za konkretne dzieło jest sprawdzić pomiary według własnych potrzeb, niech nie odpowiada za osoby trzecie, ale wystarczy on jeden, gdy już jest odpowiedzialny mocą umowy.

Nie jest jednak sensowne, by na etapie ofert każdy mierzył po swojemu. Na przykład gdy każdy uzyska inne wyniki, wtedy oferty nie będą porównywalne. Ponadto na tym etapie  zamawiający (a nie wykonawca) ma obowiązek przygotować bezbłędnie opis i całą specyfikację, by wykonawca mógł jej zaufać, rozstrzyga to m.in. art. 29.1.

Nie kojarzę, by wcześniej były w istotnym stopniu inne poglądy.

11

Hubal ubiegłeś mnie o minutę z odpowiedxią, Skubi poleganie na wykonaniu obmiaru do oferty przez wykonawców było lekką nonszalancją!!!

12

hubal napisał/a:
Skubidu1 napisał/a:

To samo mialam napisać tylko nieco łagodniej , na miejscu sa i przyblizone podają a ktoś z drugiego końca Polski ma przyjechaać i wymierzyć - wstyd

13

responder napisał/a:

Hubal ubiegłeś mnie o minutę z odpowiedxią, Skubi poleganie na wykonaniu obmiaru do oferty przez wykonawców było lekką nonszalancją!!!

z uwaga !  do oferty to przedmiar , po wykonanej robocie obmiar

14

Oględziny dla wykonawców - zalecane. Należyta staranność od zamawiających - wymagana.

15

myszy1953 napisał/a:
responder napisał/a:

z uwaga !  do oferty to przedmiar , po wykonanej robocie obmiar

Jest mi ten fakt znany, punkty za czujność. smile

16

Skubidu1 napisał/a:
hubal napisał/a:
Skubidu1 napisał/a:

yikes Rany jak miażdżąca krytyka ; a nie tak dawno na tym forum doradzali mi inni ,że a i owszem mozna tak zrobić ,żeby Wykonawcy dokonali sami sobie dokładnych  pomiarów. I jak tu ufać  ludziom sad .

Zebym nie była "gołosłowna" polecam lekturę :  http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7954  .Miłego popołudnia.Mimo wszystko.

17

ja twierdze tak, jak Twój radca, uzasadnienie- jeżeli nikt nie złożył odowłania na zapisy SIWZ, to każdy winien być postąpić zgodnie z tym co zapisano w SIWZ

18

wykonawcy nie są od tego aby poprawiać durnoty zamawiających i poczytaj sobie wyroki na temat ,że jak nie oponował i nie pisał  to znaczy ,że tak ma być

19

aby poprawiać durnoty zamawiających

Takie zachowanie najprościej byłoby zignorować. Ale nie dam tej Pani satysfakcji. To  przykre ,że  uważa się Pani za wyrocznię we wszystkich (jak niestety zdążyłam zauważyć) tematach . Konstruktywna krytyka jest  potrzebna każdemu ale obrażanie innych  to już  zwykły brak  "dobrego" wychowania.  Z  niechęcią ale  życzę "miłego" dnia.   hmm  i pozdrawiam wszystkich innych sympatycznych uczestników tego forum.

20

zgadzam się z Tobą myszy1953

21

Skubidu1 napisał/a:

aby poprawiać durnoty zamawiających

Takie zachowanie najprościej byłoby zignorować. Ale nie dam tej Pani satysfakcji. To  przykre ,że  uważa się Pani za wyrocznię we wszystkich (jak niestety zdążyłam zauważyć) tematach . Konstruktywna krytyka jest  potrzebna każdemu ale obrażanie innych  to już  zwykły brak  "dobrego" wychowania.  Z  niechęcią ale  życzę "miłego" dnia.   hmm  i pozdrawiam wszystkich innych sympatycznych uczestników tego forum.

Nie jestem żadną wyrocznią i takie same błędy popełniam jak inni zamawiający - jak uraziłam przepraszam - dzięki ,że czyta Pani wszystkie moje wypowiedzi mam nadzieję ,że czasami korzysta Pani z nich - choć wątpię

22

dobrze że są te wyroki bo jak ostatnio schlapaliśmy przetarg (był trochę zły projekt czego nie zauważyliśmy, a wykonawca tak - ale dopiero po podpisaniu umowy) to biliśmy się w pierś, zrobiliśmy co trzeba żeby było dorze formalnie i prawnie i dzięki temu zaoszczędziliśmy kupę kasy i czasu.  trzeba być ludźmi i myśleć o drugiej stronie jak o partnerze, a nie jak o kimś kto chce cię wyrolować.

23

w pełni popieram taką postawę zgoda i współpraca buduje !!

24

W wyroku z dnia 30 grudnia 2010 r., sygn. akt KIO 2710/10 Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła:
"Izba stwierdza w ślad za dotychczasowym orzecznictwem w tym zakresie, iż nałożenie na wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia obowiązku dokonania wizji lokalnej narusza wynikającą z przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych zasadę uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców poprzez zaniechanie prawidłowego i wyczerpującego opisu przedmiotu zamówienia. Zamawiający obciąża bowiem w ten sposób wykonawców wykonaniem swego ustawowego obowiązku wymagając, aby informacje niezbędne do przygotowania oferty uzyskali w czasie wizji lokalnej. Tymczasem przepis art. 29 ust. 1 ustawy Pzp zobowiązuje jednoznacznie zamawiającego do dokonania opisu przedmiotu zamówienia w sposób jednoznaczny i wyczerpujący, za pomocą dostatecznie dokładnych i zrozumiałych określeń, uwzględniając wszystkie wymagania i okoliczności mogące mieć wpływ na sporządzenie oferty. Informacje niezbędne do prawidłowego przygotowania oferty winny być zamieszczone przez zamawiającego w SIWZ i dostępne wszystkim wykonawcom na równych zasadach. Właściwym działaniem zamawiającego winno być pozostawienie możliwości dokonania wizji wyborowi wykonawców jako czynności pomocniczej przy przygotowaniu oferty a nie mającej wpływu na jej formalną ocenę, oraz zamieszczenie w SIWZ, co najmniej podstawowych informacji niezbędnych do prawidłowego przygotowania (wycenienia) oferty".

25

agaj napisał/a:

dobrze że są te wyroki bo jak ostatnio schlapaliśmy przetarg (był trochę zły projekt czego nie zauważyliśmy, a wykonawca tak - ale dopiero po podpisaniu umowy) to biliśmy się w pierś, zrobiliśmy co trzeba żeby było dorze formalnie i prawnie i dzięki temu zaoszczędziliśmy kupę kasy i czasu.  trzeba być ludźmi i myśleć o drugiej stronie jak o partnerze, a nie jak o kimś kto chce cię wyrolować.

Właśnie nigdy nie wiadomo kiedy się spotkamy. Nie można traktować wykonawców jak złodziei.  ALE nie wszyscy tak myslą i to jest przykre.