1

Temat: uzupełnienie dokumentów

Przetarg -prawo jazdy
Warunki
1) posiada uprawenienia zgodnie z ustawa o ruchu drogowym ( składa odpowiedni dokument - tj zaświadczenie )
2)posiada wiedzę i doswiadczenie- sklada wykaz że przeprowadził 2 szkolenia
3)dysponuje potencjałem technicznym - min 2 samochody - sklada wykaz samochodów

Wykonawca X złożył ofertę,
1) nie przedstawił dokumentu jako firma ,
    przedłożył dokument że jakis pan tylko mogę sie domyśląć jak narazie instruktor taki posiada dokument
2) złożył
3) złożył wykaz samochodów i w podstawie dysponowania wpisał samochód nabyty wraz z instruktorem jazdy,

dołaczył tez umowe użyczenia , że jakiś Zenek czyli znowu się domyśłam że ten instruktor jazdy zawarł umowę na plac manewrowy z jakąs firma a nie WYKONAWCA który złożył oferte,

Miałam zapis że może zgodnie z art.26 ust.2b i 2c polegac na wiedzy i doświadczeniu  i składa pisemne zobowiązanie,

natomiast jeśli dotyczy to posiadanych uprawnień to musi te uprawnienia posiadać WYKONAWCA ,

nie złozył tez Wykonawca informacji że wspólnie ubiegają się o zamówienie,

Nie chciałaby popełnic błędu bo tylko raz mozna prosic o wyjasnienie danego tematu czy uzupełnienie dokumentów - więc prosze doradzcie co z tym zrobic.
O co wystapić do Wykonawcy ? dziękuję z góry ,
dzisiejszy deszcz spowolnił moje myślenie   smile

2

Odp: uzupełnienie dokumentów

Inych dyskutantów chyba też, jak widać smile

1) Imię i nazwisko tego pana jest z zasady firmą, jeżeli ten składa ofertę i załącza swoje uprawnienia, to jest w porządku.
Jeżeli ustawa wymaga uprawnień i jednocześnie specyfikacja wymagała dokumentu potwierdzającego i jednocześnie wykonawca nie załączył jego do oferty, to należy wezwać do złożenia zgodnie z zapisem specyfikacji i jednocześnie podać termin (art.26.3 Pzp.)
Uprawnienia nie dają się przekazać.

3

wysłałam pismno o uzupełnienie i jutro powinnam dostać wyjasnienie i uzupełnienie i  w środe jade na szkolenie to może pomroczność jasna nastąpi  smile
zamieszczę odpowiedz jak uzuskam sensowne wyjasnienie może komuś tez się przyda.

hubal dziękuję za informację bo widziałam że wiele osób wchodziło ale nikt odpócz ciebie  nie podjął dyskusji - widac że sprawa tej oferty jest dość skomplikowana.
Na cały tydzień życzę prostych i łatwych postępowań.

Po szkoleniu w środę odpisze co doradził mi wykładowca smile

4

ale dalej mam dylemat bo jak sie okazało to nie mogłam prosic dokumentu tj.zaswiadczenia o wpisie do rejestru przedsiębiorców bo to nie jest Zezwolenie, konsesja, licenja ,  zgodnie z rozporządzeniem

A się dzieje jeśłi się prosi o dokument niezgodnie z prawem a nie oświadczenie,

A czy wogóle można prosić nawet o oswiadczenie, skoro w rozporządzeniu są wymienione dokumenty, wykazy, ale brakuje formy oświadczenia że Wykonawca składa oświadczenie że jest uprawniony na podstawie przepisów czyli posiada wpis do rejestru ...,
w pkt.7 jest mowa że osoba posiada uprawnienia a to nie to samo,
moze ktos miał podobny przypadek
od rana wałkuję temat,
Niektórzy mówią żeby uniewaznić bo to postępowanie unijne ale nie widze do końca podstawy

5

Ja też na razie nie widzę.
Przesadne wymaganie dokumentów moim zdaniem nie jest wystarczającym powodem. W takim przypadku może wystarczyć, że zamawiający odpowiednio ograniczy swoje reakcje przy badaniu ofert.

Jeśli chodzi o dokument z rejestracji działalności gospodarczej, to nie ma nic złego w żądaniu, a nawet są poglądy, że w niektórych przypadkach jest zasadny.

Jednocześnie nie należy mylić rejestracji działalności gospodarczej z uprawnieniami, rejestracja z zasady nie daje uprawnień.
Jeżeli konieczność posiadania uprawnień przez wykonawcę wynika z przepisów prawa, to obowiązkowo wykonawca musi dysponować odpowiednim dokumentem i musi na ewentuale żądanie dostarczyć kopię, zaś zamawiający ma prawo żądać (nie znaczy że zawsze musi i niekoniecznie wraz z ofertą).