1

Temat: wartość zrealizowanego zamówienia i referencje

mam do Was pytanie:
czy mozna sprawdzić jakoś wartość zrealizowanego zamówienia jakie przedstawił wykonawca w wykazie prac i referencje które przedstawił bez podania kwoty?

chodzi o to, że znam tego wykonawcę i wiem, że lubi on kombinować, w referencjach przedstawił prace remontowe w pewnym szpitalu i sprawdzając ogłoszenie na stronie tego szpitala znalazłem ogłoszenie o udzielu temu wykonawcy zamówienia na kwotę 3 razy mniejszą niż podał w wykazie.

czy mogę coś z tym zrobić???????

2

Odp: wartość zrealizowanego zamówienia i referencje

mój kierownik dzwonił do tego szpitala i sprawa się potwierdziła zamiast jak podał w wykazie kwoty 408 tyś rzeczywiście zrealizował za kwotę 150 tyś, my wymagaliśmy za minimum 400 tyś - Wykonawca chce bezprawnie uzuskać zamówienie podając nieprawdziwe doświadczenie !!!!!!!!!

3

W związku z powyższym powinieneś w trybie art. 26 ust. 3 Pzp wezwać wykonawcę do złożenia w wyznaczonym terminie dokumentów w postaci referencji, które potwierdzać będą spełnianie postawionego warunku w zakresie posiadania wiedzy i doświadczenia.

W sytuacji natomiast, gdy zachodzi podejrzenie złożenia przez wykonawcę fałszywego oświadczenia, powinieneś wezwać go do złożenia wyjaśnień w trybie art. 87 ust. 1 ustawy Pzp. Jeżeli wyjaśnienia niniejsze potwierdzą przypuszczenia , zasadne będzie wykluczenie wykonawcy z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp, o ile podane przez wykonawcę nieprawdziwe informacje mają lub mogą mieć wpływ na wynik prowadzonego postępowania. Należy wówczas rozważyć również celowość zawiadomienia organów ścigania o podejrzeniu popełnienia przestępstwa określonego w art. 297 § 1 Kodeksu karnego.

4

dlatego sprawdzałem tą ofertę tak wnikliwie, bo jest pierwsza na dwie złożone.

główny problem w tym, że patrząc tylko w ofertę wszystko jest ok, przecież referencje żąda się tylko po to aby pokazały, że prace są należycie wykonane, ale przez naszą wnikliwość wyszło złożenie fałszywych informacji.

czy prosząc o wyjaśnienia mam powołać się na to, że posiadamy informacje, że zawyżył wartość zamówienia w wykazie?

5

Tak

6

nic nie wyjaśniałabym u Wykonawcy tylko masz prawo potwierdzić referencje przez Szpital do którego możesz się zwrocić i uzyskać to co kierownik telefonicznie na piśmie a dalej to już wiadomo:
działając na podstawie art. 24 ust. 2 pkt. 3 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz.U. z 2010 nr 113 poz. 759 z późn. zm.), zwanej dalej ?ustawą Pzp?, wykluczasz z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego,ponieważ Wykonawca złożył nieprawdziwe informacje mające wpływ na wynik postępowania.
W konsekwencji powyższego ofertę, stosownie do treści art. 24 ust. 4 ustawy Pzp, uznaje się za odrzuconą.
a potem ksero oferty i postępowania wyjaśniajacego do radcy prawnego a on dalej już wie co zrobić

7

Nie byłabym taka szybka.
Orzeczenia KIO w kwestii nieprawdziwych informacji nie są takie czytelne. Jest sporo orzeczeń w tej kwestii.
Myślę, że przede wszystkim warto by było otrzymać od Szpitala informację na piśmie, że wartość zrealizowanych robót była inna niż wskazana przez wykonawcę.
Można oczywiście spróbować wezwać do złożenia referencji, ale żądanie przez zamawiających by referencje zawierały określoną treść jest kwestionowane przez organy kontroli. One mają tylko potwierdzać należyte (itp) wykonanie.
Dlatego raczej mając pewność (np. ta umowa ze strony szpitala) wezwałabym do złożenia wyjaśnień, skąd ta rozbieżność, a jeśli wyjaśnienia potwierdzą, że wskazana robota nie spełnia warunków udziału, zażądać uzupełnienia poprzez przedstawienie nowego wykazu i referencji. Wykonawca przecież ma możliwość odpowiadając na wezwanie Zamawiającego przedstawić inne roboty.

8

niestety informacji nieprawdziwej nie można zastąpić prawdziwymi vide wyrok Krajowej Izby Odwoławczej  z dnia 18.05.2010r. nr KIO/UZP 834/10.

9

też mi się wydaję, że jak już raz złożył nieprawdziwe inf. to wzywać do uzupełnienia już nie ma co.

postanowiliśmy, że wysyłamy wezwanie do wyjaśnień, do szpitala też się skierujemy z prośbą o informację tym bardziej, że ich referencje były wystawione po przeprowadzonym postępowaniu.

jeszcze jedna kwestia: czy wadium , które było wymagane w przypadku takiego wykluczenie powinno się zwrócić - wydajem mi się, tak - bo nie widzę nic w art.46?

10

zwraca się

11

myszy1953 napisał/a:

niestety informacji nieprawdziwej nie można zastąpić prawdziwymi vide wyrok Krajowej Izby Odwoławczej  z dnia 18.05.2010r. nr KIO/UZP 834/10.

Tak jak myszy jak się upewnisz, że faktycznie wykonawca złożył nieprawdziwe informacje to out. Ale sie zabezpiecz papierami.

12

dziękuję za pomoc smile

13

pomocy mam referencje ale one nie potwierdzają że robota byla taka jaką wymagalismy , nie ma w referencji także kwot-wykluczam czy odrzucam?

14

a może n ajpierw musze wezwać do wyjaśnien?czas leci więc wolałabym tego nie rpzedłużac?ktoś pomoże

15 (edytowany przez obelix 2011-07-29 11:08:27)

referencje mają potwierdzić należyte wykonanie zamówienia,
referencja nie musi zawierać informacji dot. wartości zrealizowanej umowy

jeśli w wykazie zrealizow zamówień wykonawca dokładnie opisał, czego prace dotyczyły, jakie jeszcze masz wątpliwości ?

16

w wykazie robót napsiał że były to roboty ogólnobudowlane wykonane na rzecz Miasta.. a nasz wymóg brzmiał tak: roboty bud. polegające na budowie/przebudowie ogrodzenia o charakterze i złożoności porównywalnej z przedmiotem zamówienia

co wobec tego?

17 (edytowany przez obelix 2011-07-29 11:27:10)

odrzucić można szybko smile tylko konsekwencje mogą być różne smile

ja być może wezwałbym jeszcze do wyjaśnienia art. 26.4 co było przedmiotem wykonanych robót budowl wpisanych w wykazie.

przede wszystkim ratowanie oferty
nie wiem ile ofert wpłynęło w postępowaniu, ale przykładowo masz 2, tę odrzucisz, wybierzesz drugą, a wykonawca wyprze się i nie podpisze umowy. pozostajesz z niczym.

18 (edytowany przez Marta 2011-07-29 11:49:18)

ok czyli najpierw wzywam zgodnie z26.3 do uzupelnienia bo w wykazie nie zgadzaja m isie tez daty  tzn nie moge dat ukonczenia roboty odnalesc w zadnych referencjach sa referencje ale z inna data ukonczenia  i potem ewentualnie wykluczam na podstawie art. 24.ust 2 pkt 4 czy odrzucam na podst. art. 89.1.2.

19

mam tylko 1 wiec jeszcze gorsza sytuacja...

20 (edytowany przez efigy007 2011-07-29 12:01:36)

dokładnie referencje tylko potwierdzają należyte wykonanie,
wszystko inne wynika z wykazu zrealizowanych prac,
jeśli czego nie ma to wyzwasz na podstawie 26.3,
jeśli nie uzupełni lub uzupełni a to nie będzie potwierdzoło twoich wymagań,
to wtedy wylkuczasz -24.2.4 i potem 24.4.