1

Temat: Zamówienia do 14 tys. euro

Witam,  temat pewnie juz sie pojawił, ale zaraz po otrzymaniu odpowiedzi go usunę. Pytanie brzmi czy do 14 tys. musze opisywac przedmiot Zamówienia tak aby nie wskazac producenta czy mogę nazwać towar po "imieniu" dodam że chodzi o dostawę komputerów. Pozdrawiam.

2

Odp: Zamówienia do 14 tys. euro

gerard.11 napisał/a:

Witam,  temat pewnie juz sie pojawił, ale zaraz po otrzymaniu odpowiedzi go usunę. Pytanie brzmi czy do 14 tys. musze opisywac przedmiot zamówienia tak aby nie wskazac producenta czy mogę nazwać towar po "imieniu" dodam że chodzi o dostawę komputerów. Pozdrawiam.

Już nie usuniesz wink A jeżeli chodzi o odpowiedź: nie musisz opisywac przedmiotu zamówienia tak aby nie wskazac producenta.

3

Jestem innego zdania niz MIRAS - art. 44 ust. 4 ustawy  z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz.1240 z późn. zm.) stanowi: "jednostki sektora finansów publicznych zawierają umowy, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane, na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej".
A zatem jednostka sektora finansów publicznych ma stosować zasady określone w przepisach o zamówieniach publicznych, bez względu na wartość zawieranej umowy (przez przystąpienie czy tez umowy na piśmie).

4 (edytowany przez MIRAS 2011-07-27 07:53:30)

karolk napisał/a:

Jestem innego zdania niz MIRAS - art. 44 ust. 4 ustawy  z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz. U. Nr 157, poz.1240 z późn. zm.) stanowi: "jednostki sektora finansów publicznych zawierają umowy, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane, na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych, o ile odrębne przepisy nie stanowią inaczej".

No to dobra sięgamy - zgodnie z dyspozycją jak wyżej - do przepisów o zamówieniach publicznych (czyt. Pzp), a tam jest art. 4 pkt 8, który brzmi: "Ustawy nie stosuje sie do zamówien i konkursów, których wartosc nie przekracza wyrażonej w złotych równowartosci kwoty 14.000 euro".

karolk napisał/a:

A zatem jednostka sektora finansów publicznych ma stosować zasady określone w przepisach o zamówieniach publicznych, bez względu na wartość zawieranej umowy (przez przystąpienie czy tez umowy na piśmie).

Tak, które zasady: ogólne, a możesz te szczegółowe? karolk Ty takie rzeczy wypisujesz?

Rzadko to robie, w przeciwieństwie do Ciebie (chdzi o przytaczanie opinii innych, wyrokók KIO etc.), ale skoro ja Ciebie nie jestem w stanie przekonać, to może przekona Cie jeden z artykułów, jak niżej:

Kowalski-Paszko Sebastian
artykuł
Zam.Pub.Dor.2010.12.11
Zamówienia o wartości do 14.000 euro. Teza nr 2
125059/2

Ustawa [o finansach publicznych] odsyła do stosowania przez jednostki sektora finansów publicznych przepisów o zamówieniach publicznych zawsze wtedy, gdy jednostki te zawierają umowy, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane (art. 44 ust. 4 ufp). Odesłanie to nie wyłącza jednak zastosowania art. 4 pkt 8 Pzp [ustawy z 2004 r. - Prawo zamówień publicznych], co oznacza, że jeśli wartość szacunkowa została prawidłowo określona poniżej progu 14.000 euro i nie dokonano nieuprawnionego podziału zamówienia, na mocy powołanego przepisu do takich zamówień nie stosuje się Pzp.

5

Ja natomiast jestem dokładnie takiego zdania jak MIRAS, skoro ustawy nie stosuje się, to nie ma żadnych przeszkód aby używać konkretnych nazw własnych.

6

Takie jest moje stanowisko i nie zmieni go przytoczona powyżej opinia. W tej sprawie  jest tak jak wielokrotnie  z przytaczanymi przeze mnie wyrokami KIO i ZA.  Dla mnie zasady zamówień publicznych, to zasady określone w  rozdziale II "Zasady udzielania zamówień" ustawy - Prawo zamówień publicznych.
Oczywiście że można  się z moim stanowiskiem nie zgadzać. Ja przecież nie mam patentu na nieomylność. Ale ja mam prawo jak każdy do wyrazania swojego zdania i prezentowania go na tym forum. Przecież nikomu nie narzucam swojej woli.

7

karolk napisał/a:

Ale ja mam prawo jak każdy do wyrazania swojego zdania i prezentowania go na tym forum.

Nikt tutaj tego nie podważa smile