1

Temat: Ryczałt - brak kosztorysu

Witam, mam następujący problem.
Startowaliśmy do przetargu na roboty budowlane. Wynagrodzenie Ryczałtowe. W SIWZ brak było zapisu, iż Zamawiający żąda kosztorysu ofertowego, ba.... nawet nie było zapisu, że chce formularz cenowy - jednakże z uwagi na to, iż jest to raczej logiczne, takowy oczywiście daliśmy, zresztą był w załącznikach do siwz.
W dniu otwarcia ofert Zamawiający powiadomił nas (telefonicznie) o braku kosztorysu. Na naszą odpowiedź, że przecież nie żądali, Pan mnie uświadomił, że przecież jest zapis na formularzu cenowym. Na moje pytanie czy możemy uzupełnić, bo to Ryczałt, usłyszałam, że sami nie wiedzą, co w tej sytuacji (nie tylko my zrobilismy taki błąd) będą się dowiadywać co dalej.

I moje pytanie: Czy mają prawo nas odrzucić? mimo iż w SIWZ nie było mowy o kosztorysie?

na formularzu cenowym jest taki zapis: "Powyższa cena została określona na podstawie dołączonego do niniejszej oferty kosztorysu ofertowego, stanowiącego Załącznik Nr 1 do Formularza Oferty Nr 3 ?Cena oferty? (którego druk dołączony został do dokumentów przetargowych Zamawiającego) i obejmuje pełen zakres zamówienia określony w dokumentacji przetargowej i projekcie technicznym.". <-Formularz Oferty Nr 3 ?Cena oferty?

Czy za przeoczenie tego zapisu, "zapłacimy" odrzuceniem oferty? Nasza oferta okazała się najtańsza...

Dodam, że to przetarg nieograniczony poniżej kwot określonych w art. 11 ust 8 ustawy.

Będe wdzieczna za pomoc.

2 (edytowany przez Marcel 2011-07-15 14:33:26)

Odp: Ryczałt - brak kosztorysu

Nie, nie powinni odrzucić:
Brak kosztorysu nie uzasadnia odrzucenia oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp w przypadku, gdy cena za wykonanie zamówienia jest ceną ryczałtową, a przedmiot zamówienia, do wykonania którego będzie zobowiązany wykonawca, został opisany poprzez odwołanie do dokumentacji technicznej, a nie do kosztorysu ofertowego (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 2 sierpnia 2010 r.; sygn. akt KIO 1516 /10).
Ps. można im o tym podpowiedzieć wink

Lecz odmienne zdania też są smile

3

Z tymi zamawiaczami jest różnie. Napiszą o kosztorysie przy ryczałcie a do niczego nie jest potrzebny nawet jednej wzmianki. Ale potem odrzucają ofertę ba wcześniej wzywają do uzupełnienia kosztorysów. Tylko pozostaje odwołanie wówczas.

4

po pierwsze co to za telefony?
po drugie cyt.: " usłyszałam, że sami nie wiedzą, co w tej sytuacji (nie tylko my zrobilismy taki błąd) będą się dowiadywać co dalej".
niezła jazda o matko!! ciekawe u kogo ?

5

Hej.
Przede wszystkim należy dokładnie przeczytać zapisy siwz zwłaszcza zapisy dotyczące sposobu obliczania ceny. W większości przypadków przy wynagrodzeniu ryczałtowym kosztorys ofertowy pełni rolę wyłącznie pomocniczą, ale.... Wyrok KIO 1048/08 z 14.10.2008 r. , wyrok KIO 2164/2010 z 20.10.2010 r. oraz wyrok UZP/ZO/0-997/07 wskazują, że istnieją wyjątki od reguły- kosztorys ofertowy stanowi istotny element oferty.
Mam natomiast pytanie, piszesz, że daliście kosztorys ponieważ był włączony jako załącznik do siwz. Zamawiający natomiast twierdzi, że nie ma waszego kosztorysu, wy natomiast prowadzicie polemikę z Zamawiającym na temat kosztorysu. Jest to trochę nielogiczne.
Po pierwsze primo smile daliście ten kosztorys czy nie?
Po drugie primo postępowanie publiczne prowadzone jest wyłącznie w formie pisemnej, zatem trzeba czekać na pismo od Zamawiającego - dostaliście je?
W końcu po trzecie - nawet w przypadku postępowania podprogowego, w przypadku odrzucenia waszej oferty - po przeanalizowaniu wszystkich kwestii (uzasadnienie Zamawiającego, zapisy siwz) macie prawo skorzystać z zapisów art. 180 ust. 2 i dokopać Zamawiającemu. Ale ostrożnie - to kilka złotych kosztuje.

6

pomocniczą jak to napisze zamawiający!!! jak żądał kosztorys ma być i tyle ponadto podtrzymuję to co napisalam żadnych rozmów telefonicznych ale to przytyk do zamawiającego a nie do wykonawcy

7

Lubię zamawiaczy co żądają kosztorysów przy ryczałcie ale zaznaczam bezzasadnie (czyli po przeanalizowaniu siwz). Można kilka groszy zarobić na tym.

8

Hasło o braku kosztrysu padło w rozmowie telefonicznej na temat wniosku o zestawienie ofert. My tego kosztorysu nie daliśmy, ale nie było nic kompletnie w SIWZ, że taki chcą (dopiero na formularzu cenowym). Dla mnie logiczne jest, że przy "sposobie przygotowania oferty" zamawiajacy pisze, iż chce taki czy inny dokument.
Sposób oceniania ofert to 100% cena.
Jeśli jest to ważne - do dokumentacji przetargowej nie była załączona żadna specyfikacja techniczna, STWiOR czy SST. Dysponowalismy tylko przedmiarami.
A dowiadywać sie mają w Gminie... Pisma jeszcze nie dostaliśmy, zapewne coś będzie wiadomo na początku tego tygodnia...

9

Ja dołączę swoją uwagę. Konieczność istnienia kosztorysu może być z różnorodnych powodów (!) wynikających ze specyfikacji i należy to honorować, czyli może przejrzeć ponownie specyfkację w tym celu.  W szczególności argument taki jak ryczałt nie wystarcza, bo konieczna jest definicja sposobu rozliczania wynagrodzenia.
Kosztorys na dowód poprawności ustalenia ceny nie przekonuje mnie ani chyba mało kogo.

Zapis na formularzu jest dyskusyjny. Dla dobra sprawy nie jest w interesie niczyim upieranie się przy nim i przy kosztorysie.

10

Zamawiający zawezwał do uzupełnienia kosztorysu smile
Dziekuję za pomoc.

11

kiedyś im to wytknie jakaś kontrola wink

Ale  to już nie jest problem wykonawcy

12

kamyk_zar napisał/a:

Zamawiający zawezwał do uzupełnienia kosztorysu smile
Dziekuję za pomoc.

.

czynność niezgodna z przepisami ustawy pzp - można uzupełniać oprocz pelnomocnictw oswiadczenia i dokumenty wym. w art.25 ust.1 jak tam kosztorysu nie widzę

13

kamyk_zar napisał/a:

Startowaliśmy do przetargu na roboty budowlane. Wynagrodzenie ryczałtowe. W SIWZ brak było zapisu, iż Zamawiający żąda kosztorysu ofertowego
I moje pytanie: Czy mają prawo nas odrzucić? mimo iż w SIWZ nie było mowy o kosztorysie?

A nawet gdyby był:

"Czy można odrzucić ofertę z powodu braku kosztorysu, jeśli wynagrodzenie ma charakter ryczałtowy?
W sytuacji, gdy cena oferty jest cena ryczałtową, kosztorys, który należy załączyć do oferty, co do zasady nie jest treścią oferty - bowiem nie wynika z niego zakres świadczenia wykonawcy (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 16 marca 2010 r.).

Stan faktyczny
Zamawiający prowadził przetarg nieograniczony na remont ulic. Za najkorzystniejszą uznał ofertę złożoną przez wykonawcę X. Natomiast oferta wykonawcy Y została odrzucona na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp, z powodu, nie załączenia do niej kosztorysu ofertowego dotyczącego ogrodzenia jednego z budynków.
Wykonawca złożył odwołanie. Zarzucił zamawiającemu naruszenie:

art. 7 ust. 1 i 2 oraz
art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp.
Wskazał, że zamawiający określił cenę oferty jako ryczałtową, a więc sposób jej obliczenia nie powinien mieć dla zamawiającego znaczenia. Tym bardziej brak w ofercie jednego z kosztorysów nie powinien skutkować odrzuceniem oferty.
W specyfikacji zamawiający żądał załączenia do oferty kosztorysu sporządzonego na podstawie przedmiaru robót, projektów wykonawczych oraz specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robrów budowlanych. Skoro w ofercie brakuje całego kosztorysu, trudno przyjąć zamawiającemu, że ma do czynienia z nieistotnymi brakami cen jednostkowych czy pozycji. W sytuacji, kiedy w ogóle do oferty nie załączono jednego z wymaganych kosztorysów, nie można mówić o nieistotnych różnicach między kosztorysem i przedmiarem.
Zdaniem zamawiającego oferta jest sprzeczna z siwz ponieważ nie uwzględnia w całości wymaganej dokumentacji. Wykonawca w odwołaniu wniósł o:

unieważnienie czynności odrzucenia złożonej przez niego oferty,
unieważnienia wyboru najkorzystniejszej oferty,
dokonanie powtórnego badania i oceny ofert,
dokonanie wyboru najkorzystniejszej oferty.
Rozstrzygnięcie KIO

Krajowa Izba Odwoławcza przyznała rację wykonawcy. Brak załączenia do oferty kosztorysu dla ogrodzenia był uchybieniem wyłącznie co do formy, a nie co do treści oferty. A zatem oferta nie podlegała odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp.
Izba podzieliła stanowisko odwołującego, że w umowie na roboty budowlane przy ustaleniu wynagrodzenia ryczałtowego, kosztorysy ofertowe pełnią jedynie charakter pomocniczy i informacyjny.
Zamawiający wyraźnie wskazał, że cena ofertowa powinna uwzględniać wszelkie niezbędne koszty do wykonania zamówienia, a ofertę należy opracować w oparciu o dokumentację techniczną i opis przedmiotu zamówienia.
O zakresie prac do wykonania decyduje tylko i wyłącznie dokumentacja techniczna. Tej zasady zamawiający w siwz w żaden sposób nie zmodyfikował, a przeciwnie wzmocnił ją, wskazując, że jeżeli w załączonym do oferty kosztorysie nie zostaną wycenione wszystkie pozycje przedmiarowe, to uzna, że uwzględniono ich wartość w pozostałych pozycjach kosztorysowych. Z tego punktu widzenia nie ma więc znaczenia, czy wykonawca składając ofertę, załączył do niej kosztorysy odpowiadające przedmiarom co do każdej pozycji. Skoro wprost dopuszczał pominięcie kilku pozycji przedmiarowych, to nie ma podstaw, aby wyłączyć możliwość pominięcia akurat pozycji dotyczących ogrodzenia.
Wykonawca składając ofertę wyraźnie oświadczył, że za kwotę podaną w ofercie wykona całościowy - a więc zgodny z dokumentacja projektową - zakres zamówienia.
Brak jednego z kosztorysów ofertowych nie wpływał na ocenę, czy treść oferty odwołującego jest zgodna z treścią siwz.
Nie ma znaczenia bowiem sama okoliczność, czy do oferty załączono określony dokument wskazany w siwz. Należy każdorazowo badać, jaki wpływ ma ten brakujący dokument na treść oferty rozumianej jako zakres przyszłego świadczenia wykonawcy.
W sytuacji, gdy cena oferty jest cena ryczałtową, kosztorys, który należy załączyć do oferty, co do zasady nie jest treścią oferty - nie wynika z niego bowiem zakres świadczenia wykonawcy.
KIO nie stwierdziła podstaw do odrzucenia oferty i uwzględniła zarzut naruszenia art. 7 ust. 1 i ust. 3 oraz art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp".

14

kamyk_zar napisał/a:

Zamawiający zawezwał do uzupełnienia kosztorysu

No to mam pomysł: dla uspokojenia sytuacji można wysłać im cokolwiek z napisem ?kosztorys?.
Ciekawe co z tym zrobią, gdy nie będzie pasować do ich wyobrażeń. Z przedstawionych tu szczegółów nie wynika żadna forma tego kosztorysu, więc wiadomo...

Aha, na końcu tego opracowania można umieścić zapis: ?na podstawie powyższego przyjęto cenę: ...? Będzie kosztorys do ryczałtu że mucha nie siada.

15

HAHAHAHA!

16

Coś może nie pasuje???

17

a to do mnie?

18 (edytowany przez hubal 2011-07-27 12:06:55)

Tylko między innymi.
Jeśli błędnie napisałem to może poprawię.

19

Ostatnio stosuję ryczałt - Daję przedmiar tylko pomocniczo i zaznaczam że nie jest on podstawą wyceny. A kosztorysy nie  są wymagane.

20

hubal napisał/a:

Tylko między innymi.
Jeśli błędnie napisałem to może poprawię.

zgadzam się ubawiło mnie to samą okładkę dać