1

Temat: Wadium

Witam!

W PN był wymóg złożenia Wadium. W SIWZ był zapis doprecyzowujący, że mają wnieść Wadium w określonym terminie, w przypadku składania w formie niepieniężnej mają oryginały dokumentów złożyć w kasie Zamawiającego. Część wykonawców nie złożyła ich w kasie lecz dołączyła do oferty (dokładnie chodzi o gwarancje ubezpieczeniowe).  Czy w takiej sytuacji należy uznać prawidłowe wniesienie Wadium czy uznać że Wadium nie zostało wniesione (bo Z. nie miał ich w kasie w terminie przed otwarciem ofert) ??

2

Odp: Wadium

Wadium do zamawiającego wpłynęło w terminie.

3

Też tak uważam, aczkolwiek niektóre osoby u mnie mają odrębne zdania i argumentują to w ten sposób, że do terminu otwarcia ofert wykonawcy nie wnieśli wadium, Zamawiający mógł się zapoznać z tym dokumentem dopiero po otwarciu ofert i tym samym należy wykluczyć ich z postępowania, z czym się nie zgadzam. No ale może były już wcześniej rozpatrywane takie przypadki, o których ja nie wiem.

4

Wadium wniesiono.

5

Dam85 napisał/a:

Też tak uważam, aczkolwiek niektóre osoby u mnie mają odrębne zdania i argumentują to w ten sposób, że do terminu otwarcia ofert wykonawcy nie wnieśli wadium, Zamawiający mógł się zapoznać z tym dokumentem dopiero po otwarciu ofert i tym samym należy wykluczyć ich z postępowania, z czym się nie zgadzam. No ale może były już wcześniej rozpatrywane takie przypadki, o których ja nie wiem.

Wykonawca złożyl ofertę w terminie z gwarancją wadialną w środku to wadium chyba też przed terminem na składanie ofert

6

w tym przypadku trzeba się zastanowić jaki jest cel wadium,
czy oferta została zabezpieczona - dla mnie tak, może tylko forma nie odpowiednia.
pomocny polecam przeczytać UZP/ZO/0-690/07

7

Dam85 napisał/a:

... niektóre osoby ... argumentują to w ten sposób, że do terminu otwarcia ofert wykonawcy nie wnieśli wadium, Zamawiający mógł się zapoznać z tym dokumentem dopiero po otwarciu ofert...

Niech więc powiedzą jakie znaczenie ma ta wiedza przed terminem składania ofert i na jakiej podstawie prawnej jej potrzebują, a wtedy będzie łatwiej o ... pochwały.

8

nie można chyba podważyć faktu ,że zamawiający jest w posiadaniu wadium

9

kwestia organizacji przepływu dokumentów wadialnych u Zamawiającego nie ma znaczenia dla ważności czynności wniesienia wadium. Oferta skutecznie została zabezpieczona wadium, zgodnie z żądaniem zamawiającego. Sytuacja wyglądałaby inaczej, gdyby wykonawca już po terminie składania ofert przypomniał sobie jeszcze o gwarancji. Ale w tym konkretnym przypadku sprawa jest oczywista.
Tym bardziej, że o tym, czy wadium w pieniądzu zostało wpłacone też dowiadujesz się już po terminie składania ofert. Jak już wiesz, kto Ci te oferty złożył, wtedy sprawdzasz wadium, czyż nie?

10

Dzięki za pomoc! Udało mi się przekonać pozostałych współpracowników smile

11

Jesli czegoś nie ma w ustawie to można to tylko "zalecac"