1

Temat: Brak odpowiedzi na wezwanie do złożenia wyjaśnień

Zamawiający wezwał wykonawce do złożenia wyjaśnień w trybie art 26 ust 4, dając na odpowiedź 2 dni (proste nieskomplikowane pytanie dotyczące referencji). Wykonawca w przewidzianym terminie nie udzielił odpowiedzi.
Czy w związku z Brakiem jakiejkolwiek reakcji ze strony wykonawcy zamawiający może wykluczyć/odrzucić wykonawcę? Jaka podstawę prawną podać?

2

Odp: Brak odpowiedzi na wezwanie do złożenia wyjaśnień

Primo: Za brak wyjasnień nie możesz wykluczyć/odrzucić.
Secundo: Pozostaje ci ocenić stan faktyczny, taki jaki miał miejsce przed wezwaniem do złożenia wyjasnień - i ewentualnie wykluczyć wykonawcę.

3

Zamawiający wówczas ocenia ofertę wykonawcy na podstawie danych jakimi dysponuje, samo niezłożenie wyjaśnień nie upoważnia do wykluczenia/odrzucenia.

4

secundo - nie wyjaśnia się referencji podstawą oceny doświadczenia jest wykaz

5

No Apollo, za długo byłem w edycji piania postu smile

6

Marcel napisał/a:

No Apollo, za długo byłem w edycji piania postu smile

Spoko, następnym razem ty będziesz szybszy.
A co do zasady, to i myszy ma rację. Nie wiemy jednak, jaką wątpliwość miał jarosław?

7

I bądź tu zamawiającym, tego nie wolno tamtego nie można - KOSZMAR smile
A jak szanowne kolegium zapatruje sie na taką operację. Zamawiający dysponuje informacją od inwestora (sprawa z poprzedniego postu) ze nie występował u niego żaden podwykonawca. Roboty realizował tylko wykonawca który w moim postępowaniu występuje jako udzielający referencji wykonawcy składającemu u mnie ofertę.
Wobec wątpliwości i informacji od poprzedniego inwestora i braku reakcji ze strony wykonawcy składającego ofertę mam zamiar uznać podane przez niego informacje za nieprawdziwe. Trzyma sie to kupy?

8

może nie był po prostu jak się często zdarza ujawniony !
reszty nie będę komentować bo temat śliski i bez wglądu naocznego wypowiadać się trudno

9

Brzydka sprawa, a nawet jakby śmierdząca - kupa się trzyma. Za nieprwadziwe informacje to .. chyba wiadomo.
Niezależnie od tego trzeba chyba wezwać do uzupełnienia apotem ewentualnie wykluczyć.