1

Temat: termin wykonania

witam
co prawda nie zajmuję się już realizacją umowy po postępowaniu ale dzisiaj usłyszałm coś dziwnego. termin realizacji (w umowie terminem końcowym jest termin podpisania protokołu odbioru)  umowy przetargowej wyznaczony był na 12.07.  Dzisiaj usłyszałam (Księgowa, która nie zna ustawy żądzi), że będzie dobrze jak protokół odbioru będzie z dzisiaj czyli 25.07. Jak padło pytanie o aneks do umowy lub naliczanie odsetek osoba pytajaca usłyszała że mamy dowoloność. Dla mnie jest to trochę nie tak, bo w umowie możemy zmnienić termin i w tym przypadku spokojnie moglibyśmy zrobić aneks. Dla mnie jest tu jakaś luka.
Macie może coś konkretnego na ten temat?

2

Odp: termin wykonania

"(w umowie terminem końcowym jest termin podpisania protokołu odbioru) " a to bardzo ciekawe jest

3 (edytowany przez hubal 2011-07-28 09:18:16)

No faktycznie jakieś tu nieporozumienia, ale także niedopowiedzenia.

agaj napisał/a:

...Termin realizacji (w umowie terminem końcowym jest 1) termin podpisania protokołu odbioru)  umowy przetargowej wyznaczony był na 12.07.  Dzisiaj usłyszałam (...), że   2) będzie dobrze jak protokół odbioru będzie z dzisiaj czyli 25.07. Jak padło pytanie o aneks do umowy lub naliczanie odsetek   3)  osoba pytajaca usłyszała że mamy dowoloność.   4)  Dla mnie jest to trochę nie tak,   5)  bo w umowie możemy zmnienić termin i w tym przypadku spokojnie moglibyśmy zrobić aneks. Dla mnie jest tu jakaś luka.
6)  Macie może coś konkretnego na ten temat?

1) Nie rozumiem, bo termin to 2 daty.
2) Jak rozumiem po prostu się ucieszy, bo gorzej gdy będzie jutro albo później.
3) No trzeba popatrzeć co w umowie, specyfikacji i ogłoszeniu. Może faktycznie tak jest zapisane, choć dziwne.
4) Mnie też
5) Tak bez powodu? Ciach i nowy termin? Według losowania czy jak?
A co na to druga strona?
6) Jak będzie konkretne pytanie, to może będzie konkretna odpowiedź.

4

Dobra, sorki
z umowy:
"7.3.3 Odbiór końcowy
1) Odbioru końcowego dokonuje się po całkowitym zakończeniu wszystkich robót składających się na przedmiot Umowy na podstawie oświadczenia kierownika budowy oraz innych czynności przewidzianych przepisami ustawy Prawo budowlane, potwierdzonych przez Inspektora. Potwierdzenie takie następuje po usunięciu wszystkich wad stwierdzonych przez Inspektora Nadzoru Inwestorskiego.
2) Odbiór końcowy jest przeprowadzany komisyjnie przy udziale Inspektora, upoważnionych przedstawicieli Zamawiającego, w obecności Wykonawcy.
3) Najpóźniej na 3 dni przed odbiorem końcowym Wykonawca dostarczy Inspektorowi, kompletną dokumentację powykonawczą.
4) W dniu odbioru końcowego sporządza się protokół odbioru końcowego."

"Okoliczność zakończenia robót stwierdza się w sposób określony w pkt.7.3.3."

"2.2  Za zakończenie realizacji rozumie się podpisanie protokołu odbioru końcowego." 

po obliczeniach od dnia podpisania umowy ostatnim dniem na zakończenie jest 12.07.

więc dla mnie 12.07. musi być protokół odbioru lub aneks o przedłużenie lub chociaż jakieś pismo dlaczego jest zwłoka. A tu nie ma nic - jak pisał hubal "Ciach i nowy termin".

5

A teraz konkretne pytanie: macie może jakieś komentarze lub wyroki w temacie przedłużania terminów realziacji umów, szczególnie przetargowych?

6

Jeżeli bazować na treści #4, to sprawa jest kontrowersyjna: komisja decyduje o dacie podpisania protokołu, więc też o dacie wykonania umowy i w efekcie o karach umownych. Nie widać tu nic o ograniczeniach terminu.
Jak rozumiem, chyba zachodzi kolizja z przepisami prawa, w szczególności art.7.1 pzp nakazującym równe traktowanie, bo innego wykonawcę zamawiający rękami komisji potraktuje inaczej. Na to nie może być zgody i teraz należałoby poszukać w dokumentacji ograniczeń tej swobody.

Jednocześnie jest dyskusyjne naliczanie kar umownych. Nie znaczy że nie można, ale na pewno nie według woli komisji, lecz obiektywnych okoliczności.

Najlepiej chyba gdy komisja stwierdzi w protokole, że nie występują przesłanki do naliczania kar - i tyle.

7

termin wykonania zamierzenia winien być zawity ,
czynności odbiorowe to zupełnia inna bajka,
prawidłowo wykonawca zgłasza na piśmie zakończenie przedmiotu umowy, inspektor (rzy) potwierdzają ten fakt a zam. ma okres ustalony w umowie w par. odbiór na dokonanie odbioru

8

tak tak ja niestety też słyszałam ale że faktura musi być wystawiona w dniu podpisania protokołu. Ja robię tak inspektor i kierownik stwierdzają termin zakończenie w dzienniku udowy i zgłaszają to zamawiającemu. Zamawiający ma kilka dni na powołanie komisji odbiorowej oraz rozpoczyna czynności odbioru. Protokół może być spisany później ale musi potwierdzać wpisem datę zakończenia umowną.

9

Tak jest, mam podobny pogląd i doświadczenia, z jednym zastrzeżeniem.

nina napisał/a:

słyszałam ale że faktura musi być wystawiona w dniu podpisania protokołu.

Ja nie słyszałem ani wyczytałem. W ogóle taka zasada wydaje się nielogiczna, tyle że  takie zachowanie bywa czasem wygodne.