1 (edytowany przez obelix 2011-07-29 08:22:53)

Temat: źle wyliczony termin składania ofert

-zamawiacz 22.07 zamieścił w BZP ogłoszenie o zamówieniu
-termin składania/otwarcia ofert 29.07

wystąpiłem z sugestią, by zamawiacz dokonał ponownego wyliczenia TSO i uwzględnił wniosek o przesunięcie TSO na 01.08.

w odpowiedzi otrzymałem informację, że po konsultacji z prawnikiem zamawiacz nie popełnił błędu z wyznaczeniem TSO na 29.07 (dając niepełne 7 dni)

i co mam z tym fantem zrobić, niestety nie zdążę złożyć oferty, a za kilka h jest otwarcie smile
dodatkowo, ani jedno pytanie, na które otrzymałem odpowiedź od zamawiacza, nie zostało zamieszczone na jgo stronie internetowej..

wielokrotnie słyszałem, że "ustawa w naszej gminie nie przyjęła się", ale żeby aż tak smile

2

Odp: źle wyliczony termin składania ofert

z terminami zawsze jest problem,  w zasadzie nic nie można zrobić, bo odwołanie przysługuje tylko na określone czynności w postępowaniu podprogowym

3

tia, a ja też zbytnio nie mam czasu na spotkania na Postępu

4

sorki, zapomniałam, pozostaje Ci "informacja dla zamawiającego o czynności niezgodnej z prawem" zgodnie z art. 181 Pzp, która i tak de facto on sam rozpatruje

5

Powinny być pełne dni, w tym wypadku pełne 7.

6

Marcel napisał/a:

Powinny być pełne dni, w tym wypadku pełne 7.

dokładnie, tyle, że z wyliczeń otwarcie wypadałoby na sobotę, czyli poniedziałek wink
poczekam aż otworzą oferty, poproszę o info z otwarcia i będę sugerował unieważnienie (dochodzą ewentualne korekty , zamówienie współfinansowane)

7

według mnie termin jest prawidłowo liczony,
dzień w którym nastąpiło ogłoszenie nie liczy się,
a termin na składanie ofert wlicza - w sumie daje 7 dni, czyli wszystko ok

można tylko wskazać, jak mowi art 43, że nieuwzględniono czasu niezbędnego do przygotowania i złożenie ofert - jeśli jest to skomplikowane zamówienie.

nie zamieszczenie odp na stronie na pewno jest nierównym traktowaniem wykonawców

8 (edytowany przez obelix 2011-07-29 08:56:16)

efigy007 napisał/a:

według mnie termin jest prawidłowo liczony,
dzień w którym nastąpiło ogłoszenie nie liczy się,
a termin na składanie ofert wlicza - w sumie daje 7 dni, czyli wszystko ok

można tylko wskazać, jak mowi art 43, że nieuwzględniono czasu niezbędnego do przygotowania i złożenie ofert - jeśli jest to skomplikowane zamówienie.

nie zamieszczenie odp na stronie na pewno jest nierównym traktowaniem wykonawców

wg mnie nie jest liczony prawidłowo, a wątek z liczeniem terminu był już gdzieś poruszany
o tutaj

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4835

9

7 dni (bo był to  termin na złożenie protestów )  najbezpieczniej nie liczysz dnia opublikowania i dnia otwarcia

10

myszy1953 napisał/a:

7 dni (bo był to  termin na złożenie protestów )  najbezpieczniej nie liczysz dnia opublikowania i dnia otwarcia

jak wyżej

nigdy nie liczysz dnia publikacji (22.07), zaczynasz od następnego, z tym, że siódmy dzień wypada 29.07 i jest to pełny dzień na składanie oferty, więc na logikę (gdyby nie sobota) 30.07 byłby ostatni dzień składania ofert i jednocześnie otwarcia - jak to wynika z 86.2

Piękne Panie, inteligentni Panowie, czy tak jest prawidłowo ?

11

może sam popełniłem błąd, ale z czego wynika, że muszą być pełne dni????????????

12

efigy007 napisał/a:

może sam popełniłem błąd, ale z czego wynika, że muszą być pełne dni????????????

z KC
Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.

§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

tak jak w wątku, ktorego link przytoczyłem

13

to jest część z
Sygn. akt KIO/KD 15./09 - UCHWAŁA
KRAJOWEJ IZBY ODWOŁAWCZEJ
PRZY PREZESIE URZĘDU ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
z dnia 10 czerwca 2009 roku.

"W wyniku przeprowadzonej kontroli Prezes Urzędu Zamówień Publicznych stwierdził
naruszenia (wyniki kontroli przekazane z pismem z dnia 7.05.2009r. znak:
UZP/DKD/MJ/19996/8407/09):
1. art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 roku ? Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z
2004 r. Nr 223, poz.1655 ze zm., dalej: Pzp) w związku z brakiem poinformowania
wykonawcy o odtajnieniu informacji zastrze?onych przez wykonawcę jako tajemnica
przedsiębiorstwa;
2. art. 49 ust. 1 w zw. z art. 7 ust. 1 Pzp w związku z wszczęciem postępowania przez
ogłoszenie w BZP w dniu 23.12.2008 r. oraz określeniem terminu na składanie wniosków o
dopuszczenie do udziału w postępowaniu na dzień 31.12.2008 r. a w konsekwencji
zobowiązanie zamawiającego do uniewa?nienia przedmiotowego postępowania na
podstawie art. 93 ust. 1 pkt 7 w zw. z art. 146 ust. 1 pkt 5 Pzp. Prezes Urzędu podniósł, ?e w
postępowaniu został zło?ony jeden wniosek a mimo, i? minimalny termin wskazany w
przywołanym art. 49 ust. 1 Pzp wynosi 7 dni, to obowiązkiem zamawiającego jest rozwa?ne
jego wyznaczenie z uwzględnieniem czasu niezbędnego do przygotowania i zło?enia
dokumentów. W okolicznościach sprawy 8-dniowy termin wyznaczony został w okresie"

23.12.08 i 31.12.08 jest tu traktowany jako 8 dni ??????

14

grzebał, grzebał i wygrzebał trupa z szafy

15

pełnych 7 dni,  a co to jest dzień - okres od wschodu do zachodu słońca czy doba? pytam prawników ?

16

ja generalnie zgadzam się z obelix

17

Antypka napisał/a:

ja generalnie zgadzam się z obelix

im dłużej czytam ten wątek, tym więcej wątpliwości mam kto ma rację

Antypka, pozdrawiam smile

18

również obelix smile mam wrażenie, że jako nieliczni na tym forum reprezentujemy stanowisko wykonawców

19

i jak widzisz, mimo, że mamy rację, wmawiają nam zamawiacze, że jej nie mamy ? smile

20

walka z wiatrakami...dlatego czasem trzeba pewnie sprawy wyjaśniać przed KIO i wskazać właściwa drogę interpretowania prawa...

21

z całym szacunkiem, pozdrawiam zamawiaczy smile

22

ja się przyłączam do pozdrowień! czasem człowiek trafia na normlanych...

23

rację ma każdy swoją smile
mi nie zależy żeby robić na złość wykonawcą, przecież z nimi współpracuję na codzien,
chodzi tylko aby działać zgodnie z prawem i traktować wszystkich na równo,
a jeśli mam możliwość wydatkowania szybko pieniędzy to chce zrobić to równie szybko,
jeśli mam to robić w pełne dni to i owszem - mogę czemu nie smile
tylko niech to stanowisko jest jasne i z porządnymi argumentami, bo kłucić się zawsze można,

pozdrawiam wykonawców i zamawiających smile
i czekam na przekonywujące argumenty smile !?

24

obstaję przy swoim, antypki i wypowiedziach osób w tym wątku http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4835

skład orzekający również może być omylny smile

25

owszem smile
a ja się zastanowie z tym jednym dniem na przyszłość,
bo im więcej tym lepiej a nie zaszkodzi, a bezpieczniej
z tym, że nie zawsze ja o tym decyduję sad

może jeszcze ktoś się wypowie o swojej praktyce smile