1

Temat: warunki udziału a dokumenty potwierdzające ich spełnianie

Hej, poproszono mnie o sprawdzenie ogłoszenia o przetargu na dowóz dzieci do szkół. W warunkach nie ma żadnego szczególnego zapisu oprócz oświadczeń zgodnych z art. 24, za to w dokumentach potwierdzających spełnianie warunków zawarto zapis " wykaz wykonanych ostatnich 3 lat usług dotyczących dowozów szkolnych". Czy najpierw nie powinno być to ujęte w warunkach?

2

Odp: warunki udziału a dokumenty potwierdzające ich spełnianie

Nie postawiłaś warunku, nie możesz żądac dokumentów na potwierdzenie spełnienia warunku. Chyba do uniewaznienia...:(

3

Jacuś Ty to zawsze do mnie z grubej rury.... przetargu jeszcze nie ogłoszono, kto inny go przygotowuje i poprosił mnie jedynie o sprawdzenie, no i "olśniło" mnie że coś tu nie gra...
Ale dzięki za treść- wyłuskałam z niej to czego potrzebowałam - potwierdziłeś moje obawy- muszą uzupełnić warunki, żeby żądać takiego wykazu...

4

To była cienka rureczka smile Trza było napisać, że nie ogłoszono jeszcze...ech...kobiety...

5

Ech Ci Mężczyźni....;-)

6

warunki określone w art. 22 ust.1 pkt. 2 i 3 podlegają konkretyzacji jeżeli zamawiający zechce sprawdzić wykonawcę, tj, zażąda dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udziału. Katalog tych dokumentów zawarty jest w &1 ust. 2 i 3 rozporządzenia PRM w sprawie rodzaju dokumentów (...). Postawienie wymogu załączenia dokumentów dla których nie opisano warunków udziału w postępowaniu stanowi o naruszeniu art. 25 ust. 1 gdyz uznaje się, że są to dokumenty zbędne do postępowania.

A, Jacuś Mężczyzna jak się patrzy - wesoły, tańczący i dowcipny przy tym

smile nora

7

...i dobrze mi z tym smile

8

Czy nieaktualne badania techniczne autobusów podczas uzupełniania dokumentów muszą być ważne na dzień składania ofert czy nie ?

9

Jeżeli były żądane na etapie składania ofert to aktualne być muszą.

10

bms777 napisał/a:

Czy nieaktualne badania techniczne autobusów podczas uzupełniania dokumentów muszą być ważne na dzień składania ofert czy nie ?

a wolno żądać takiego dokumentu?

11

betty napisał/a:

Hej, poproszono mnie o sprawdzenie ogłoszenia o przetargu na dowóz dzieci do szkół. W warunkach nie ma żadnego szczególnego zapisu oprócz oświadczeń zgodnych z art. 24, za to w dokumentach potwierdzających spełnianie warunków zawarto zapis " wykaz wykonanych ostatnich 3 lat usług dotyczących dowozów szkolnych". Czy najpierw nie powinno być to ujęte w warunkach?

należy postawić warunek lub wykaz usług wykreślić z ogłoszenia

12

myszy1953 napisał/a:
betty napisał/a:

należy postawić warunek lub wykaz usług wykreślić z ogłoszenia

No betty działaj, nie masz za bardzo czasu - jeszcze trochę i cztery lata minie big_smile

13

myszy1953 napisał/a:
bms777 napisał/a:

a wolno żądać takiego dokumentu?

Żądaliśmy wykaz samochodów wraz z podaniem daty badania technicznego pojazdu. Oraz w ramach potwierdzenia kserokopię dowodu rejestracyjnego pojazdu.

Wiec czy jeśli podbije przegląd po dn. składania ofert to będzie ważne ? czy musi przegląd być ważny na dzień składania ofert ?

drugie pytanie to jeden oferent ma podaną stawkę vat 23% (dowóz dzieci). Czym to może być spowodowane ? czy pomylił sie w sporządzaniu oferty ?

14

1. dla mnie to jak żądanie wykazu robotników z aktualnymi badaniami okresowymi hehehe !
2. nie wiem
3. pytanie może słuszne ale adresat nie ten

15

Coś poradzę niech te autobusy czy pojazdy z ofertą przyjadą