1

Temat: oferta w euro

Wykonawca krajowy złożył ofertę w euro.  Natomiast zgodnie ze siwz (sposób obliczenie ceny) wykonawca ma podać cenę oferty w złotych polskich oraz nie dopuściłam rozliczenia w walucie obcej. Mam zamiar odrzucić ofertę  jako niezgodnej z siwz.  Macie może jakieś wyroki KIO albo podobne. Z góry dziękuję

Ps. Przetarg nieograniczony poniżej kwot UE. Z podziałem na części.

2

Odp: oferta w euro

293/10 ale nie czytałam

3

no dzięki myszy przeczytam

4

myszy w tym wyroku to chodzi o osoby zdolne do wykonania zamówienia smile czyli ponawiam prośbę.

5

Nie mam wyroku, ale oferta jest niezgodna z SIWZ.

6

No właśnie też tak uważam, ale "komisje" muszę przekonać. Szukam i nic nie znajduję, może jak coś znajdziecie to pomóżcie.

7

Ok. wink

8

Tu nie widzę niezgodności treści, przecież nie oferuje innego przedmiotu niż żądany. Jedynie CENA nie pasuje, tak jakby była źle obliczona, czy źle podana.

Jeśli chcecie ratować ofertę (opcja zalecana), to pomyślcie, czy realnie da się zapłacić, czy nie, moim zdaniem: tak. Jeśli bowiem przygotujecie pieniądze, to na pewno w złotych, jeśli wykonawce chcecie dostać w innej walucie, to bank pośredniczący przeliczy po swoim kursie i nie będzie żadnego problemu, tak więc teraz wyobraźmy sobie kierunek przeciwny - po problemie. Jedyna kwestia to ustalić, który bank.

9

nina napisał/a:

Wykonawca krajowy złożył ofertę w euro.  Natomiast zgodnie ze siwz (sposób obliczenie ceny) wykonawca ma podać cenę oferty w złotych polskich oraz nie dopuściłam rozliczenia w walucie obcej. Mam zamiar odrzucić ofertę  jako niezgodnej z siwz.  Macie może jakieś wyroki KIO albo podobne. Z góry dziękuję

Zapisy siwz należy przestrzegać !!! dlaczego podał w euro ?

10

szukałam w lex i nie znalazłam ale temat taki był już poruszany i o ile pamietam większość orzekła odrzucenie zam. nie musi się wysilać aby przeliczać i szukać w bankach

11

myszy1953 napisał/a:
nina napisał/a:

Zapisy siwz należy przestrzegać !!! dlaczego podał w euro ?

Podobno podał w euro bo taką ofertę dostał od przedstawiciela handlowego, nie przeliczył bo myślał, że jak zostanie wybrany to cenę będzie mógł zmienić jak się zmieni kurs euro oraz jak po 30 dniach jemu zmieni cenę przedstawiciel handlowy. Tak sobie udumał. A jaka podstawę prawną odrzucenia proponujecie.

12

89.1.2 ale rozumowanie cena uzależniona od kursu!!! czyli zmienna jak kobieta     smile

13

89.1.2

14

Marcel napisał/a:

89.1.2

spamujesz wink

"Podobno podał w euro bo taką ofertę dostał od przedstawiciela handlowego, nie przeliczył bo myślał, że jak zostanie wybrany to cenę będzie mógł zmienić jak się zmieni kurs euro oraz jak po 30 dniach jemu zmieni cenę przedstawiciel handlowy."

heh smile
a ile to razy wpłynęły oferty w formie elektro, gdyż
- "my zawsze tak składamy oferty i nie było zastrzeżeń"
- "tak, ale te oferty nie dotyczyły ubiegania się o zamówienia publiczn."

15

nina napisał/a:

Oferta do odrzucenia.

16

I wszystko w temacie.

17

tak właśnie zrobiłam. Dzięki za pomoc