1

Temat: info od wykonawcy po otwarciu ofert

wykonawca po tyg. od otwarcia ofert przyslal pismo,ze w zwiazku z dlugim (???) okresem oczekiwania na wybor oferty on juz nie ma pelnej rozmiarowki, w zwiazku z czym nie jest w stanie dostarczyc nam tego,co zamawiamy. oferta tego wykonawcy byla najkorzystniejsza,nie podlegajaca odrzuceniu.czekalismy na dok.uzup.od innego wykonawcy zeby oglosic wybor. co teraz?mamy odrzucic ta oferte?na jakiej podst.?pomocy:(

2

Odp: info od wykonawcy po otwarciu ofert

nie można wycofać oferty po jej złożeniu - wybieraj nie podpisze umowy to zabierasz wadium ( o ile było) i możesz wybrać 2

3

tak jak myszy

4

tak jak nina

5

nie bylo wadium.szef chce odrzucic ich oferte,ale na jakiej podstawie??w ofercie nie ma nic do odrzucenia,tylko w pismie ze nie maja rozmiarowki.na co sie powolac w rozmowie z szefem?jest jakis art.lub wyrok kio?dzieki za pomoc!

6

wybierzcie jego ofertę, wezwijcie do podpisania umowy jak nie chce to odmówi podpisania umowy wówczas wybierzecie drugą w kolejności ofertę.

7

Ps. lub unieważnicie  postępowanie.

8

dzieki,ja tez tak uwazam,ale moj szef nie-on twierdzi,ze skoro juz teraz wiemy (pismo),ze ta firma nie ma calej rozmiarowki ktora chcemy to nie mozemy ich wybrac:/ jakich argumentow uzyc zeby go przekonac??

9

jak jest taki uparty to niech da ci to na piśmie i zrób jak on chce.

10

to kiedy ten wykonawca miał tę rozmiarówkę godzinę po otwarciu a szefa wyślij do radcy prawnego

11

ja nie wiem, co z tym wykonawcą nie tak...niestety nasz radca prawny tez stwierdził,ze mamy ich odrzucić, ale ja nadal nie wiem, na jakiej podstawie??chyba właśnie od radcy prawnego zażądam na piśmie jego opinię.

12

jak wyżej nie słuchaj radcy prawnego bo oni się nie znają a przepisy czytają wybiurczo z doświadczenia to wiem.
nie można odrzucić , zakończ procedure i wyznacz termin podpisania umowy i zaznacz że jeśli w terminie wyznaczonym na podpsanie umowy się nie stawią to uznasz to za uchylanie się od podpisania umowy na podstawie art.94 ust.3.
I wtedy wybierasz kolejnego z kolejki.
A moze sie okazac że jednak uszyją te "majtki".  smile

13

sorry ale plama - wybiórczo

14 (edytowany przez hubal 2011-07-31 19:10:30)

Plamę to miłka może łatwo wymazać przy ponownej edycji postu, jest taka opcja (Edytuj), potem może także usunąć post prostujący (Usuń). To proste.

15

Ja także nie znajduję podstawy prawnej odrzucenia oferty ani jej wycofania ani unieważnienia postępowania (jeżeli radca taką wskaże, to może mnie oświeci) i jestem przekonany, że nie ma innej możliwości niż wybrać ofertę i poczekać na rozwój wydarzeń.

16

a może sama idź do tego radcy, pokaż mu art 89 i może on zrozumie, że gada głupoty. właściwie to zdanie ani szefa ani radcy nie ma tu znaczenia, bo liczy się ustawa a nie prywatna opinia kogokolwiek, niezależnie od tego jak ważny się czuje