1

Temat: zły formularz ofertowy

Podczas postępowania wpłynęły zapytania. Po odpowiedzi na zadane pytania został zmieniony formularz ofertowy, na którym został umieszczony inny wzór na obliczenie ceny oferty. Firma, która brała udział w postępowaniu złożyła ofertę na złym formularzu ofertowym. Na formularzu ofertowym przed zmianami. Mimo tego, złożenie oferty na starym formularzu czy na nowym nie powoduje zmiany ceny oferty ale tylko w przypadku tej firmy. Co zrobić odrzucić firmę z art. 89 ust. 1 pkt. 2 ustawy?

2

Odp: zły formularz ofertowy

wzór dokumentu jest tylko pewnym wskazaniem dla Wykonawcy, jaką i w jaki sposób ma wypełnić/przekazać Zamawiaczowi treść.

równie dobrze, Wykonawca mógłby złożyć formularz na czystej kartce A4, ważne, by papier przyjął odpowiednią treść smile

3

Nie jestem pewna czy tak ma być. Wydaje mi się, że stary formularz ofertowy nie istnieje. Jest tylko ten po zmianach.

4

może informacje z tego wątku okażą się przydatne w Twojej sytuacji?
http://noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=8170

5

nie da się wejść na te watki, które przysłałeś

6

musisz skopiować ten adres i wkleić w okno przeglądarki i Ci się otworzy wątek, właśnie to sprawidziłam

7

Wykonawca wcale nie musi składać formularza który załączył zamawiający, byle by jego treść odpowiadała wymaganiom zamawiającego.

8

dokładnie tak robiłam i teraz też i nie wychodzi, może coś nie tak u mnie dzięki

9

Do Marcel: dokładnie tak jak piszesz a stary formularz różni się od treści nowego.

10

Jak się nie da jak się da, sprawdzałem, kopiuj - wklej i jest OK.

11

student - formularz to nie treść oferty (to tylko druk, nic nie znaczy) dopiero to co napisał Wykonawca stanowi treść oferty

12

Tak tylko wzór, z którego wykonawca wyliczył wartość całej składanej oferty jest niezgodny z tym wzorem, który pojawił się po zmianach.

13

Jeżeli brakuje istotnych informacji to oferta jest niezgodna z SIWZ, to zależy czego brakuje.

14

A co w sytuacji, gdy zamawiający zmienił formularz oferty w zakresie kryteriów oceny ofert, tzn. wykonawca miał odpowiednio wpisać ile proponuje miesięcy na poszczególne sprzęty i tak brzmiał zapis w starym formularzu jak i w nowym. Jedynie w nowym formularzu zamawiający usunął niektóre zapisy w kryteriach czyli wykonawca zaoferował gwarancję w szerszym zakresie aniżeli była wymagana. Co w takiej sytuacji?