1 (edytowany przez marcinek_com 2011-08-02 11:27:10)

Temat: Wadium, a brak oferty

Mam następującą wątpliwość.
Dostałem kwity z księgowości z których wynika, że mamy na naszym koncie wadium o którym wcześniej nie wiedziałem, bo wpłaciła je firma, która nie złożyła oferty.

Chcę im zwrócić tą kasę ale nie jestem pewien czy zgodnie z art. 46, gdyż moim skromnym zdaniem nie stanowiła ona wadium, bo nie złożono oferty.

Proszę o Wasze opinie na ten temat wink

2

Odp: Wadium, a brak oferty

hehe fajne:)
ja bym wszedł w kontakt z wpłacającym i poprosił o przesłanie faxem prośby o zwrot tej kasy. Tak bezpieczniej: żeby zaraz się nie okazało ze to wadium w jakiejś świerzej sprawie tylko źle opisane:). Sam fakt, że wpływająca kasa jest opisana jako "wadium" nie przesądza, że to faktycznie wadium (znajomy przelew rozliczenia podatku do urzędu skarbowego opisał: PIT-37, "imię i nazwisko", i tekst:"opłata za seks oralny") hehe

3

zgadzam się; zorientować się:
1) czy to aby na pewno wadium
2) do jakiego postępowania
3) prośba ze strony wpłacającego o zwrot kasy.
Zdarzają się sytaucje, że człowiek przygotowuje sie do złożenia oferty a w ciągu kilku chwil coś się zmienia i oferta nie zostaje złożona a zapis co do obecności w terminie wadium na koncie jest bezlitosny

4

Antypka napisał/a:

zgadzam się; zorientować się:
1) czy to aby na pewno wadium
2) do jakiego postępowania
........

wcześniej skontaktowałem się z Wykonawcą, wyjaśnił mi, że wpłacił na nasze konto sumę która miała stanowić wadium, ale niestety nie udało mu się złożyć oferty.

Moja wątpliwość jest następująca:
Art 46 ust. 4. ustawy mówi:
"Jeżeli wadium wniesiono w pieniądzu, zamawiający zwraca je wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było ono przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku bankowego oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek bankowy wskazany przez wykonawcę."

czy w związku z powyższym zwrócić kwotę z odsetkami czy też nie? Gdyż nie stanowiła ona w efekcie wadium ?

5

a Twoim zdaniem co wniesiono na to konto ?

6

myszy1953 napisał/a:

a Twoim zdaniem co wniesiono na to konto ?

Pieniądze, które nie stanowiły wadium, gdyż nie złożono oferty

7

no oczywiście przelew pewnie oznaczony wadium na ale wyk. wpłacił sobie bo miał nadwyżkę
pieniądze wniesione jako wadium są tylko wadium jak się ofertę złoży proszę podać art.pzp