1

Temat: Termin realizacji umowy - brak środków

Sytuacja przedstawia się nastepująco.

Kolega z firmy ogłosił przetarg na remont  - Dwa etapy. Termin realizacji  Etap I - do 15.09.2011 r. Etap II - do 30.07.2012 r.  Na pierwszy etap kasa jest ale drugi etap jest niestety niezabezpieczony - bedzie po sesji 20 września.... Umowa z wykonawcą nie jest podpisana. Wysłane zawiadomienie o wyborze oferty-wczoraj.

Naprawdę nie wiem co robić, czy przedłużyć temin zwiazania ofertą i podpisać umowę po zabezpieczeniu 2 etapu? Ale wtedy już minie temin realizacji, którego i tak nie można zmienić przed podpisaniem umowy a może Unieważnić? 93.7????

Help...:)

2

Odp: Termin realizacji umowy - brak środków

Podpisanie umowy jest zaciągnięciem zobowiązania finansowego. Zaciągniecie  zobowiązania w przypadku braku zabezpieczenia  środków finansowych  w budżecie (w planie finansowym jednostki), jest naruszeniem dyscypliny finansów publicznych. Dlatego jeżeli jest to możliwe w przedmiotowym postępowaniu, należy przedłużyć termin związania ofertą.

3

Również popatrzeć w zapisy umowy czy są jakieś kary za przekroczenie terminu  etapu I lub inne zapisy umowne.

4

Cały czas zastanawiam się, jak do tego doszło... ale co się dziwić jak w gminach ludzie się nie szkolą a ustawa pzp "nie przyjęła się" wink
na moje pytanie czy na paliwa robili przetarg facet odpowiada: ale czy warto??? w mieście jest tylko jedna stacja;) masakra!

ale do rzeczy. Odnośnie dyscypliny fp za zaciągnięcie zobowiązań bez zabezpieczenia to mam pełną tego świadomość, dlatego też pytam co z fantem zrobić?

Zakładając, że przedłużony zostanie termin związania ofertą ale co z terminem umowy. Zabezpieczenie środków będzie dopiero 20.09 a termin realizacji do 15.09. Z orzecznictwa wynika, że terminu z siwz zmienić nie można.

Jeśli nawet umowa podpisana by była 20.09 to i tak z mocy prawa była by nieważna, termin realizacji minął.

Piszcie, jutro rano mam rozmowę z pierwszym:(

5

Odnośnie zmian umowy to są masakryczne czyli żadne! wskazanie art. 144 ust. 1 i to wszystko-zero proroctwa:(

6

pytam czy są kary za przekroczenie pierwszego terminu bo jak nie ma to można podpisać umowę jak zabezpieczycie środki w budżecie. Termin zakończenie umowy całości 2012.  Ale jak są to żaden wykonawca się na to nie zgodzi i prawdopodobnie nie podpisze umowy lub podpisze, wy naliczycie kary a on pójdzie do sądu.

7

b/ za zwłokę w terminie oddania Zamawiającemu przedmiotu zamówienia określonego w  § 4 w wysokości 0,2 % wartości wynagrodzenia umownego brutto za każdy dzień zwłoki.

natomiast
§ 4 Termin realizacji
Wykonanie zamówienia o dnia podpisaniu zamówienia do 30.07.2012 w tym:
1) Etap I- termin realizacji do dnia 15.09.2011.
2) Etap II- termin realizacji do dnia 30.07.2012.

Można rozumieć dwojako...

8

Jak na mój rozum to w ww. przypadku można naliczać kary ale od 30.07.2011 r. Nie ma precyzyjnego wskazania na konkretny pkt 1 czy 2 tylko ogólnie całość.

9

też tak myślę ale odbory są częściowe, protokół  za każdą część + fa więc mam wątpliwości... szczerze to nie jestem pewna:( choć takie rozwiązanie było by jakimś wyjściem. Zal mi szefa, zdaje się, że ktoś bardzo chce go doprowadzić do dyscypliny:(

10 (edytowany przez kraina_ozz 2011-08-04 19:39:57)

Ale z drugiej strony zamównienie nie ejst podzielone na części, przedmiot zamówienia to łącznie Etap I i II, więc analogicznie teminy (kary, zwrot częći zabezpieczenia, gwarancja, rękojmia) liczą się od daty zakończenia czyli od dnia 30.07.2012 r.
Tak tylko "głośno" myślę:)

11

kraina_ozz napisał/a:

Ale z drugiej strony zamównienie nie ejst podzielone na części, przedmiot zamówienia to łącznie Etap I i II, więc analogicznie teminy (kary, zwrot częći zabezpieczenia, gwarancja, rękojmia) liczą się od daty zakończenia czyli od dnia 30.07.2012 r.
Tak tylko "głośno" myślę:)

Ja też tak myślę.