1

Temat: Procedura z WR przy zam. pon. 14.000

Chcę udzielić zamówienia uzupełniającego na roboty budowlane o wartości poniżej 14.000.

Nie wiem jaką procedurę zastosować do zamówienia uzupełniającego na roboty budowlane, które przewidziałam w SIWZ i ogłoszeniu. Czy powinna to być WR czy wewnętrzna Procedura tj.regulamin pon. 14tys. Osobiście jestem raczej ku WR z n/w względów:

Moje "ZA" wolną ręką:
zamówienia uzupełniające udziela się temu samemu wykonawcy, który wykonuje zam. podstawowe. W związku z powyższym z nim jednym negocjujemy (w tym przypadku cenę) i podpisujemy umowę - zgodnie z definicją art. 66 PZP.

Moje "PRZECIW" regulaminowi wew.:
Jeśli miałabym zawrzeć umowę pon. 14.000euro (moim zdaniem) nie byłoby to wtedy ustawowe zamówienie uzupełniające, gdyż według mojej wew. procedury, przy zam. pon. 14 tys  powinnam zebrać min. 3 oferty i wybrać ofertę najtańszą. regulamin nie dopuszcza możliwości wyboru jednego wykonawcy na podstawie przeprowadzonego wcześniej zam. publ. w trybie ustawowym i zawarcia z nim umowy w trybie art. 4.8.
A może powinien dopuszczać taką możliwość?

Proszę o pomoc.

2

Odp: Procedura z WR przy zam. pon. 14.000

Jeżeli z wartości zamówienia oszacowanej z należyta starannością wyszło że zamówienia jest poniżej 14 tys euro, to art. 4 pkt 8 - więc po za ustawą.

Uważam że regulamin wew. nie może stać w sprzeczności z mozliwościa udzielenia tego zamówienia wykonawcy który wykonał  zamówienie podstawowe. Przecież właśnie taka ewentualność została przewidziana w siwz i ogłoszeniu o zamówieniu podstawowym.

Więc zamówienia uzupełniające powinno być udzielone temu samemu wykonawcy (uważam że mimo iż ma zastosowanie art. 4 pkt 8 to powinny byc spełnione przesłanki z art. 67 ust. pkt 6) na podstawie odrębnej umowy bez stosoania procedury przewidzianej dla WR oczywiście.

3

Ja się z tym nie zgadzam do końca...
Myślę, że niezastosowanie procedury w tym przypadku będzie blędem z uwagi na sam fakt, iż "zamówienie uzupełniające" jest zamówieniem ustawowym czyli trybem z wolnej ręki.
Nawet gdyby "JANEK" miał rację to czy stosując WR kontorla mogłaby mi zarzucić nadinterpretację przepisu?

Ps.Miłego weekendu....
Ja będę tu zaglądać smile

4

Zdecydowanie zamówienie z wolnej ręki!
Zamówienie podstawowe poniżej 14 tyś więc jeśli już zasosowałaś przepisy PZP nie możesz dzielić przedmiotu zamówienia na podstawowe i uzupełniejące - to wciąż to samo zamówienie, ten sam przedmiot zamówienia.
Moim zdaniem na tym etapie należy być konsekwetnym i stosować przepisy PZP. Był przetarg więć WR 67.1.6.

5

ja stosuję procedurę  w takich przypadkach czyli WR .

6

jeżeli zamówienie uzupełniające to tylko 67.1.6 bez względu na wartość z tym samym wykonawcą po negocjacjach !!!

7

Zamówienie podstawowe i uzupełniające traktuje sie łącznie przy obliczaniu wartości zamówienia podstawowego. Czyli jeżeli przy zam. podst. przewidujemy udzielenie zamówien uzup. to sumujemy te wartości.

Ale

jeżeli później już udzielamy zamówienia uzupełniającego, to stosujemy procedurę właściwą tylko do tego zamówienia uzupełniajacego. Ostatnio interpretacja taka pojawiła sie w któryms informatorze może 4/2011 na uzp. Wiem że są różne podejścia w tym temacie, ale przeważające jest powyższe.

8

myszy1953 napisał/a:

jeżeli zamówienie uzupełniające to tylko 67.1.6 bez względu na wartość z tym samym wykonawcą po negocjacjach !!!

czyli WR jak myszy

9

JAk wygląda udzielenie takiego zamówienie formalnie, tzn. czy wystarczy tyko protokół znegocjacji czy jeszcze konieczne jest ogłoszenie w BZP?

10

W sprawie zamówień uzupełniających jest artykuł J.E. Nowickiego zamieszczony na tej stronie w zakładce "Artykuły" . Zgodnie ze stanowiskiem prezentowanym przez tego autora, w przypadku gdy wartość zamówień uzupełniających nie przekracza kwoty 14.000 euro, nie stosuje się przepisów ustawy Pzp. Ja mam  takie samo stanowisko.