1

Temat: Klauzule w umowie RB

Czy umowa na RB może zawierać taki zapis:
"Wykonawca ma prawo żądać przedłużenia terminu umownego zakończenia robót z powodu:
1. Działania siły wyższej
2. z przyczyn zależnych od Zamawiającego"?

Jakie może rodzić skutki dla Zamawiającego zastosowanie takiej klauzuli?

Czy nie jest to sprzeczne z PZP? W SIWZ zawarliśmy warunek co do terminu zakończenia robót i przewidywaliśmy robót dodatkowych.

Pozdrawiam
Bartosz

2

Odp: Klauzule w umowie RB

Mam rozumieć że wykonawca sobie coś takiego wpisał do projektu umowy? Jakim prawem ?

3

Do SIWZ nie był załączony wzór umowy a jedynie istotne dla stron postanowienia.
Wykonawca stwierdził że skoro w umowie zawarł wszystkie elementy przez nas wymagane, to może też zaproponować "coś od siebie". I co gorsze nie chce zrezygnować z takiej klauzuli.

Pozdrawiam
Bartosz

4

Zaproponować zawsze moze, ale to nie oznacza, że Zam. musi je zaakceptować.

5

I co wtedy jak ja jako Zamawiający się z tym nie zgodzę?
Zacznie się zabawa "w kotka i myszkę".
Czy mogę wtedy (w ostateczności) uznać Wykonawcę, że odmówił podpisania umowy...?
I walnąć go po wadium...?

Pozdrawiam
Bartosz

6

Pewnie - jeżeli nie dojdzie do porozumienia, to tak. Ale dobrze byłoby miec jakąś "podkładkę", że odmówił zawarcia umowy na takich a takich warunkach. Prowadzisz jakąś korespondencję z wykonawca w tej sprawie?  Wysokie to wadium?

7 (edytowany przez Bartosz 2007-06-14 11:31:45)

Na razie tylko telefoniczne rozmowy i negocjaje twarzą w twarz.
Ale jak skończy się moja cierpliwość (tak koło poniedziałku) to po prostu wezwę go pisemnie do podpisania umowy (w załączeniu dam umowę z moimi warunkami) pod rygorem utraty wadium.
Jestem skłonny nawet osobiście Wykonawcy zawieść takie pismo do jego siedziby :-D
A wadium to tyko 5 tyś zł ;-)

Pozdrawiam Bartosz

8

smile w takim razie daj znać, jak się to wszystko skończy. Powodzenia!

9 (edytowany przez Artur 2007-06-15 07:45:17)

Zapis nr 2 proponowany przez wykonawcę jest w pełni uzasadniony, więc możesz go przyjąc. I tak jeśli z przyczyn zależnych od zamawiającego wykonawca nie wykona zamówienia w terminie włos mu z głowy nie spadnie. To zamawiający będzie winien zawalenia terminu i każdy sąd to potwierdzi.
Zapis nr 1 jest też do przyjęcia, bo nawet jeśli go nie będzie to w przypadku wystąpienia takiej siły sąd ulituje się nad wykonawcą. Określić tylko należy co rozumie się przez siłę wyższą (pożar, powódź, huragan itp.).

Powodzenia

10

Uff udało się...
Wykonawca stwierdził że nie ma sensu ginąć przez jeden mały "głupi" zapis.
I wcale nie musiałem wytaczać artylerii (kwestii wadium) wink
Wszystko dobre co się dobrze kończy... big_smile

Pozdrawiam
Bartosz

PS. W następnym przetargu na RB napewno dam wzór umoey żeby nie robić dymu smile

11

no wlaśnie,lepiej wzór, niż istotne postanowienia umowy czasami kontrowersyjne...;) a czasami z góry korzystne dla zamawiacza.

nora