1

Temat: termin obowiązywania umowy.

Naprowadźcie proszę bo już nie wiem smile
W umowie mam zapis usługa będzie wykonywana przez okres 10 misięcy liczonych od dnia zawacia umowy, czyli od kiedy ?
- od dnia zawarcia umowy tj. umowa zawarta 21 września to 21 września się wlicza;
- od dnia 22 września, zgodnie z KC

Czyli umowa np. zawarta (podpisana przez obie strony) w dniu 31 sierpnia - jest wykonywana od 1 września.

2

Odp: termin obowiązywania umowy.

Od 22 września - KC

3

ok. to jak mam umowę na 12 miesięcy zawartą 12 września to do kiedy ona obowiązuje ?
obowiązuje od 13 ?

4

and1 napisał/a:

ok. to jak mam umowę na 12 miesięcy zawartą 12 września to do kiedy ona obowiązuje ?

12.09 roku następnego

5

MIRAS napisał/a:
and1 napisał/a:

12.09 roku następnego

MIRAS ale od 13 ?

6

Jeśli ja mogę, to pełny rok liczymy od 13.09. do 12.09, to wydaje się oczywiste, wtedy otrzymujemy pełną liczbę dni roku.

7 (edytowany przez and1 2011-08-10 04:42:56)

hubal napisał/a:

Jeśli ja mogę, to pełny rok liczymy od 13.09. do 12.09, to wydaje się oczywiste, wtedy otrzymujemy pełną liczbę dni roku.

Przy założeniu, że umowa podpisana 12 września ?

8

Należy rozróżnić datę zawarcia (to nie to samo co dzień podpisania) od dat wykonania. Termin wykonania musi być konkretnie zapisany. Jeśli przykładowo jest zapis ?od daty zawarcia ...? a umowę podpisano=zawarto 12.09, to moim zdaniem pierwszym dniem terminu jest 13.09. (zaś ostatnim jest oczywiście 12.09. kolejnego roku przy terminie rocznym).

Jednocześnie dopuszczam ustalenie od 12.09.11 do 11.09.11

9

hubal napisał/a:

Otóż NIE, takie podejście jest nie zgodnie z KC (art. 112):

Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca.

10

and1 napisał/a:

obowiązuje od 13 ?

Jeżeli umowa jest zawarta 12.09 i brak w niej zastrzeżeń typu "z mocą obowiązywania od" to umowa obowiązuje od 12.

11

MIRAS napisał/a:
and1 napisał/a:

obowiązuje od 13 ?

Jeżeli umowa jest zawarta 12.09 i brak w niej zastrzeżeń typu "z mocą obowiązywania od" to umowa obowiązuje od 12.

a jak jest zastzreżenie że obowiązuje od dnia podpisania ?

12

...to tym bardziej obowiązuje od 12.09

13

MIRAS napisał/a:

...to tym bardziej obowiązuje od 12.09

reasumując:)
12 ma mi wykonawca świadczyć już usługę ?

14

Tak - przecież wynika to wprost z umowy, chyba że ze względu na charakter świadczenia jest to ze względu na godzinę zawarcia umowy (np. 23:58) - fizycznie nie możliwe.