1

Temat: Ryczałt i kosztorys w SIWZ ???

Przygotowujemy PN na rob. budowlane - przebudowa mostu - zgodnie z przedmiarami stworzonymi przez projektanta kilka pozycji Wykonawca będzie musiał wycenić jako komplet np. opracowania projektu organizacji ruchu, wykonanie tymczasowej kładki dla pieszych na czas realizacji robót - te pozycje nie są bardziej opisane, mają zostać zrealizowane wg założeń wykonawcy.
Wynagrodzenie Wykonawcy będzie wynagrodzeniem kosztorysowym.
Mam więc wątpliwości co do zapisów umowy i SIWZ.
1. Czy nie będzie błędem, jeżeli zapiszemy, ze wynagrodzenie  jest wyn. kosztorysowym lecz dane pozycje w kosztorysie (np. 1-5) wykonawca musi wycenić i potraktować jako Ryczałt (cena niezmienna przez całą realizację umowy - bez względu na to jakich materiałów użyje do wykonania np. tej kładki dla pieszych?),

Pierwszy raz mamy taki przetarg i szczerze obawiam się o późniejsze rozliczenia z Wykonawcą.

2

Odp: Ryczałt i kosztorys w SIWZ ???

Możesz dla niektórych pozycji wprowadzić ryczałt.

3

Mam pytanie w tym temacie. W przedmiarze projektant nie uwzględnił projektu organizacji ruchu (będzie przylącze w ulicy) i inwentaryzacji powykonawczej  a ma to zrobić wykonawca-wynagrodzenie kosztorysowe. Jakie wyjście z sytuacji?

4

Ja zrobiłabym tak:
1) do szacowania wartości zamówienia dodałabym koszty opracowania projektu organizacji ruchu, wykonanie tymczasowej kładki dla pieszych na czas realizacji robót itd.
2) formularz ofertowy podzieliłabym na pozycje:
a) wymagania ogólne i tam: czasowa organizacja ruchu itd.
b) roboty budowlane i tam podział na branże lub roboty razem.

Nie wiem czy chcesz kosztorys szczegółowy na etapie składania ofert, ja żądam zawsze przed podpisaniem umowy-na etapie składania ofert nie chce mi się sprawdzać;)

5

Wszelkie tymczasowe elementy (tu kładka dla pieszych czy organizacja ruchu) z mogą mieścić się w innych pozycjach, niejako w kosztach pośrednich, nie muszą być objęte konkretnymi pozycjami kosztorysowymi, a nawet nie powinny.

Jednocześnie popieram post 2, a nawet więcej: dowolne części mogą być zryczałtowane.

6

hubal napisał/a:

Wszelkie tymczasowe elementy (tu kładka dla pieszych czy organizacja ruchu) z mogą mieścić się w innych pozycjach, niejako w kosztach pośrednich, nie muszą być objęte konkretnymi pozycjami kosztorysowymi, a nawet nie powinny.

Dlaczego nie powinny? Projektant dzisiaj uzupełnił przedmiar o obsługę geodezyjną , własnie o organizacje ruchu,  koszty zajecia pasa drogowego.

7

Projektant nie jest wyrocznią w zakresie prawa zamówień publicznych i prawa w ogóle. Hubal też nie, ale kombinuje po prostu: co zamawiającego obchodzi sposób wykonania, ma mieć gotowy przedmiot zamówienia i basta, niezależnie czy wykonawca będzie korzystał z obsługi geodezyjnej budowy, zajęcia pasa itd.

8

Odnalazł się odpowiedni przepis rozporządzenia ws. dokumentacji, cytuję (§9.2):
? W tabelach przedmiaru robót nie uwzględnia się robót tymczasowych - robót, które są projektowane i wykonywane jako potrzebne do wykonania robót podstawowych, ale nie są przekazywane zamawiającemu i są usuwane po wykonaniu robót podstawowych, z wyłączeniem przypadków, gdy istnieją uzasadnione podstawy do ich odrębnego rozliczania?.