1

Temat: prace uzupełniające

W umowie mam taki zapis "Dopuszcza się wykonanie niezbędnych prac uzupełniających, których wykonanie stało się konieczne na skutek sytuacji niemożliwej wcześniej do przewidzenia". Wynagrodzenie to ryczałt. A chodzi o budowę kanalizacji teren jest bardzo podmokły Wykonawca żąda dodatkowych pieniędzy za osuszanie igłofiltrami. I rodzi się pytanie czy ma do tego prawo na podstawie w/w zapisu, czy ma wykonać zamówienie w ramach pierwotnej umowy i za umówione wynagrodzenie? Proszę o szybką odpowiedź.

2

Odp: prace uzupełniające

A czy nie jest to zamówienie dodatkowe? Art. 67.1.5.

3

Czyli odrębne zamówienie umowa itp. A jeśli ta kwota przekroczy 14 000?
Mi się wydawało że przystępując do przetargu Wykonawca zapoznaje sie z dokumentacja, miejscem wykonywania prac itp. i powinien przedmiot zamówienia wykonać na czas i zgodnie z przepisami, juz nie wiem co myśleć!!!

4

Zamawiający25 napisał/a:

W umowie mam taki zapis "Dopuszcza się wykonanie niezbędnych prac uzupełniających, których wykonanie stało się konieczne na skutek sytuacji niemożliwej wcześniej do przewidzenia". Wynagrodzenie to ryczałt. A chodzi o budowę kanalizacji teren jest bardzo podmokły Wykonawca żąda dodatkowych pieniędzy za osuszanie igłofiltrami. I rodzi się pytanie czy ma do tego prawo na podstawie w/w zapisu, czy ma wykonać zamówienie w ramach pierwotnej umowy i za umówione wynagrodzenie? Proszę o szybką odpowiedź.

Mając powyższy zapis na uwadze wydaje się, że wykonawca ma wykonać zamówienie w ramach pierwotnej umowy i za umówione wynagrodzenie ryczałtowe. Przy wynagrodzeniu ryczałtoweym należy się liczyć z pewnym ryzykiem - straty bądź zysku dla W lub Z. W tym wypadku traci W (o ile traci). Pytanie tylko o granice tego ryzyka. Zawsze Wykonawcy zostaje droga sądowa.

5

Zdecydowanie tak jak MIRAS. Jeżeli wykonawca poniesie rażącą stratę może wystąpić z roszczenie   w drodze postępowania  na drodze sądowej.

6

Zamawiający25 napisał/a:

Czyli odrębne zamówienie umowa itp. A jeśli ta kwota przekroczy 14 000?
Mi się wydawało że przystępując do przetargu Wykonawca zapoznaje sie z dokumentacja, miejscem wykonywania prac itp. i powinien przedmiot zamówienia wykonać na czas i zgodnie z przepisami, juz nie wiem co myśleć!!!

a nie ma się co oburzać! zapoznał sie z dokumentacją jak widać byle jaką a z miejscem wykonania prac to pewnie winien się zapoznać poprzez wykonanie badań geotechnicznych to winien zrobić PROJEKTANT

7

No właśnie. Myszy1953 ma sporo racji.
Tak ważny szczegól jak woda w gruncie powinien wystąpić w specyfikacji.
Wydaje się że mamy niedopatrzenie po stronie zamawiającego,
Ten ostatni poczywa się do winy, bo nawet chce płacić. Chyba słusznie!
Jednak najlepiej w ramach OBECNEJ umowy, a nie odrębnej - chyba wiadomo dlaczego.
Koniecznie popatrzeć na co pozwala obecna umowa, w szczególności jak definiuje ów ryczałt.
Do sądu jeszcze za wcześnie.

8

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ale i tak jestem w kropce, nie wspomniałem o chyba ważnym szczególe są to środki unijne i to nie małe a Marszałkowski stoi nam nad głową. Boję się o utratę środków itd. co będzie wiązało się z tym, że będę musiał zarejestrować się w Urzędzie pracy smile

9

roboty dodatkowe odpadają bo trzeba było przewidzieć!! specyfika robót to po prostu narzuca
(pociągnąć projektanta do odpowiedzialności i niech teraz  ON myśli ) nadzór autorski chyba sprawuje ?

10

Nie zgadzam się w tym ostatnim poście z Myszy. Zamówień dodatkowych nie jesteśmy w stanie przewidzieć, nie jest ono objęte zamówieniem podstawowym, a jest niezbędne do prawidłowego wykonania zamówienia podstawowego. To zamówienia uzupełniające jesteśmy w stanie przewidzieć. Tylko nie znam się na tyle na robotach budowlanych, czy w tym przypadku Zamawiający nie mógł przewidzieć tej roboty - ew. osuszania terenu ? No i oczywiście jak wygląda sprawa środków finansowych?

11

kasztan napisał/a:

Nie zgadzam się w tym ostatnim poście z Myszy. Zamówień dodatkowych nie jesteśmy w stanie przewidzieć, nie jest ono objęte zamówieniem podstawowym, a jest niezbędne do prawidłowego wykonania zamówienia podstawowego. To zamówienia uzupełniające jesteśmy w stanie przewidzieć. Tylko nie znam się na tyle na robotach budowlanych, czy w tym przypadku Zamawiający nie mógł przewidzieć tej roboty - ew. osuszania terenu ? No i oczywiście jak wygląda sprawa środków finansowych?

Masz takie prawo

12

Ależ proszę nie obrażaj się, bo przecież nie o to chodzi - JESTEŚ BARDZO DOBRA w opiniach ZP. Dużo mi pomogły w wielu przypadkach. Ale w tym wypadku ciekawi mnie jak inni jeszcze myślą - czy zamówienia dodatkowe przewidujemy czy też nie - bo może ja się mylę i robię źle.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

13

ja się nie obrażam daleko mi do tego ale uważam,że przy budowie kanalizacji projektant winien zbadać warunki wodno-gruntowe a tego chyba w tym przypadku domniemywam nie wykonano

14

Zamawiający25 napisał/a:

... są to środki unijne i to nie małe a Marszałkowski stoi nam nad głową...

W takim przypadku faktycznie potrzebna ostrożność. Warto sięgnąć po poradę radcy prawnego, choć najprawdopodobniej opinia może być taka: żadnej dodatkowej zapłaty.

myszy1953 napisał/a:

1) roboty dodatkowe odpadają bo trzeba było przewidzieć!! ... 2)
(pociągnąć projektanta do odpowiedzialności i niech teraz  ON myśli ) nadzór autorski chyba sprawuje ?

1) Zgadzamy się
2) Zgadzamy się, ale nie do końca. Założę się, że projektant nic nie pomoże, jednak niech się dowie co nabroił.

kasztan napisał/a:

Nie zgadzam się w tym ostatnim poście z Myszy. Zamówień dodatkowych nie jesteśmy w stanie przewidzieć

Z tym też zgadzamy się, tyle że należy odróżnić ZAMÓWIENIA dodatkowe od ROBÓT dodatkowych. Te ostatnie można rozumieć jako wszelkie roboty konieczne, by wykonać kompletny obiekt, ale nie wyszczególnione w specyfikacji - dobry przykład w naszym wątku. Konkretnych robót w praktyce nie daje się przewidzieć, ale można i należy przewidzieć możliwość ich wystąpienia oraz sposób postępowania w takich okolicznościach.