1

Temat: Oferty dodatkowe

Zamawiający wezwał Wykonawców do złożenia Oferty dodatkowej (91.5), w  wezwaniu wyraźnie wskazano, iż Wykonawca zobowiązany jest do złożenia w formie pisemnej Oferty dodatkowej do dnia 10.08.11. W pouczeniu (niestety) Zamawiający napisał: Uzupełniane dokumenty przekazane za pomocą faksu lub poczty elektronicznej  Zamawiający uzna za złożone w terminie, jeżeli ich treść dotrze do niego przed upływem terminu wskazanego w wezwaniu na ich uzupełnienie i zostanie niezwłocznie potwierdzona pisemnie; przy czym nadanie pisma w placówce pocztowej lub Kurierem musi mieć miejsce najpóźniej w dniu wyznaczonym do uzupełnienia dokumentów.
Jeden Wykonawca złożył ofertę dodatkową w formie pisemnej w terminie, natomiast drugi ofertę dodatkową przesłał faxem (w terminie wskazanym w wezwaniu), oryginał jeszcze do Zamawiającego nie dotarł. Co Z. winien zrobić w tym przypadku?

2

Odp: Oferty dodatkowe

błąd winni złożyć oferty tak jak na przetarg

3

faksem czyli odtajniona!

4

Faksem odpada, nie można tak składać oferty dodatkowej.

5

no nie mozna ale koleżanka taką piękną formułę pouczającą napisała ,że wykonawca się dostosował - choć przeczytal bez zrozumienia    wink

6

Oczywiście "koleżanka" zastosowała "kopiuj/wklej" z wezwania do uzupełnienia dokumentów. Wiem - mój błąd!! Ale teraz mam pytanie co mam zrobić unieważnić? (na szczęście zamówienie podzielone było na części). I tak na przyszłość bardzo proszę o odpowiedź jak należy postępować w takich przypadkach?