1

Temat: brak adresu na kopercie - czy taka oferta podlega odrzuceniu?

wykonawca na kopercie nie umiescil swojej nazwy i adresu, co bylo wymagane w SIWZ.
czy mam ja odrzucic?

w sumie to nawet niewiadomo, kto ja zlozyl, dopiero jak ja otworzymy to sie okaze jaki to wykonawca.

2

Odp: brak adresu na kopercie - czy taka oferta podlega odrzuceniu?

A wiadomo choć na jaki przetarg jest ta oferta ?
Czy poprawnie "tajemniczy wykonawca" podał nr sprawy na kopercie?
Dla mnie liczy się oferta - nie koperta.
Trudno znaleźć w przepisach ustaw i rozporządzeń czegoś na ten temat.
Jeśli wpłynęła przed terminem na składanie ofert to ja bym przyjął ją i otworzył podczas otwarcia ofert.
Pozdrawiam smile

3

No, dokładnie. Liczy się bardziej oferta a nie koperta. Jeżeli nie ma problemu z ustaleniem na jaki przetarg jest ta oferta to nie robiłabym z tego żadnej sprawy. Gorzej - jeżeli nie wiadomo. Ale wtedy to już problem wykonawcy, skoro nie opisał jej w sposób okreśłony w SIWZ to potem nie moze miec pretensji, ze np. jego oferta nie została otwarta albo krazyła miedzy różnymi wydziałami etc.

4

A jak złoży oferte bez opakowania? tongue

5

To jego problem - na ofercie zostanie przybita pieczątka wpływu (data, godzina) i to będzie podstawą do stwierdzenia, czy oferta wpłynęła w terminie.
A tak na marginesie - Marko - mało realny casus, musisz przyznać smile.

6

Przykład z życia wzięty - 100 %. wink
Czyli nie widzisz podstaw do odrzucenia tejże (i słusznie) a co z 86.1 ? wink

7

Wsadzasz sobie sam do koperty? wink

8

Skoro przykład z zycia wzięty wiec zapewne dysponujesz stosownym wyrokiem ZA ? A teraz badasz naszą wiedzę i pomysłowość. No cóż, wolno Ci.
Co z 86.1?
Wykonawca składając ofertę "bez opakowania" sam uniemożliwił realizację tegoż. Moze tylko liczyc na uczciwośc Zamawijacego i np. na to, że taką ofertę Zamawiający sam niezwłocznie umiesci w kopercie i otworzy ją dopiero w stosownym czasie. Szczerze mówiąc - jak by na to nie patrzeć dojdzie do naruszenia któregoś z art. ustawy.
A teraz poprosze o sygnaturę wyroku smile.

9

Ja miałem podobną sprawę.
Przyjąłem koperte z ofertą, a składająca ją kobitka poprosiła mnie jeszcze o potwierdzenie przyjęcia na... kserokopii oferty (czyli na pierwszej stronie). Na szczescie refleks zadziałał i natychmiast odsunąłem ją jak najdalej od siebie.

10

Marko napisał/a:

A jak złoży oferte bez opakowania? tongue

Marko, jesteś jak Hichcochck, stopniujesz napięcie psia krew, jak się zachowałeś odpowiedz DAMIE!

wg. mojej oceny oferta do przyjęcia, to wykonawca odpowiada za  poufnośc oferty do chwili jej zlożenia. Jęzeli złozy bez koperty, jego ból, ale mnie ona pasuje, bo jest tania... wink
badam i wybieram

nora

11

Kornelia zna odpowiedź Noro wink

12

Koperta jest formą a nie treścią oferty. Zamawiający odrzuca ofertę .... jeśli jej treść jest niezgodna z siwz. Odzrucenie ze względu na formę to sprawa przegrana na arbitrażu

13

Marko napisał/a:

Kornelia zna odpowiedź Noro wink

wiem, wiem... od jakiegoś czasu wyraźnie to widać... wink

nora

14

hej jesli macie taki wyrok naprawde bardzo poprosze...
naprawdę bardzo by mi się teraz przydał, zresztą jakikolwiek mówiący cos na temat zapoznawania się z treścią i otwarcia ofert przed terminem