1

Temat: zatrzymanie wadium - uzupełnienie dokumentu po terminie

witam,
jest taka sytuacja. w przetargu wykonawca złożył ofertę. jednym z warunków było posiadanie odpowiednich uprawnień i żądana na to była koncesja.
wykonawca ponieważ nie posiadał koncesji polegał na uprawnieniach podmiotu trzeciego, który miał być podwykonawcą.
Podmiot ten kopie koncesji potwierdził za zgodność z oryginałem, następnie zeskanował i przesłał wykonawcy. Wykonawca wydrukował to i sam też potwierdził za zgodność z oryginałem.
Po otwarciu ofert wykonawca został wezwany do uzupełnienia tej koncesji bo zamawiający stwierdził, że kopia tej koncesji powinna być potwierdzona oryginalnie przez ten podmiot (tzn. nie może być to ksero dokumentu, który został potwierdzony).
Wykonawca dostał wezwanie w dniu 05.08. że ma uzupełnić do 09.08.
Wykonawca w dniu 10.08. napisał do zamawiającego, że termin uzupełnienia dokumentu jest zbyt krótki (wykonawca czekał aż podmiot dostarczy mu te koncesję). Dopiero 12.08. wykonawca złożył do zamawiającego ten uzupełniony dokument.
Zamawiający zatrzymał wadium.

Pytania są dwa:
1. czy zamawiający miał prawo zatrzymać wadium?
2. czy w ogóle wykonawca może polegać na uprawnieniach innego podmiotu? ustawa mówi o doświadczeniu, wiedzy, potencjale.
czy w tym przypadku wykonawca i ten podmiot nie powinni wystartować jako konsorcjum?

pozdrawiam

szad

2

Odp: zatrzymanie wadium - uzupełnienie dokumentu po terminie

Opinia:

Jacek Sadowy, prezes Urzędu Zamówień Publicznych

Od jakiegoś czasu docierają do nas sygnały o zatrzymywaniu wadium w sytuacjach, gdy nieuzupełnienie dokumentów w żaden sposób nie może wpłynąć na prawidłowy przebieg przetargu. Restrykcyjne podejście zamawiających wynika z obaw przed ewentualnym pociągnięciem do odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych. To oczywiście jest niezgodne z celem, który przyświecał wprowadzeniu tej regulacji. By wyeliminować nieuzasadnione zatrzymywanie wadium, proponujemy przyjęcie kompromisowego rozwiązania, które z jednej strony będzie ograniczało ryzyko utrudniania przez wykonawcę przeprowadzenia przetargu, z drugiej uniemożliwi zatrzymywanie wadium wykonawcom, których zachowanie nie może mieć żadnego wpływu na prawidłowy przebieg przetargu. Utrata wadium grozić będzie tylko tej firmie, która złożyła potencjalnie najkorzystniejszą ofertę, ale nie można jej wybrać z powodu nieuzupełnienia dokumentów.

3

mika 8 możesz podesłać link do tej opinii lub gdzie ją mogę znaleźć w jakieś oficjalnej publikacji?

4

gdyby prawidłowo zredagowali artykul to by nie było takich nieporozumień

5

szad napisał/a:

mika 8 możesz podesłać link do tej opinii lub gdzie ją mogę znaleźć w jakieś oficjalnej publikacji?

Też mam prośbę j.w.

6

z rozporządzenia wynika, że dokumenty dotyczące podmiotów mogą potwierdzić za zgodność z oryginałem tylko te podmioty.
spotkaliście może jakieś opinie, wyroki które by mówiły w tym temacie inaczej?

7

Wyrok Sądu Apelycajnego w Poznaniu z dnia 20 maja 2010
I Aca 357/10