1

Temat: Warunki udziału w postępowaniu a oferty częściowe

Witam,
w PN ogłoszono zapotrzebowanie na inspektora nadzoru kilku inwestycji. Wartość zamówienia - ok. 300.000,00 zł. Zamówienie z opcją składania ofert częściowych. Jedna z części ma wartość 1.250,00 zł i odnosi się do nadzorowania budowy za 100.000,00 zł. I tu moje pytanie - czy Warunki udziału w postępowaniu mają byc proporcjonalne do każdej części zamówienia? Mi się wydaje, że Warunki należy formułować z uwzględnieniem specyfiki każdej części, tzn. stawianie wymogu posiadania doświadczenia w nadzorowaniu robót za 300.000,00 nie jest zasadne dla tej części zamówienia, o której napisałam powyżej. Co sądzicie na ten temat? Przepisy właściwie niewiele mówią w sprawie warunków przy ofertach częściowych i chyba temat można co najwyżej kierować się intuicją...
I pytanie drugie - czy jest sens wymagać od inspektora nadzoru by był ubezpieczony na 50.000,00 zł przy wykonywaniu w/w robót? Każdy inżynier budownictwa wpisany do Izby posiada przecież ubezpieczenia na 50.000,00 euro. Wg mnie wymaganie ubezpieczenia na 50.000,00 zł jest komplikowaniem sobie życia, bo później mamy problem w razie niedostarczenia dokumentów. Fakt, że skoro na etapie oceny spełnienia warunków nie możemy żądać uprawnień to jest to okrężna droga dowiedzenia się czy uprawnienia są ale przecież nie temu dostarczenie polisy służy. Co o tym sądzicie? Żądanie celowe czy bezzasadne?

2

Odp: Warunki udziału w postępowaniu a oferty częściowe

Warunek musicie postawić adekwatnie do danego zamówienia, natomiast samą polisę bym sobie darował.

3

Marcel, czy nie narażam się wg Ciebie na zarzut stawiania nieproporcjonalnych war. udziału w post.? Niby warunki stawia się dla całego postepowania, ale jesli w części zamówienia jest jakaś mała robota to nie powinniśmy umozliwic jej wykonanie wykonawcom mającym doświadczenie odpowiadające tej części? Do tej pory tak właśnie robiłam, warunki stawiałam w zależności od specyfiki części (szczególnie jak chodzi o posiadanie uprawnień). Wiem, że literalnie biorąc ustawę o to stawia się warunki udziału w postępowaniu a nie części zamówienia. Z drugiej strony zapewnienie uczciwej konkurencji i zasada proporcjonalności. Co o tym sądzisz/sądzicie?

4

zamówienie podzielone np. na 15 części - traktuje jako 15 osobnych w jednym postępowaniu, jeśli ma to umożliwić większej ilości potencjalych wykonawców złożenie oferty, to według mnie warunek musi być proporcjonalnych dla każdej z cześci

5

Dokładnie o tomi chodzi jak pisze gfigy007 proporcjonalnie do każdej części.