1

Temat: zamówienie uzupełniające

Witajcie, mam taki problem. Moja poprzedniczka na początku roku w zamówieniu podstawowy w SIWZ umieściła zapis iż przewiduje się udzielenie zamówienia uzupełniającego, lecz w protokole nic nie pisze iż pieniądze były, z informacji jakie uzyskałam z księgowości wynika iż na zamówienie uzupełniające w zamówieniu podstawowym nie zostały pieniądze zaszeregowane, czy teraz mogę takie zamówienia udzielić bez zaszeregowania na początku roku tylko teraz?

2

Odp: zamówienie uzupełniające

zamówienie uzupełniajace :
1. musi być przewidywanie ich udzielenia w ogłoszeniu
2. dodana kwota procentowo do zamowienia podstawowego = próg postępowania
3. zleca się w ciągu trzech lat od daty udzielenia zam. podstawowego

3

wydaje mi się, że nie ma problemu, pod warunkiem, że do zamówienia podstawowego stosowałaś przepisy stosownie do wartości zamówienia podstawowego + uzupełniające.
zamówień uzupełniających możesz udzielić w ciągu 3 lat. w siwz często się wpisuję info o zamówieniach uzupełniających, żeby zrobić sobie furtkę na zastosowanie ZWR, w ciągu 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego.
najważniejsze, żeby były zarezerwowane pieniądze w dniu podpisania umowy,

4

na dzień podpisania umowy oczywiście że będą, tylko czemu w protokole postępowania w trybie PN w pkt. 2 jest zapis wartości zamówienia i zamówień uzupełniających wynosi.... czyli na to wychodzi że w dniu ogłaszania zamówienia podstawowego trzeba mieć również pieniądze na zamówienia uzupełniające

5

Eliza nie kombinuj, przeczytaj jeszcze raz post Myszy tam jest istota zam. uzupeł.

6

Eliza09 napisał/a:

zapis wartości zamówienia i zamówień uzupełniających wynosi....

według art 32.3. wartość szacunkowa zam. to wartość uzp. + podsta.
jak myszy1953 w pkt. 2

nie trzeba mieć pieniędzy na zam. uzupełniające w chwili ogłoszenia na zam. podastawowe,
jak również nie ma obowiązku realizacji w ciągu 3 lat tych zam. uzup.

7

Dobrze więc udzielam zamówienia uzupełniającego, dziękuje wam bardzo

8

Dokładnie jak poprzednicy, możecie udzielać zamówienia uzupełniającego.

9

Eliza09 napisał/a:

Dobrze więc udzielam zamówienia uzupełniającego, dziękuje wam bardzo

najpierw sprawdzić czy było przewidziane w ogłoszeniu!!