1

Temat: oszacowanie zamówienia a zam. uzupełniające

mam takie pytanie-czy w oszacowaniu podaję kwotę brutto z doliczona kwotą zam. uzupełniających?liczę tak: kwota podst. netto 94 284,55 + 20%=113 141,46-94 284,55=
18 856,91 zł i to jest moje zam. uzupełniające tak?tzn. do takiej kwoty mogę mieć? i dalej czy w oszacowaniu i harmonogramie muszę podać kwotę podst. wraz z doliczonym uzupełniającym?czy zostawić podst. tylko? nie wiem, jak to policzyć:(
kwota brutto to 115 970,00 zł i do tego dodać te 18 856,91 uzupeł.?
aha, i czy musze mieć w planie finansowym te dodatkowe pieniądze?
proszę o pomoc

2

Odp: oszacowanie zamówienia a zam. uzupełniające

Wartość szacunkowa zamówienia jeżeli zamawiający przewiduje udzielenie zamówień uzupełniających to wartość zamówienia podstawowego plus wartość zamówień uzupełniających (oczywiście są to wartości bez podatku od towarów i uslug VAT). Zamawiający w momencie podpisania umowy na zamówienie podstawowe musi mieć zagwarantowane środki finansowe ( wartość zamówienia podstawowego z podatkem od towarów i usług VAT) w aktualnym planie finansowym jednostki. W momencie podpisania umowy na zamówienie podstawowe, zamawiający nie musi mieć zagwarantowanych środków finansowych na zamówienia uzupełniające. Przecież zamówienia uzupełniającego zamawiający może po pierwsze w ogole nie udzielić, a po drugie - może udzielić tych zamówień w okresie 3 lat od udzielenia zamówienia podstawowego. Wartość zamówienia uzupełniającego uwzględniamy w szacowaniu wartości zamówienia wyłącznie aby zastosować odpowiednią obowiązująca procedurę -  poniżej lub powyżej tzw. progów unijnych.

3

j. w.
dodatkowo art. 32.1 i 32.3 pzp

4

dzięki, czyli dodaję tę kwotę do podstawowego?115 970,00 zł + 18 856,91 zł??
ale nie muszę tych dodatkowych pieniędzy mieć w planie teraz, tylko dopiero jak się zdecyduje na udzielenie zam. uzupeł?
co jeśli kwota faktyczna, z umowy będzie niższa niż szacunkowa?np. firma wygra przetarg kwotą 60 000 zł netto, to zam. uzup. i tak jest w wysokości szacunkowego?
aaa skomplikowane to:/

5

wartość podstawowa = 94284,55
zam. zam. 20% = 18856,91
szac.wartość zam. = 113141,46 netto
wartość zam. podstawowego z VAT 94284,55x1,23= wartość np. do ewentualnego zapłacenia

6

wielkie dzięki:)

7

jeszcze jedno pytanie odnośnie protokołu, ale już nie będę zakładać nowego wątku bo to dot. uzupełniających. w protokole w pkt. 2 pdp.2 wartość zamówienia
2.    Wartość
(można wypełnić po otwarciu ofert)
?    zamówienia
?    zamówień, których zamawiający zamierza udzielić w okresie obowiązywania umowy ramowej,
?    w tym wartość przewidywanych zamówień uzupełniających została ustalona na kwotę 113 141,46 zł, co stanowi równowartość 29 471,59 euro,
?    jest to zamówienie udzielane w częściach, a wartość udzielanego zamówienia została ustalona na kwotę????, co stanowi równowartość ??????..

dobrze mam?zaznaczam pierwszy kwadrat-"zamówienia" i trzeci - "w tym wartość...", tak?
dzięki za cierpliwość:)

8

nie
wartość zamówienia . 113141,46=29471,59euro
w tym wartość uzupeł. 18856,91= 4911,93euro

9

dzięki:)