1

Temat: oświadczenie o uprawnieniach

czy można żądać oświadczenie, że osoby które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia posiadają wymagane uprawnienia - chodzi mi o przerarg nieograniczony poniżej progów na dostawę urządzeń wraz z ich montażem.
Czy przy dostawach mogę żadać takiego oświadczenia ?

2

Odp: oświadczenie o uprawnieniach

wydaje mi się że tak, takich oświadczeń możesz żądać i przy budowlance i przy usługach.

3

Jeżeli tak to trzeba wskazać jakie konkretne uprawnienia mają mieć osoby uczestniczące w wykonywaniu zamówienia.

4

oczywiście wskażemy chodzi o licencje pracownika zabezpieczenia technicznego.
Tylko czy przy dostawach generalnie można żądać takiego oświadczenia ?
Zamówienie obejmuje dostawę i montaż kamer CCTV.
Wartość dostaw większa niż usług i stąd dostawy

5

Jeżeli jest to niezbędne do prawidlowej realizacji przedmiotu zamowienia - to dlaczego nie. Ale czy te uprawnienia są rzeczywiście niezbędne - ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem zbędnych zapisów w SIWZ, ktore nic nie wnoszą a tylko komplikują całe postępowanie. Jest stara zasada, ktora kiedyś w pociągach PKP była napisana w trzech językach - "Nie wychylaj się". Niepisz w SIWZ że wykonawca musi mieć uprawnienia, jak nie jest to wymóg ustawowy.

6

zdecydowanie nie potrzebne do zamontowania kamery - LUDZIE

7

do wykonania całego systemu to tak o ile w # 1 dokładnie opisano przedmiot zam.

8

myszy1953 napisał/a:

tzn. ? smile

9

myszy ma oczywiącie rację - a poz tym nie ma uprawnień "takich" - licencja to nie uprawnienia a jedynie uprawnia

10

and1 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

tzn. ? smile

Uprawnienia wynikające z licencji: - montaż, eksploatacja, konserwacja i naprawa elektronicznych urządzeń i systemów alarmowych. - montaż, eksploatacja, konserwacja i naprawa i awaryjne otwieranie urządzeń i środków mechanicznych.

do wykonania całego systemu jak wynika z #1 kupujesz kamery i je montujesz !!