Nie będę cytować wielu wypowiedzi i Korneli, i Piotra czy Bartosza, ale ... co do zasady
art. 96 ust. 3 - protokól wraz z załacznikami jest jawny. Załaczniki są jawne po wyborze najkorzystniejszej ofert (...) i tu się zgadzamy, że są jawne, bo arek poruszył problem na tym etapie postepowania.
Definicję załaczników znajdujemy w art. 96 ust. 2, z którego wynika, że jest to katalog otwarty, więc także dokumenty potwierdzające należytą staranność szacowania wartości zamówienia, o której mowa w art. 32 ust. 1. są JAWNE.
Nie mam żadnych wątpliwości, że wykonawca słusznie dochodził swoich uprawnień, gdyż prawidłowośc ustalenia wartości szacunkowej dotyczyła elementów zakresu prac (chyba chodziło o RB), więc ma ON jeszcze prawo sprawdzenia poprawności zastosowania przepisów rozzporządzenia PRM w sprawie (...) planowanych kosztów RB (...).
Wykonawca ma prawo złożyć protest na czynnośc unieważnienia postępowania, w tym także z art. 93.1.4. By złożyć skuteczny protest musi dowieść sluszności swoich racji. Nie jest to mozliwe bez wglądu w dokumentację (załaczniki do protokołu). Dochodzenie uprawnień wykonawcy nie ma żadnego związku z lokalnymi cenami czy warunkami wykonania, by zlożyć własciwy protest, ale przestrzeganiem przepisów, które wyżej przytoczyłam, więc...., by tego dowieść ma PRAWO mieć wglądu do nich.
I, niestety, ale mam nadzieję, że tym samym, ku nie pocieszeniu WIELU przekonałam
nora