1

Temat: ustalenie wartości

Czy Wykonawca uczestniczący w postępowaniu, które zostało unieważnione na podst. art.93 ust.1 pkt 4 może żądać od Zamawiającego przedłożenia sposobu wyliczenia kwoty przeznaczonej na sfinansowanie w rozbiciu na elementy zakresu prac?Tłumaczy to "celem sprawdzenia czy Zamawiający określił wartość szacunkową zamówienia z należytą starannością"
Na naszym rynku (prowincję)ceny są dużo niższe niż te z którego wywodzi się ów Wykonawca (zachodnia Polska,miasto nadgraniczne). Różnice cen na usługę będącą przedmiotem zamówienia wynoszą 50 a nawet więcej tys.

2

Odp: ustalenie wartości

Wartość szacunkowa powinna być ustalona "z należytą starannością" więc jakiś papier z wyliczeniem by sie przydał. Co do kwoty na sfinansowanie - to już kwestia zamawiającego, jego budżetu itp.

3

No dobrze, a od kiedy Wykonawca jest od kontrolowania Zamawiajacego na etapie szacowania wartości zamówienia? Czynności tej dokonuje Zamawiający i ma obowiązek zrobić to nalezycie itp., itd. Wartość szacunkową podac mozna, ale tłumaczenie sie, jak, co i dlaczego to już za wiele. To jest oczywiście moje zdanie jako Zamawiacza smile.

4

Ba spotkałem się nawet z czymś takim, że zamawiający przeznaczył na przedsięwzięcie kwotę 20% mniejszą niż w kosztorysie...
Co nie przeszkodziło mu zwiększyć tę kwotę potem dwukrotnie...
I nikt nie protestował.
Oczywiście taka machinacja moim zdaniem nadaje się do zbadania przez odpowiednie organy...

Naszczęście to nie byłem ja big_smile

5

Kornelia napisał/a:

No dobrze, a od kiedy Wykonawca jest od kontrolowania Zamawiajacego na etapie szacowania wartości zamówienia?

Od wyboru najkorzystniejszej oferty lub uniewaznienia postepowania, co w przypadku Arka już miało miejsce.

6

Piotrze - nie chodzi mi o sam fakt, że wykonawca chce znać kwotę oszacowania, ale o szczegóły. Nie widze dalej powodu, żeby Zamawiający musiał podawać szczegółowo co i jak oszacował. Po prostu - wykonawca chce znać wartość oszacowana - prosze bardzo, Zamawiający ją podaje. I koniec.

7

Wykonawca żada wyjasnień  "celem sprawdzenia czy Zamawiający określił wartość szacunkową zamówienia z należytą starannością". Jeżeli nie spodoba mu się podana przez Zam. wartość zamówienia to może swoje "sprawdzenie" zrealizować poprzez złożenie protestu.

8

Kornelia napisał/a:

Nie widze dalej powodu, żeby Zamawiający musiał podawać szczegółowo co i jak oszacował.

Twoim zdaniem wystarczy napisać "oszacowałem wartosc na ...." i koniec?
Czy to bedzie oszacowanie z należytą starannoscia?

9

Piotrze - nie rozrózniasz  - wg mnie - jednej rzeczy. Wykonawca ma prawo dowiedzieć się, jaka jest szacowana wartośc zamówienia, nie będe teraz pisać z jakich art. i paragrafów to wynika, ale tak jest smile. Z tym sie chyba zgodzą wszyscy.
A teraz kwestia tego - czy Zamawiający dokonał czynności szacowania z nalezytą starannością. Zamawiajacy ponosi odpowiedzialnośc za należyte dokonanie tej czynności. Jeśli "nawalił" w tym miejscu to z reguły kończy sie to uniewaznieniem przetargu, nie mówiąc o innych przykrych konsekwencjach smile. Ale! - wykonawca nie ma prawa żadać od Zamawijacego "spowiadania się" - tj. skąd taka wycena, dlaczego taka stawka rb, dlaczego taki szacowany koszt tego czy tamtego. Dostaje do informacji kwotę i na tej podstawie podejmuje decyzję, czy składać protest czy nie - jeżeli uważa, że np. wartość została oszacowana nieprawidłowo.
"Twoim zdaniem wystarczy napisać "oszacowałem wartosc na ...." i koniec?
Czy to bedzie oszacowanie z należytą starannoscia?" - pytasz, czy taka treść pisma do wykonawcy jest wg mnie wystarczająca? Tak. Można jeszcze podać podstawe prawna szacowania smile.

10

A ja dostałam protest na złe oszacowanie wartości zamówienia. i wiem z UZP że należy takowy uznać. Był to co prawda konkurs a nie pn -jednak przepisy w kwesti szacowania sa te same.Wykonawca zarzucił że wartosć prac projektowych nie jest oszacowana za pomoca rozporządzenia Mini. Infrastruktury z 18 maja 2004r(na jego podstawie musiałabym dać 1 230 000zł za projekt basenu!!)
tym samym jego interses prawny ubiegania sie o zamówienie UZNAŁBY uszczerbku.
Protest oddaliłam , wyjaśniajac inną podstawę oszacowania(również to o czym pisała Kornelia), informujac że jego inters prawny jest tylko hipotetyczny a zgodnie z wyrokiem ZA z 21.03.03-UZP/20/0-275/03
takowy nie dotyczy postepowania co do którego wykonawca złożył protest.

11

Kornelia napisał/a:

A teraz kwestia tego - czy Zamawiający dokonał czynności szacowania z nalezytą starannością. Zamawiajacy ponosi odpowiedzialnośc za należyte dokonanie tej czynności. Jeśli "nawalił" w tym miejscu to z reguły kończy sie to uniewaznieniem przetargu, nie mówiąc o innych przykrych konsekwencjach smile

Mi własnie chodzi o te inne przykre konsekwencje...
Aby stwierdzić, czy Z. zachował należytą staranność trzeba ocenić przesłanki którymi sie kierował przy szacowaniu, a do tego trzeba je poznać. Nie wyobrażam sobie ustaleń kontroli, że Z. oszacował z należytą starannością, choć nie ma żadnego śladu skąd wziął kwotę. Podanie odpowiedniej kwoty, ale bez wskazania podstaw jej wyliczenia, to nie jest nalezyta staranność tylko co najwyżej ślepy traf wink

12

Dalej się nie rozumiemy. Trudno. Ty w papierach powinieneś miec wszystko, ale to sa informacje nazwijmy je umownie "wewnetrzne". Nie pokazujesz ich kazdemu chętnemu z ulicy, ani ciekawskiemu wykonawcy. To jest dokument dla Ciebie - własnie na wypadek ewentualnej kontroli, ale nie masz żadnego obowiązku dzielić się całą jego treścią z wykonawcą. Przekazujesz mu tylko to, co musisz.

13

Kornelia napisał/a:

Ty w papierach powinieneś miec wszystko, ale to sa informacje nazwijmy je umownie "wewnetrzne". Nie pokazujesz ich kazdemu chętnemu z ulicy, ani ciekawskiemu wykonawcy.

Coś nie bardzo mi się widzi prowadzenie dwóch dokumentacji - jednej jawnej, a drugiej "wewnętrznej"...

14

Dokumentacja jest jedna. A w piśmie do wykonawcy piszesz tylko to , co musisz. Kropka.

15

Dzięki za zainteresowanie. Tak jak myślałam wasze stanowiska są podobne do mojego.
Kwotę podać, bo przecież protokół jest jawny, a taka informacja właśnie w nim się znajduje i jest do wglądu; ale tłumaczenie się z tego jak, co i kiedy, zbędne.
Myślę, że jeśli (zgodnie z prawdą zresztą) napiszę że szacunek był ustalony na podstawie cen w naszym regionie to będzie ok.Pozdrawiam

16

Nie będę cytować wielu wypowiedzi i Korneli, i Piotra czy Bartosza, ale ... co do zasady

art. 96 ust. 3 - protokól wraz z załacznikami jest jawny. Załaczniki są jawne po wyborze najkorzystniejszej ofert (...) i tu się zgadzamy, że są jawne, bo arek poruszył problem na tym etapie postepowania.

Definicję załaczników znajdujemy w art. 96 ust. 2, z którego wynika, że jest to katalog otwarty, więc także dokumenty potwierdzające należytą staranność szacowania wartości zamówienia, o której mowa w art. 32 ust. 1. są JAWNE.
Nie mam żadnych wątpliwości, że wykonawca słusznie dochodził swoich uprawnień, gdyż  prawidłowośc ustalenia wartości szacunkowej dotyczyła elementów zakresu prac (chyba chodziło o RB), więc ma ON jeszcze prawo sprawdzenia poprawności zastosowania przepisów rozzporządzenia PRM w sprawie (...) planowanych kosztów RB (...).

Wykonawca ma prawo złożyć protest na czynnośc unieważnienia postępowania, w tym także z art. 93.1.4. By złożyć skuteczny protest musi dowieść sluszności swoich racji. Nie jest to mozliwe bez wglądu w dokumentację (załaczniki do protokołu). Dochodzenie uprawnień wykonawcy nie ma żadnego związku z lokalnymi cenami czy warunkami wykonania, by zlożyć własciwy protest, ale przestrzeganiem przepisów, które wyżej przytoczyłam, więc...., by tego dowieść ma PRAWO mieć wglądu do nich.

I, niestety, ale mam nadzieję, że tym samym, ku nie pocieszeniu WIELU przekonałam wink

nora