1

Temat: Wartość szacunkowa zamówienia

Witam. Koszt. inwest. jest na 340 tys. zł brutto,/ w protokole zp - Wartość zamówienia ustalono na podstawie KI w wysokości 300 tys (po uwzględnieniu Vatu). Można obniżyć czy powinna być taka jak w KI???

2

Odp: Wartość szacunkowa zamówienia

wartość zamówienia to wartość suma kosztorysów inwestorskich bez podatku VAT

3

Tak wiem wartość szacunkowa  w netto, cena oferty w brutto, kwota jaką zamaw. zamierza przeznaczyć na zamówienie też brutto smile  Pytanie wzieło się stąd że przed otwarciem ofert  podamy  300 tys.  (tyle mamy zbezpieczone) więc i protokole zp w poz 2 też chciałem podać 300 bez vatu

4

Nie rozumiem koszt inwestycji 340 tys.  a macie zabezpieczone 300 tys czyli tyle ile KI, a co będzie jeśli wpłyną oferty powyżej 300 tys a nie przekraczające 340 tys ?

5

kasztan napisał/a:

Nie rozumiem koszt inwestycji 340 tys.  a macie zabezpieczone 300 tys czyli tyle ile KI, a co będzie jeśli wpłyną oferty powyżej 300 tys a nie przekraczające 340 tys ?

dwie opcje
1. Znajdujemy dodatkowe środki lub
2. unieważniamy 93/1/4

6

Tak, zgoda. Tylko interesuje mnie ta różnica pomiędzy 340 tys - koszt inwestycji, a 300 tys KI ?
Rozumiem, że Zamawiający te 40 tys. ma zagospodarowane na coś innego- związanego z tą inwestycją ?

7

rumcajs napisał/a:

Witam. Koszt. inwest. jest na 340 tys. zł brutto

Kasztan to mamy małe nieporozumienie smile ww. poście to skrót od kosztorys inwestorski

8 (edytowany przez hubal 2011-08-25 08:58:44)

rumcajs napisał/a:

1) Koszt. inwest. jest na 340 tys. zł brutto ... 2)  wartość zamówienia ustalono na podstawie KI w wysokości 300 tys (po uwzględnieniu Vatu).  3) Można obniżyć  4) czy powinna być taka jak w KI???

1) To zdaje się nowa definicja brutto = bez podatku (?)
2) Jeśli po potrąceniu podatku, to niech może będzie
3) Obniżyć? W ogóle nie ma prawnego zakazu, ale to nielogiczne i niejeden się zdziwi; ja bym raczej za podwyższaniem.
4) Niekoniecznie, nie należy utożsamiać wartości zamówienia z wartością kosztorysu. Przepis mówi co prawda, że ?na podstawie?, ale nie podaje jak tę podstawę wykorzystać (!) -  to zadanie dla autora dokumentu, który oficjalnie ustala wartość zamówienia (może coś dołoży? może zwaloryzuje? może jeszcze co innego...)

9

OK. Rzeczywiście zamotałem się.

10

kosztorys inwestorski sobie, a to ile zam. przeznacza na realizację to zupełnie coś innego !

11

Ok dzieki