1

Temat: jak postapic w przypadku uchylania sie wykonawcy

wybor oferty podpisanie umowy mialo byc w poniedzialek...dzisiaj pismo ze sie wycofuja
co robic ???.... czy znowu wysyłam kolejny wybor do wszystkich bioracych udzial w przetargu??? i czy obowiazuja mnie terminy z  art 94 ust.1pkt2 ?????

sprawa pilna, z góry dziękuje za pomoc

2

Odp: jak postapic w przypadku uchylania sie wykonawcy

W sytuacji, kiedy wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy lub nie wnosi zabezpieczenia należytego jej wykonania, wówczas masz prawo wyboru oferty najkorzystniejszej spośród pozostałych ofert bez przeprowadzenia ponownej ich oceny (art. 94 ust. 2 ustawy Pzp). Chyba że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania, określone w art. 93 ust. 1 ustawy Pzp. Pamiętaj jednak, że jest to Twoje prawo, a nie jego obowiązek.

3

tak to wiem...
ale chodzi mi o to czy musze powiadamiac wszystkich znowu o ponownym wyborze  i odczekac ustawowe 5/10 dni do podpisania umowy????

4

a termin rozpoczecia zadania jest wyznaczony na 01 wrzesnia

5

Wybierasz ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych bez przeprowadzania ponownego badania i oceny i podpisujesz umowę. Terminy na wniesienie ewentualnych odwołań dla wykonawców biorących udział w tym postępowaniu już upłynęły, więc wg mnie nie musisz już czekać. niemniej jednak obowiązuje pisemność postępowania i należy wysłać zawiadomienia o zaistniałej sytuacji wszystkim wykonawcom biorącym udział w postępowaniu.

6

a czy w sytuacji ponownego wyboru .. wykonawcom nie przysługuje czas na ewentualne odwołania??

7

Co do zasady termin ten już upłynął jak pisał kasztan, lecz są również odmienne zdania że trzeba odczekać.