1

Temat: zmiana Zamawiającego

Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc.
Obiekt na któym realizowanie bedzie zamówienia w trakcie realizacji umowy zmieni swojego właściciela, ale nie wiadomo kiedy dokladnie to nastąpi.
Czy można dokonać takich zapisów w umowie aby w trakcie realizacji wystarczyło tylko podpisać odpowiedni aneks?
Czy ktoś może spotkał sie z podobną sytuacją lub interpretacją takiej sytuacji?
Będę wdzięczna za podpowiedź.

2

Odp: zmiana Zamawiającego

Moim zdaniem: MOŻNA, a może nawet bez aneksu, jeśli już wcześniej będą odpowiednie  zapisy.

3

Chyba jednak aneks jest niezbędny w momencie gdy nowy zamawiający przejmie na siebie obowiązki np. płacenia. Inaczej musiałby juz na wstępie się podpisać.

A może należałoby zrobić wspólne postępowanie obu zamawiających?

4

Można, jak pisze hubal.

5

czyli zapisy mniej wiecej: "w przypadku zmiany włsciciela nowy właściciel przejmie obowiązki zamawiającego"?

6

Tak mniej, więcej smile

7

Nie wiem czy można to jednoznacznie rozstrzygnąć nie znając szczegółów ...

8

Karolina napisał/a:

1) Chyba jednak aneks jest niezbędny w momencie gdy nowy zamawiający przejmie na siebie obowiązki np. płacenia. Inaczej musiałby juz na wstępie się podpisać.

2) A może należałoby zrobić wspólne postępowanie obu zamawiających?

1) Jak przejmie obowiązki i będzie płacić, to mu ten aneks niepotrzebny, a wykonawcy tym bardziej (a raczej mniej).
2) Ciekawy pomysł, ale też nie gwarantuje jasności.

Ja mam inny: zlecić temat prawnikowi i niech poprowadzi sprawę, to problem bardziej Kc niż Zp.

9

hubal napisał/a:

Ja mam inny: zlecić temat prawnikowi i niech poprowadzi sprawę, to problem bardziej Kc niż Zp.

I z tym się zgadzam.

10

"Jak przejmie obowiązki i będzie płacić, to mu ten aneks niepotrzebny, a wykonawcy tym bardziej (a raczej mniej)."

Myślałam, że właśnie przez podpisanie aneksu przejmie obowiązki a potem będzie płącił :-)

11

Myśleć można różnie, na przykład tak: brak podpisanego aneksu nie oznacza, że jesteśmy zwolnieni od obowiązku płacenia, bo w końcu ktoś MUSI zapłacić i basta.