1

Temat: Podpisanie wyjasnień.

Witam.

Zamawiający wystąpił do wykonawcy o wyjaśnienie treści oferty . Wyjaśnienia Wykonawcy podpisała osoba nie wymieniona w dołączonym do oferty krs - tj Dyrektor Oddziału (w ofercie nie ma pełnomocnictwa). Czy mogę uznać takie wyjaśnienia?

2

Odp: Podpisanie wyjasnień.

To zależy przede wszystkim od treści.

3

hubal napisał/a:

To zależy przede wszystkim od treści.

???? Jeżeli ofertę podpisuje Wykonawca (osoba upoważniona wg krs)  lub pełnomocnik to wyjaśnienie  moim zdaniem jest dalszą częscią tej oferty i podpisac je powinny osoby upoważnione wg krs lub pełnomocnik. Nie bradzo rozumiem jaki wpływ ma na to treść wyjaśnień. No chyba ,ze hubal żartuje.

4

Wykonawca w wyjaśnieniach potwierdza fakt niezgodności swojej oferty do treści SIWZ.

5

No to przecież jest powód do odrzucenia. Tym bardziej sprawa składanych oswiadzczeń w toku postępowania  nie powinna budzić wątpliwości.

6

No chciałem odrzucić, ale teraz nie wiem czy mogę to zrobić.....

7

Ja też nie wiem, bo nie znam wszystkich szczegółów,

Skubidu1 napisał/a:

1)  wyjaśnienie  moim zdaniem jest dalszą częscią tej oferty i   2) podpisac je powinny osoby upoważnione wg krs lub pełnomocnik. 3) Nie bradzo rozumiem jaki wpływ ma na to treść wyjaśnień.   4) No chyba ,ze hubal żartuje.

1) Z tym można polemizować
2) Po pierwsze oni najlepiej wiedzą kto jest upoważniony, po drugie wyjaśnienia cechuje znaczna dowolność, mogą być lub nie, można uznać lub nie, gdy wykonawc mocno chce, to uznaje cokolwiek lub drąży do końca,  gdy nie chce, to żaden podpis mu nie przeszkodzi, więc w sumie dociekanie niekonieczne.
3) Punkt 2 chyba wyjaśnia
4) Eee, chyba nie żartuje.