1

Temat: tajemnica przedsiebiorstwa

Czy wykonawca moze w ofercie zastrzec - jako tajemnicę przedsiebiorstwa:
1) wykaz osób, jakie będą brały udział w postępowaniu,
2) sprawozdanie finansowe
3) zestawienie dostaw w ramach zamówienia?

O ile w pkt. 1-2 wydaje mi się, że tak, to w pkt. 3 mam pewne wątpliwości. Zestawienie polega na tym, że w rubrykach oznaczonych rodzajem sprzętu wymaganego przez zamawiajacego (i którego minimalne parametry znajdowały się już w SIWZ) wykonawca wpisywał konkretne modele proponowanego sprzętu. Zamówienie polega na budowie portalu społecznosciowego, a sprzęt (i oprogramowanie) jest częścią składową systemu. Problem polega na tym, że to zamawiajacy juz na etapie SIWZ sam "zaprojektował" skład sprzętowy systemu opisując parametry poszczególnych składników, a zamawiajacy pod wymagania zamawiającego podstawiał konkretny sprzęt.

Co o tym myślicie???

2

Odp: tajemnica przedsiebiorstwa

Myślę, że może.

3

Pewnie, że możesz. Zamawiający jednakże sam oceni co można a co nie i odtajni to co nie można.

4

Dokładnie jak Darek.

5

Ba, ale to ja jestem ten Zamawiający, który musi to ocenić...

6

Podobny problem miałam z wykazem  usług.  Może popros najpierw o wyjasnienia jakie   niezbędne działania  podjał Wykonawca w celu zachowania w poufności danych zawartych w ofercie,skoro zastrzegł sobie ,ze stanowią talemnicę przedsiebiorstwa.Może to cos rozjasni sprawe TAJEMNICZOŚCI wykonawcy smile).Rzeczywiście obowiązek zbadania nalezy do Zamawiającego.

7

Jawność postępowania jest jedną z fundamentalnych zasad udzielania zamówień publicznych. Może być ona ograniczana tylko w szczególnie uzasadnionych przypadkach określonych w ustawie Pzp. Tajemnicą mogą być jednak objęte tylko ściśle określone informacje. W szczególności nie może nią być informacja z banku o wysokości posiadanych na rachunku środków oraz wykaz narzędzi i urządzeń, przy pomocy których wykonawca będzie realizował zamówienie (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 4 kwietnia 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 255/08).

8

Myślę, że wyk. nie może zastrzec tych informacji co podałeś, tzn. może a ty musisz je odtajnić  - smile

9 (edytowany przez hubal 2011-08-26 12:34:36)

A ja mam wątpliwości czy imienny wykaz moich pracowników ma być jawny i publicznie dostępny.

Podobnie urządzenia, ja wymyśliłem ich optymalną konfigurację, trzeba było na to  lat
doświadczenia, za doświadczenie płaciłem itd... - dlaczego teraz inni (leniuchy i cwaniaki) za darmo mają ją dostać???

10

hubal napisał/a:

A ja mam wątpliwości czy imienny wykaz moich pracowników ma być jawny i publicznie dostępny.

Podobnie urządzenia, ja wymyśliłem ich optymalną konfigurację, trzeba było na to  lat
doświadczenia, za doświadczenie płaciłem itd... - dlaczego teraz inni (leniuchy i cwaniaki) za darmo mają ją dostać???

Rozumiem, że poprzez optymalną konfigurację rozumiesz technologię. Ależ owszem technologię możesz jak najbardziej zastrzec.

11

Przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się niepodane do
wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne,
organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające
wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne
działania w celu zachowania ich poufności (art. 11 ust. 4 ustawy o
zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Więc można się spytać jakie niezbędne działania podjął w celu zachowania ich poufności.

Orzecznictwo SN dotyczące zakresu stosowania art. 11 ust. 4 u.z.n.k.
wskazuje, iż nie mogą być uznane za tajemnice informacje, które można uzyskać w dozwolony prawem sposób.

W przypadku zastrzeżenia informacji, które nie powinny być objęte
tajemnicą przedsiębiorstwa, a więc bezpodstawnego zastrzeżenia danych,
które nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa, zamawiający powinien je
zbadać i odtajnić, a nie opierać się wyłącznie na oświadczeniu wykonawcy.
wyrok KIO/UZP z 29 maja 2008 r. KIO/UZP 409/08

12

Na razie dostałam wyjaśnienia jednego z wykonawców - zastrzeżenie uzasadnił względami technoilogicznymi (wydaz dostaw) - autorska konfiguracja sprzętu na potrzeby naszego zamówienia. Wyliczył mechanizmy, jakie działają w firmie w celu zachowania informacji w tajemnicy (m.in. polityka bezpieczeństwa informacji - system certyfikowany, odpowiednie klauzule w umowach z pracownikami i kontrahentami). Myślę, że do uznania i zachowania w stanie tajnym.
Zobaczymy jak inni.
Utajnione pozostają jeszcze:
- sprawozdanie finansowe
- wykaz osób (na to akurat - i to zwłaszcza w branży informatycznej - orzeczenia KIO)

13

Wychodzi na to że hubal miał rację, nota bene na chłopski rozum, bez grzebania w wyrokach.