1

Temat: Osoby wykonujące czynności związane z przeprowadzeniem postępowania

witam,
kogo należy rozumieć pod pojęciem "Osoby wykonujące czynności związane z przeprowadzeniem postępowania"?
wszystkie osoby, które miały cokolwiek do czynienia z danym przetargiem?
czyli: osoba od opisu, osoba od szacunku, osoba od warunków, osoba od kryteriów, komisja przetargowa, kierownik zatwierdzający, osoba wykonująca czynności za kierownika?

czy jest obowiązek aby wszystkie te osoby się zapoznały z protokołem? raczej chyba nie.
z drugiej strony jak podczas kontroli zapytają mnie dlaczego, ktoś się niż zapoznał się z protokołem, to co miałbym powiedzieć? że nie chciało mi się za nim latać? wink

pozdrawiam

szad

2

Odp: Osoby wykonujące czynności związane z przeprowadzeniem postępowania

Wszystkie wymienione tu osoby wykonywały czynności i warto każdą wstawić do protokołu. To nie wymaga ani ich zgody ani wiedzy, nie widzę powodu by każda musiała zapoznać się z protokołem, ot zrobiły swoje i poszły w swoje strony. Moim zdaniem do czytania protokołu tak naprawdę wystarczy 1 osoba: protokolant.

3

Zapoznanie z protokółem podpisuje , każdy członek komisji przetargowej, kierownik jak zatwierdza to czyta - chyba!?

4

A niech nie czytają, to ich problem, wystarczają ich podpisy, tzn. członków komisji przetargowej i  kierownika. Inni nie muszą podpisywać, więc też nie muszą się zapoznawać, nie przypominam sobie takiego obowiązku wynikającego z innych przepisów. Można więc śmiało zapisywać, że nie zapoznali się, a gdy kto zapyta dlaczego, to mamy odpowiedź jw. To nie wyklucza, że możemy ich poprosić albo sami mogą zażądać, a także zgłosić zastrzeżenia - tak to obecnie rozumiem.