1

Temat: czy nie podzielę zamówienia?

szkoła będzie realizować projekt unijny. W jego zakres wchodzi zakup pomocy dydaktycznych dla uczniów np. z matematyki, informatyki, j.polskiego oraz dowóz dzieci na zajęcia np. na basen,  wycieczki do teatru. czy mogę zrobić tak:
- zakup pomocy dydaktycznych z wolnej ręki bo kwota nie przekracza
- transport dzieci - przetarg bo kwota przekracza
i jeszcze są zatrudnieni nauczyciele na umowę zlecenie, czy to doliczyć?

Książki kupię w księgarni ale np. pomocy dydaktycznych do informatyki mogę nie kupić czy powinno się te pomoce jakoś pogrupować i dopiero wystąpić z zapytaniem cenowym?

2

Odp: czy nie podzielę zamówienia?

zakup pomocy dydaktycznych - co o znaczy wolna ręka? chyba art.4.8 czyli poza ustawowo tj. do 14 tys, euro
transport - przetarg nie widzę związku ponieważ jak zrozumiałam udział nauczycieli polega na dozorze i za to płaci szkoła na zasadzie umów =zleceń

3

pomoce dydaktyczne - tak art. 4 pkt 8, tylko czy te pomoce z matematyki, informatyki, angielskiego powinnam podliczyć razem, czy jakoś to pogrupować np. książki do książek, plansze osobno - bo czy te wszystkie pomoce dostanę u jednego nabywcy? raczej nie.

Nauczyciele będą pracowali na umowę zlecenie, ale te wynagrodzenie będzie również z tego projektu.

4

jak to powtarzał mój prawnik - a czy zachodzi tożsamość wykonawcy? Jeśli nie to nie jest jeden przedmiot zamówienia.

Pomocy dydaktycznych raczej nie kupisz w firmie transportowej więc ze spokojem art 4 pkt 8. Wydajesz więc pieniądze celowo, gospodarnie itd bez stosowania Pzp
Tak samo nie widzę potrzeby wrzucania wszystkiego do jednego worka tylko dlatego że jest to samo źródło finansowania.

5 (edytowany przez pasikonik83 2011-09-01 06:44:44)

Może to pomoże;
O istnieniu jednego zamówienia świadczą trzy następujące okoliczności, które winny wystąpić łącznie:
1) tożsamość przedmiotowa - gdy zamówienie ma obejmować przedmiot tego samego rodzaju lub o takim samym przeznaczeniu;
2) tożsamość czasowa - gdy zamówienie możliwe jest do wykonania w tym samym czasie;
3) tożsamość wykonawcza - gdy zamówienie możliwe jest do wykonania przez jednego wykonawcę

Kryterium trzecie należy uzupełnić o tezę, iż możliwość zrealizowania zamówienia przez jednego wykonawcę:
1) winna być oceniana na podstawie rynku faktycznego a nie hipotetycznego danych dostaw, usług lub robót budowlanych;
2) nie może mieć charakteru incydentalnego, tzn. musi być to możliwość powszechna

źródło: podręcznik firmy APEXnet