1

Temat: dokumenty niewymagane - co z nimi zrobić?

Wykonawca razem z ofertą, w tym załącznikiem "Wykaz dostaw" (dot. wykazu proponowanego w ramach zamówienia sprzętu) dostarczył niewymagane przez Zamawiajacego opisy, certyfikaty, specyfikacje itp. w języku angielskim. Czy Zamawiający ma obowiązek wzywać do złożenia tych dokumentów w tłumaczeniu na język polski, jeśli nie wymagał tych dokumentów?????

2

Odp: dokumenty niewymagane - co z nimi zrobić?

Nie ma potrzeby

3

nie musisz, traktuj to jako bonus:)

4

spotkałam sie niestety na jednym ze szkoleń z opinią że badamy wszystko co załączył Wykonawca, nawet te niewymagane

5

A jak uważacie, czy mogę wezwać do uzupełnienia certyfikatu, specyfikacji technicznej potwierdzającej, że sprzęt zaproponowany w wykazie dostaw (dostarczony w ofercie) spełnia wymagania Zamawiajacego? Czy mogę zrobić to na podstawie art. 26 ust. 3 Pzp??

6

Jeśli żądałeś tego dokumentu z par 5 rozporządzenia   to możesz

7

Ada napisał/a:

spotkałam sie niestety na jednym ze szkoleń z opinią że badamy wszystko co załączył Wykonawca, nawet te niewymagane

badać można - nie diagnozować , nie wypisywać zwolnień ani recept    wink

8

Jeżeli nie żądałeś to zostaw to w spokoju.

9

Czyli rozumiem, że badać mogę, ale nie mogę na nich oprzeć swoich decyzji (np. o odrzuceniu oferty). I nie muszę żądać tłumaczenia na język polski. Tak?

10

według mnie nie musisz: i tak nie możesz z treści tych dokumentów nic wysnuć: jakby ich nie było to oferta i tak byłaby ok, ja takie dokumenty traktuję jakby ich nie było.

11 (edytowany przez Marcel 2011-09-02 08:52:19)

mon.de napisał/a:

Czyli rozumiem, że badać mogę, ale nie mogę na nich oprzeć swoich decyzji (np. o odrzuceniu oferty). I nie muszę żądać tłumaczenia na język polski. Tak?

Tak.

12

Dzięki serdeczne!