1

Temat: wzór gwarancji bankowej

Poszukuję  najbardziej uniwersalnego wzoru gwarancji bankowej tak by spełniała wymogi przewidziane przez PZP. Proszę o informację na co należy zwrócić szczególną uwagę.
Jeśli ktoś posiada taki wzór to proszę o załączenie go.

Dziękuję

2

Odp: wzór gwarancji bankowej

ja przeważnie stosuję taki wymóg w SIWZ:

(część tego zapisu)
..............
9.8.     Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 Prawa zamówień publicznych, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 Prawa zamówień publicznych, lub pełnomocnictw, chyba że udowodni, że wynika to z przyczyn nie leżących po jego stronie.
9.9.    Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana:
a)    odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie;
b)    nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy;
c)    zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie wykonawcy.
9.10.    W ofercie należy wpisać nr konta, na które zamawiający ma zwrócić wadium
lub dołączyć do oferty upoważnienie do odbioru wadium przez wskazaną osobę.
9.11.    W przypadku, gdy wykonawca wnosi wadium w formie gwarancji bankowej lub gwarancji ubezpieczeniowej z treści tych gwarancji musi w szczególności jednoznacznie wynikać:
a)    zobowiązanie gwaranta (banku, zakładu ubezpieczeń) do zapłaty całej kwoty wadium nieodwołalnie i bezwarunkowo na pierwsze żądanie zamawiającego (beneficjenta gwarancji) zawierające oświadczenie, że zaistniały okoliczności, o których mowa w pkt 9.8. i 9.9. bez potwierdzania tych okoliczności,
b)    termin obowiązywania gwarancji, który nie może być krótszy niż termin związania ofertą,
c)    miejsce i termin zwrotu gwarancji................
...............

3

efigy007 - Dziękuję

Chodzi mi też o samą terść gwarancji przedstawianą przez Wykonawców.

4

W tej chwili nie mam nic swojego przy sobie, ale tu mam jakiś wzór na szybko big_smile

http://www.raiffeisen.pl/c/document_lib … upId=10136

http://docs.google.com/viewer?a=v&q … vlp-sLOMBA

5

mam gwarancje wadialną o jeden dzień za krótką ( 29 dni zamiast 30). Wykluczyć Wykonawcę trzeba. Potrzebuje wyroku !
Dzięki z góry

6

Po co wyrok przecież to oczywiste, dokument potwierdzający wniesienie wadium w formie innej niż pieniężna musi być dołączony do oferty i zabezpieczać interesy zamawiającego przez cały okres związania ofertą wskazany w siwz. W przypadku nie wniesienia wymaganego wadium (dotyczy także wniesienia w nieodpowiedniej wysokości czy też opiewającego na inny okres związania ofertą niż wymagany w siwz) ustawodawca przewidział sankcję w postaci wykluczenia wykonawcy z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt. 2 ustawy i odrzucenia złożonej oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt. 5 w zw. z art. 24 ust. 4 ustawy Pzp.