Temat: Naprawdę ciekawy przypadek. Zapraszam do udziału
Witam wszystkich forumowiczów. Zaprzyjaźniona Gmina wrzuciła mi dzisiaj ciekawy przypadek. Otóż w prowadzonym postępowaniu podzielonym na części firma "X" złożyła dwie oferty - na każdą część osobno . Z dokumentów zawartych w tych ofertach oraz wiedzy komisji przetargowej jednoznacznie wynika:
1) Właścicielka firmy jest synową członka Komisji przetargowej.
2) Właścicielka firmy na wszystkich dokumentach zawartych w ofercie podpisała się nazwiskiem panieńskim. W tytule przelewu podano jedynie nr. postępowania i części zamówienia. Nie wskazano wykonawcy.
3) Z potwierdzenia wpłaty wadium na część nr 1 zamówienia że wpłaty dokonała osoba prywatna - właścicielki firmy "X" lecz ze wskazaniem na nowe nazwisko przyjęte od męża po ślubie. W tytule przelewu podano jedynie nr. postępowania i części zamówienia. Nie wskazano wykonawcy.
4) Z potwierdzenia wpłaty wadium na część nr 2 zamówienia, że wpłaty wadium dokonał z konta prywatnego mąż właścicielki firmy "X".
5) Kwoty zaoferowane przez firmę na obie części są bardzo zbliżone do szacunkowej wartości zamówienia.
Zostałem poproszony o opinię odnośnie ofert złożonych przez tę firmę. Moja opinia wygląda tak:
Pani z Komisji przetargowej powiązana z firmą oczywiście się wyklucza. Można domniemywać również że ta pani uczestniczyła przy sporządzaniu oferty - lecz trudno byłoby to chyba udowodnić. Wykluczyłbym Wykonawcę gdyż wadium zostało w obu przypadkach złożone w nieprawidłowy sposób. Może próbowałbym też uderzyć w art. 24 ust 2 pkt 1 lub 3 ustawy PZP - lecz ciężko byłoby ich wykluczyć z tych artykułów.
Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat. Sami chyba przyznacie że jest to ciekawy przypadek