1

Temat: Pomocy! jak mam to zrobić?

w postępowaniu o dowóz dzieci złożono dwie oferty. Pierwsza nie spełniała warunków SIWZ- odrzucona. Druga oferta na papierze dobra, ale ze względu na terminy podpisaliśmy umowę zlecenie na trzy dni i okazało się, że Wykonawca nie dysponuje autobusami które deklarował w ofercie. Po obejrzeniu ofert ogłosiłam wybranie oferty nr 2. jak teraz mam postąpić, żeby odrzucić tą ofertę, ponieważ nie spełnia naszych warunków i unieważnić postępowanie. czy wystarczy jak napiszę pismo do WYKONAWCY, że odrzucamy ofertę zgodnie z art. 89 ust 1 pkt 3( czyn nieuczciwej konkurencji). Proszę o podpowiedź

2

Odp: Pomocy! jak mam to zrobić?

z tego wynika ,że podał nieprawdziwe informacje o ile w ofercie miał wykazać oczekiwane-wymagane pojazdy przez Zam.

3

wprowadził Was w błąd i dlatego nie możecie zawrzeć umowy patrz kc

4

To znaczy, że nie ma procedury co mam zronić tylko, zwracać się do radcy prawnego? Nie mogę unieważnić postępowania?

5

nie radca podpowie jak cofnąć oświadczenie woli złożone pod wpływem wprowadzenia zam. w błąd

6

Ależ tu galimatias, że ciężko zrozumieć.

maria3 napisał/a:

1)  Druga oferta na papierze dobra,   2)  podpisaliśmy  umowę zlecenie 3)  okazało się, że Wykonawca nie dysponuje autobusami które deklarował w ofercie. 4)  Po obejrzeniu ofert ogłosiłam wybranie oferty nr 2.  5) Jak teraz mam postąpić, żeby odrzucić tą ofertę,   6) czy wystarczy jak napiszę pismo do WYKONAWCY, że odrzucamy ofertę   7) zgodnie z art. 89 ust 1 pkt 3( czyn nieuczciwej konkurencji).

1) No to w czym problem???
2) Skoro dobra, to umowę należy podpisać
3) Po podpisaniu umowy, to wykonujemy jej postanowienia i basta. Trudno inaczej. Trochę to dziwne że teraz oferta niedobra, a przed chwilą dobra.
4) A teraz znowu dobra
5) Po pierwsze to wykonawca raczej do wykluczenia (nie tylko odrzucenia), po drugie to można/należy powtórzyć czynność, po trzecie tylko przed podpisaniem umowy
6) powinno wystarczyć
7) nie bardzo, zaś lepiej 181.2.

7

Hubal - złożył ofertę, która spełniała wymagania zam. i go wybrano w tzw.  międzyczasie otrzymal od zam. odrębne zlecenie i okazało się ,że nie dysponuje pojazdami  , którymi się chwalil w ofercie !!! i koleżanka nie wie co zrobić

8

Podpisać umowę i ewentualnie gdy nie  bedzie wykonywał ZERWAĆ i obiąciażyć karami.

9

W międzyczasie to chyba koleżanki na boku wymieniały uwagi, bo z postu to nie wynika.
Jeśli umowa zawarta, to czynić jak radzi Bitter, jeśli nie, to prawidłowo raczej wykluczyć.

10

"Druga oferta na papierze dobra, ale ze względu na terminy podpisaliśmy umowę zlecenie na trzy dni " tak zrozumialam ale może źle

11

Bardzo dobrze myszy zrozumiała

12

myszy1953 napisał/a:

"Druga oferta na papierze dobra, ale ze względu na terminy podpisaliśmy umowę zlecenie na trzy dni " tak zrozumialam ale może źle

Ja nic nie kapuje o co tu chodzi, co za umowa zlecenie -na podstawie przetargu czy poza?? Może wykonawca będzie spełniał warunki jak będzie miał realizować to właściwe zamówienia- galimatias -konieczne wyjaśnienia!!!

13

Rok szkolny zaczął się i trzeba dowozić dzieci, dlatego musieliśmy podpisać krótką umowę na warunkach przetrgowych (muszę odczekać 5 dni na podpisanie normalnej umowy ) Wtedy okazało się, że umowy wynajęcia odpowiednich autobusów przedstawione w ofercie to fikcja. Powtórzenie czynności oceny ofert nie ma sensu, bo oferta 1 odrzucona, a oferta 2 na papierze poprawna, ale oszustwo. Czy najrozsądniej posłuchać Bittera - Podpisać umowę i ewentualnie gdy nie  bedzie wykonywał ZERWAĆ i obiąciażyć karami

14

może spowodować aby Wykonawca nie podpisał umowy - po odpowiedniej rozmowie ale niechętnie coś takiego radzę fe

15

Dzięki wielkie

16

Na to trzeba spojrzeć nie tylko przez pryzmat zp. Co z tego że podpiszeumowę, zapłaci kary a nie będzie dowoził  , priorytet żeby zapewnic transport uczniom, więc albo W. jednak załatwi te autobusy albo szybko szukać nowego i rzetelnego (odstąpienie od umowy z winy wykonawcy a w umowie wysokie kary przewidziane z tego tytułu?)