1

Temat: Zmiana terminu składania ofert

Przetarg "unijny" otwarcie ofert wyznaczone jest na 12.09, Wykonawca zwraca się o przedłużenie terminu składania ofert o 7 dni.
Czy Zamawiający może zmienić termin składania ofert, jeżeli nie zmienia treści SIWZ?

2

Odp: Zmiana terminu składania ofert

Jeżeli jest uzasadnione - to czemu nie

3

dokładnie j.w.
treść SIWZ to według art 36.11 "termin składania ofert", więc to już jest dla mnie zmianą  smile
również w przypadku zmian należy pamiętać o art 12a

4

Czyli, jeżeli W. zwraca się o przedłużenie terminu składania ofert o 7 dni, a zmiana nie jest istotna to Zamawiający może przedłużyć o 7 dni? Art. 12A ust. 2 pkt. 1 nie ma tutaj zastosowania?

5

Oto mój punkt widzenia.

Izabella napisał/a:

Czy Zamawiający może zmienić termin składania ofert,  jeżeli nie zmienia treści SIWZ?

Może (por. art.12)

Darek W. napisał/a:

Jeżeli jest uzasadnione - to czemu nie

Jak nie to też (por. art.12)

efigy007 napisał/a:

treść SIWZ to według art 36.11 "termin składania ofert", więc to już jest dla mnie zmianą

Jeśli to stanowi problem, to nie zmieniajcie specyfikacji, poprzestańcie na zmianie ogłoszenia

Izabella napisał/a:

1) W. zwraca się o przedłużenie terminu składania ofert o 7 dni, a zmiana nie jest istotna to Zamawiający może przedłużyć o 7 dni?   2) Art. 12A ust. 2 pkt. 1 nie ma tutaj zastosowania?

1) Przedłużenie terminu to zmiana raczej istotna, ale może
2) Nie ma, ale pamiętać zawsze warto.

6

Osobiście uważam że przedłużenie TSO jest na tyle istotne że do przepis art. 12a ust. 2 pkt. 1 ma zastosowanie.

7 (edytowany przez efigy007 2011-09-07 08:08:38)

ja osobiście bardzo rzadko stosuję powyżej 11.8, przeważnie mam nasze krajowe,
ale spotkałem się że, w tym przypadku ma zastosowanie art. 12a.2.1 czyli min. 22 dni.

może jeszcze ktoś podpowie i utwierdzi ?!

8

dokładnie smile
moje zdanie jest bliższe stwiedzeniu Marcela

9

Zgoda. Takie rozumowanie może wydawać się bezsensowne (na granicy idiotyzmu), gdyby nie to, że w niektórych przypadkach wykonawcy muszą ZAKTUALIZOWAĆ niektóre swoje dokumenty. Zatem zasadne jest odrzucenie wniosku o przedłużenie, chyba że wskaże jakieś istotne szersze powody.

10

Izabella napisał/a:

Przetarg "unijny" otwarcie ofert wyznaczone jest na 12.09, Wykonawca zwraca się o przedłużenie terminu składania ofert o 7 dni.
Czy Zamawiający może zmienić termin składania ofert, jeżeli nie zmienia treści SIWZ?

NIE MOŻE. To jest naruszenie art.7 pzp. skoro warunki się nie zmieniły w sposób istotny - to działanie w kwestii przedłużenia terminu składania już mi trąci CBA... bo niby dlaczego? ISTOTNE ZMIANY W SIWZ - to jedyny powód.

11

Jeżeli zamawiający zmienia TSO to automatycznie zmienia SIWZ i ogłoszenia a więc zmiana zachodzi - istotna.

12

Izabella napisał/a:

Zastanówcie się czy naprawdę warto przesuwać termin a le jak już to o 22 a nie o 7

13

no chyba, że to przesunięcie o 7 z pozostałymi dniami daje 22

14

cbud napisał/a:

ISTOTNE ZMIANY W SIWZ - to jedyny powód.

Z art. 11 i 12 wynika, że w ogóle może zmienić i nie ma mowy o powodach.
Jednak zmieniać termin bez ważnego powodu ja odradzam.
Podtrzymuję o konieczności dania czasu na aktualizację, czyli najlepiej te 22 dni.

Jednocześnie nie upierajcie się za mocno z łączeniem zmian w ogłoszeniu ze zmianą specyfikacji, bo  nie wyobrażam sobie, by ktokolwiek mógł zakwestionować skuteczność zmiany ogłoszenia nie połączonej ze zmianą specyfikacji (w zakresie wydłużenia terminu).