1

Temat: art. 180 ust 5

Wykonawca ma przesłać kopię odwołania do Zamawiajacego.
W rozporządzeniu jest enumeratywna lista określająca co zawiera odwołanie, między innymi:
(...)
8)  wskazanie okoliczności faktycznych i prawnych uzasadniajacych wniesienie odwołania oraz dowodów na poparcie przytoczonych okoliczności;
9) podpis odwołującego albo jego przedstawiciela (przedstawicieli)
10) wykaz załączników

Ja to rozumiem, że art 180 ust. 5 nakazuje, aby Zamawiający dostał kopię czyli dokładnie to samo co poszło do prezesa KIO
(za słownikiem języka polskiego: kopia:
1. ?rzecz dokładnie odtworzona z oryginału?)

Wykonawca w treści odwołania wskazuje szereg dowodów, które są podłączone jako załączniki. Tyle, że tych załączników nie przesłał. Więc jak Zamawiający ma się odnieść do odwołania, skoro ich nie widzi?
Oczywiście w rozporządzeniu w paragrafie 5 mówi sie o odwołaniu "wraz z załącznikami" ale wydaje mi się, że te załaczniki to te wymienione w paragrafie 4 ust 1 czyli:
"2. Do odwołania załącza się:
1) dowód uiszczenia wpisu(...)
2) dowód przesłania kopii odwołania zamawiającemu
3) dokument z KRS, pełnomocnictwo (...)"
Załączniki będące ściśle związane  z odwołaniem (dowody) według mnie stanowią jego treść. Jeśli ich nie ma w wersji przesłanej Zamawiającemu, a są w wersji przesłanej do KIO, to według mnie stanowi to naruszenie art 180 ust. 5.
Co myślicie?

2

Odp: art. 180 ust 5

Myślę, że grozi tu przesada i trzeba podejść bardziej rzeczowo, czyli targować się o załączniki mające znaczenie dla zamawiającego, a za takie trudno uznać nie tylko ?dowód przesłania kopii odwołania zamawiającemu?, ale też na pewno wiele innych.

3

tak czułem że bedziesz się targować:). Według mnie tu nie ma za bardzo miejsca na interpretację: ząłożenie ustawodawcy było banalne: aby Zamawiający dostał identycznie to samo co KIO (nie licząc tych trzech załączników przewidzianych w rozporządzeniu). Nie może być sytuacji, że jakaś część dokumentacji odwołania (np dowód z pisma) nie była znana zZamawiajacemu (brak kopi tego dokumentu w "kopi odwołania" jaką otrzymał Zamawiający) a na jej podstawie Wykonawca wywodzi skutek prawny i KIO orzeka. To by było chore. Zresztą mój radca stwierdził wyraźnie: jak wersja do KIO różni się od wersji dla Zamawiającego to jest to cuhybienie dyskwalifikujące czynność Wykonawcy przesłania kopii odwołania Zamawiającemu. Szkoda.

4

No tak, wykonawca tak powinien się zachować i nie liczyć na pobłażliwość.

5

Fenris, Twój radca ma rację...

6

Pewne rzeczy są niestety ujęte w papierach i na to nikt nie ma wpływu. Załaczniki są kompletem;) Jeśli nie mozna zastosować pzp to zawsze obowiązuje kc...

7

w sumie KIO nie "doszło" do tego etapu. Makabra-myślałem,  że tam są bardziej ogarnięci ludzie. Dzwoniłem, podaję nr odwołania i pytam, czy zostało uzupełnione o dokument potwierdzający wniesienie wpisu (ja jestem Zamawiaczem). A babka mi spokojnie odpowiada, że "Zamawiający uzupełnił uiścił wpis ". No to sie ciut zdziwiłem bo do interesu nie chcieliśy dokładać:). Okazał się jednak, że Wykonawca wpłacił kasę na wpis z 5-o dniowym opóźnieniem. Czyli odwołanie-blef. A szkoda, ze ciekaw byłem jak KIO podejdzie do tematu zwrotu wadium.
No bo z jednej strony SN nakazuje rozstrzygać, a art 92 ust 2 mówi:
"2. Izba uwzględnia odwołanie, jeżeli stwierdzi naruszenie przepisów ustawy, które miało
wpływ lub może mieć istotny wpływ na wynik postępowania o udzielenie zamówienia."
A oddanie wadium po tym jak umowa już dawno podpisana to trochę wykracza poza 92...