1

Temat: KIO na wykaz minimum 2 prac ?

czy jest może jakieś orzeczenie na temat wymagania minimum dwóch prac podobnych,
a nia jednej, która mogła być dziełem przypadku itp., natomiast wykonanie dwóch podobnych świadczy o posiadaniu przez wykonawcę doświadczenia i powtarzalności.

oprócz czystej logiki jest jeszcze jakieś orzecznictwo, itp.?

2

Odp: KIO na wykaz minimum 2 prac ?

Czytałem różne wyroki:
- wykonanie jednego zamówienia - to jeszcze nie doświadczenie;
- żądanie wykazaniem się wykonaniem dwóch zamówien jest na wyrost, bowiem wykonanie jednego juz zmówienia predysponuje wykonawce do wykonania zamówienia (jedno - to już doświadczenie)

3

Nie przytoczę wyroku KIO, natomiast mogę podać rozstrzygnięcie Respondera z 06.09.2011 nr sprawy 001/011 - "Jedna RB to nie za mało, dwie RB to nie za dużo"
Uzasadnienie- doświadczenie ma byc proporcjonalne do przedmiotu zmówienia i zamawiający ma zachować zdrowy rozsądek przy określaniu warunku doświadczenia- koniec uzasadnienia. big_smile

4

responder napisał/a:

Nie przytoczę wyroku KIO, natomiast mogę podać rozstrzygnięcie Respondera z 06.09.2011 nr sprawy 001/011 - "Jedna RB to nie za mało, dwie RB to nie za dużo"
Uzasadnienie- doświadczenie ma byc proporcjonalne do przedmiotu zmówienia i zamawiający ma zachować zdrowy rozsądek przy określaniu warunku doświadczenia- koniec uzasadnienia. big_smile

uzasadnienie jak najbardziej przekonywujące big_smile !!!

5

Z mojego doświadczenia wynika (i kontroli), że nie należy przesadzać z warunkami (art7 od razu wbijany) zwłaszcza jeśli chodzi o dofinansowanie. Natomiast 50% wymagań również cenowych jest w normie. I proponuję tylko jedną robotę w tym kierunku

6

też kiedyś ktoś argumentował, że jak 1 to się udało a 2 to HOHO ogromne doświadczenie. Zazwyczaj jeśli o mnie chodzi to żądam jednego

7

jeśli jest to z UE to drugie już trąci art.7 - robiłem całem tłumaczenia na ten temat.