1

Temat: zachować czy nie tajemnicę przedsiębiorstwa???

Chcemy odtajnić część oferty, ponieważ z wyjaśnień wykonawcy nie wynika, że treść dokumentu spełnia warunki tajemnicy przedsiębiorstwa (wykonawca np. nie wskazał, jakie podjął kroki w celu utrzymania informacji w tajemnicy).
1. czy mogę/muszę ponownie wezwać wyonawcę do wyjasnień wskazując, co jest jeszcze dla mnie niejasne?
2. czy po powzięciu decyzji o odtajnieniu po prostu przesyłam odtajnione części oferty wykonawcom, którzy wcześniej wnoskowali o wgląd w oferty?
3. czy przed krokiem z pkt. 2 muszę poinformować oferenta, że jego wyjaśnienia mnie nie przekonały i ZAMIERZAM ODTAJNIĆ JEGO OFERTĘ? czy powinnam czekać na jego ruch, np. odwołanie, czy pozwolić na wglad do oferty innym?
4. Co mi grozi, jeśli odtajnię część oferty, a wykonawca "wyprocesuje" (np. w wyniku odwołania), że należało zachować tajemnicę przedsiębiorstwa?
5. czy w razie zachowania wątpliwej tajemnicy przedsiebiorstwa (mimo niezbyt przekonujących wyjaśnień) należałoby raczej (z tzw. ostrośnosci procesowej) zachować tajemnicę i czekać, aż inni się odwołają, że nie odtajniłam oferty konkurencji?
6. czy macie jakieś doswiadczenie z kontrolą (projekt unijny) w przypadku zaniechania odtajnienia????

2

Odp: zachować czy nie tajemnicę przedsiębiorstwa???

Z odtajnianiem trzeba ostrożnie, starając się szanować wolę wykonawcy, ale skoro już wyjaśnialiście i macie przekonanie, to jak najbardziej.
1. Można, ale ponowne z zasady nie zalecane
2. Tak chyba najlepiej
3. Powiadomić jak najbardziej, no i warto dać mu trochę godzin (może 24?) na reakcję
4. Tak kombinować raczej nie powinniśmy
5. To zależy od treści informacji oraz praktycznie od wiedzy zamawiającego

3

W pkt. 4 chodziło mi o sytuację, kiedy Zamawiający nie ma wątpliwości co do koniecznosci odtajnienia tajemnicy. Ale człowiek istota ułomna i moze się pomylić, co wykonawca udowodni w sądzie.  Czy wtedy zasądza się jakieś odszkodowanie?

4

Całość jak piszesz swoich ułomności - należy do Sądu, bo tylko tą drogą Wykonawca może dochodzić swoich praw w ramach utajnienia. Definicję co stanowi :tajemnicę przedsiębiorstwo" można znaleźć pośrednio w KC i w interpretacjach nawet w UZP.  Są to sprawy (ogólnie rzecz biorąc) które przedsiębiorca usiłował utajnić m.in. przez patenty, a które w swojej woli (jego) nie były eksponowane na zewnątrz i nie mogły być znane poza firmą. Jeśli w jakiejkolwiek formie "wyciekły" i są znane to nie może być w tym momencie tajemnicą firmy. Z autopsji - u mnie Wykonawcy nie usiłują zastrzegać za dużo bo skutkuje to odrzuceniem  oferty. Ale jest OK i się jeszcze nie przejechałem

5

Odrzuceniem nie może skutkować, są na to wyroki KIO.