1

Temat: do 14000 to też zamówienie publiczne

w żaden wątek tak super się nie wpiszę ale spróbuję tutaj

moje pytanie:
jak wytłumaczyć prawnikowi, który teoretycznie powinien ze mną współpracować i służyć mi radą , jako pracownikowi Z. odpowiedzialnemu za Zp, że zakupy do 14 000 euro to też zamówienia publiczne tyle tylko że udzielane w innym, pozaustawowym więc mniej rygorystycznym trybie?

spór wygląda tak że dla mnie jest to jasne, otarłam się już nawet o stwierdzenie banału typu skoro nie zamówienia publiczne to jakie? prywatne?

może jakaś podstawa prawna, artykuł jasny klarowny i zawierający WPROST że to są wszystkie zamówienia udzielane przez podmiot wydatkujący środki publiczne

proszę o radę pomoc sugestię...

2

Odp: do 14000 to też zamówienie publiczne

hmm, nie wiem co to za ludzie którzy dzielą zakupy na te które podlegają ustawie a które nie i nie zdają sobie sprawy że wszystkie są wydatkowane ze środków publicznych.

3

Oto sugestia: odpowiedź tkwi w definicjach w art. 2, zwłaszcza p. 13 i 12.

4

przecież sprawa jest prosta art. 2 pkt.13 definicja zamówienia publicznego

5

W te stronę właśnie poszłam, ale... i tu mnie bardzo zaskoczyło - wyciągnięte zostało że definicja w art. 2 jest do "zamówienie publiczne" a w art. 4 pkt jest mowa o "zamówieniu" czyli bez publicznego.

ja wybałuszam oczy i rozkładam ręce. jeszcze pewno pójdę na dywanik z moją "kontrowersyjną" interpretacją przepisów;/

6 (edytowany przez efigy007 2011-09-07 07:59:09)

Wydatki publiczne powinny być dokonywane:
1) w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasad:
a) uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów,
b) optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów............
(jest to art. z ustrawy o finansach publicz.)

interpretując już ten zapis nie można sobie robić wolnej amerykanki mimo poza ustawą pzp,

więc popieram zdanie Marcela big_smile

7

Oto nowe moje przemyślenie w tej sprawie.
Art.4.8 dotyczy każdego zamówienia, czyli także publicznego, z drugiej strony wyklucza stosowanie ustawy, więc niejako wyklucza samą definicję zamówienia publicznego.

8

nieprawda, to zawsze jest zamówienie publiczne tylko z wyłaczeniem ustawy

9

Jest to zamówienie publiczne lecz bez reżimu stosowania samej ustawy Pzp smile

10

Nie macie racji, nie dajecie żadnych argumentów, nie obalacie logicznych uzasadnień tez przeciwnych, głosowaniem typu prawda/nieprawda nie przekonacie żadnego prawnika, a w szczególności tego z postu 1.

hubal napisał/a:

Art.4.8 ... wyklucza stosowanie ustawy, więc niejako wyklucza samą definicję zamówienia publicznego.

Oczywiście poniżej 14000?.
By łatwiej przekonać niektórych można popatrzeć szerzej, art. 4 podobnie wyłącza ustawę w innych przypadkach, np. przy najmie lokali czy zakupie gruntu (punkt 3i). Ponieważ np. zakup konkretnego gruntu pod drogę trudno nazywać zamówieniem publicznym, więc podobnie nie upierajmy się przy takiej nazwie poniżej 14000?, zasada jest taka sama.
Środki publiczne nie powinny się się mylić z zamówieniem publicznym.

11

janeg napisał/a:

W te stronę właśnie poszłam, ale... i tu mnie bardzo zaskoczyło - wyciągnięte zostało że definicja w art. 2 jest do "zamówienie publiczne" a w art. 4 pkt jest mowa o "zamówieniu" czyli bez publicznego./

I co z tego? Poczytaj ustawę w większości przypadków jest w niej mowa tylko o "zamówieniu", żeby nie szukać daleko - 2.7a. Co nie oznacza, że nie chodzi o zamówienia publiczne. To wynik niechlujstwa legislacyjnego, a nie zamierzone działanie ustawodawcy.

12

hubal a jakbyś poczytał art. 2 pkt 13. co znaczy zamówienie publiczne? Po to jest w ustawie słownik. Nie ma tu mowy o jakichkolwiek progach czy kwotach i wyraźnie sprecyzowane jest czego dotyczą.

13

Ale jakby cbud poczytał ze zrozumieniem cały art. 4, to by może zrozumiał, że w niektórych przypadkach nie stosuje się ustawy, czyli art. 2 pkt. 13 jest bezprzedmiotowy.

MIRAS napisał/a:

To wynik niechlujstwa legislacyjnego...

??? Zapomniał jak sam pouczał, by liczyć się ze słowami.
My też zapominamy czasem reguły językowe, a one dopuszczają m.in.  pomijanie wyrazów (!) - w niektórych okolicznościach.

14

czytam i nie wiem o co jest ten spór?

15

hubal napisał/a:

Ale jakby cbud poczytał ze zrozumieniem cały art. 4, to by może zrozumiał, że w niektórych przypadkach nie stosuje się ustawy, czyli art. 2 pkt. 13 jest bezprzedmiotowy.

Nie wiem co ma jedno do drugiego. Owszem nie stosuje się ustawy ale to jest dalej zamówienie publiczne i nigdzie nie pisze, że art. 2 jest przedmiotowy gdyż nawet nie stosując ustawy z powodu art. 4 musimy ją jednak zastosować wczęśniej zgodnie z art. 32-35.. Wyłaczenia więc nie skutkują wyłaczeniem całości zapisów ustawy.

16

Gdy sprawdzam np. ceny w sklepie, to jeszcze nie znaczy, że robię tam zakupy.
Dalej jak w #14.