1

Temat: Zaprojektowanie i wykonanie RB

Czy ktoś z was miał do czynienia z jednoczesnym zamówieniem na Zaprojektowanie i wykonanie RB?

Bo ja zetknąłem się z następującym problemem:

Przygotowujemy się do przetargu na remont pomieszczenia z przeznaczeniem na archiwum zakładowe. Zgodnie z wymogami archiwum musi dysponować odpowiednią wentylacją mechaniczną. I tu rodzi się zagwozdka: żadna firma z tych do których zwracaliśmy się z nieoficjalnym zapytaniem o sposób przygotowania takcich robót nie zgodzila się na wykonie projektu takiej instalacji. Kazdy rozumuje tak: zaprojektuję "pod siebie" i ja wykonam. A jeżeli zlecę im tylko wykonanie projektu, to automatycznie wyłączę ich z postępowania na wykonawstwo.

Moje pytanie brzmi:
jakie zapisać warunki w postępowaniu (SIWZ), żeby móc przeprowadzić łączne postępowanie na Zaprojektowanie i wykonanie takich robót? Jakie przyjąć kryteria oceny? Bo rozumiem że wybór samego kryterium ceny wypaczy mi wynik całego postępowania.

2

Odp: Zaprojektowanie i wykonanie RB

Dokładny program funkcjonalno - użytkowy.
Kryteria np.
cena
koszt docelowy wykonania
serwisowanie

3

Odp: Zaprojektowanie i wykonanie RB

DOBRY program f-u, a w kryterium możesz włozyć także ocenę koncepcji, którą wykonawca musi załaczyć do oferty. Nie jest to proste, ale wykonalne i nie kupujesz "kota w worku", poza tym zgadzam się z kryteriami cbud`a, poza małą uwaga, że serwisowanie dotyczy także gwarancji, bo oba mają mieć związek z oferowanymi urządzeniami wentylacyjnymi.

wink  nora