1

Temat: informacja o niezgodnej czynności po TSO ?

Ogłosiliśmy PN na dostawę komputerów, w między czasie dokonaliśmy zmiany SIWZ i ogłoszenia, w dniu otwarcia ofert (po czynności otwarcia złożonych) ofert wpływa do Zamawiającego informacja o czynności niezgodnej z przepisami SIWZ, chodzi o podanie parametrów urządzeń, które może spełnić wyłącznie jeden producent.
Faktycznie wykonawcy, którzy złożyli oferty w rubryce nazwa - wskazują tego właśnie producenta.
Postępowanie z podziałem na 3 części, zarzut dot. wyłącznie 1 z części pozostałe są ok.
Co radzicie zrobić w tej sytuacji:
- unieważnić tą jedną część ?;
- dokonać wyboru ofert, tłumacząc się że wskazane parametry miały zapewnić jakość urządzeń?;
- inne wyjścia ??

2

Odp: informacja o niezgodnej czynności po TSO ?

- dokonać wyboru bez tłumaczenia się, lub lepiej
- dokonać wyboru z mocnym postanowieniem, że nigdy więcej podobnych błędów.

3

dokonać wyboru, hmm... zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie

4

Uważam że lepiej w tej części będzie jeżeli zostanie unieważniona.

5

Dla przyzwoitości należaloby odnieść się do zarzutu i unieważnić

6

Dla przyzwoitości należałoby znaleźć dobrą podstawę prawną unieważnienia.

7

93.1.7 : jeśli Zamawiający uzna, że (ofcorse nie umyślnie) stworzył postępowanie godzące w podstawowe zasady udzielania zamówień to unieważnia (tą część której problem dotyczy). I ja bym tak zrobił. Jak się uczyć to od razu, a nie "kiedyś tam później nie zrobię takiego błędu". Szczególnie jak już jest ktoś kto patrzy na ręce.

8

Nie widzę trafienia, strzelajcie dalej wink

9

no to hubal może podpowiesz smile

10

hubal napisał/a:

Nie widzę trafienia, strzelajcie dalej wink

zatopiony wręcz

11

Niech nie sieje takich plotek.

Lepiej pomyślcie na jakiej podstawie da się unieważnić umowę, bo ja nie kojarzę, a dopiero potem można uznać argument z postu 7.

12

O ile rozumiem, to umowa jeszcze nie została podpisana. Postępowanie jest na etapie wyboru najkorzystniejszej oferty. Wg mnie 93.1.7 - postępowanie obarczone wadą uniemożliwiającą zawarcie umowy niepodlegajacej unieważnieniu ( w tej jednej części).

13

A co konkretnie i w jaki sposób uniemożliwia teraz zawarcie umowy ???
Bo ja nie widzę.

14

w 146 nie ma podstaw ale nie b. rozumiem to mam brnąć dalej a jakby wpłynęło przed otwarciem ofert to co by Pan Hubal zrobił - też nie widział

15

ok. zmieńmy stan faktyczny, taka informacja o czynności zamawiającego wpływa po TSO jednakże do upływu TSO zamawiający nie podejmuje żadnej czynności, co teraz  ?

16

Co prawda nie rozumiem zagadki, ale rozwiązanie może zaraz trafię.

myszy1953 napisał/a:

1) w 146 nie ma podstaw  2) ale nie b. rozumiem to mam brnąć dalej   3) a jakby wpłynęło przed otwarciem ofert   4) to co by Pan Hubal zrobił - też nie widział

1) Otóż to! Nie ma podstaw do unieważnienia umowy, więc też nie ma podstaw do unieważnienia postępowania.
2) Niestety tak (na szczęście ranga i skutek naruszenia  zasad nie są tu poważne).
3) Ooo, to zupełnie inna sprawa, wtedy można zmienić specyfikację, teraz już nie i trzeba z tym żyć.
4) Zapewne tak jak tu radzi, bo nie widać lepszego wyjścia.

17 (edytowany przez and1 2011-09-12 19:02:15)

Info. do zamawiacza wpłynęło przed TSO no ale z powodu nieobecności osoby, która jako jedyna znała temat zamówienia od strony merytoryczno-technicznej nie dokonano żadnych zmian i nie przesunięto TSO, natomiast dokonano otwarcia ofert.
I teraz wątpliwości, a może jednak unieważnić, no właśnie ale na jakie podstawie, skoro takowej nie ma.
przecież nie podpada to pod wadę uniemożliwiająca zawarcia umowy nie podlegającej unieważnieniu (93.1.7) ? , czyli zonk.
Brniemy dalej wybieramy i może na przyszłość jakieś dobre uzasadnienie sporządzenia takiego opisu smile
Co uważacie o takim rozwiązaniu, chyba jedyne słuszne niekoniecznie moralnie właściwe smile ? no ale cóż.
A i jeszcze jedno, czy za taki opis przedmiotu zamówienia i dokonanie wyboru - grozi dyscyplinka, bo jakoś nie mogę się tego doszukać ?

18

and1 napisał/a:

Info. do zamawiacza wpłynęło przed TSO no ale z powodu nieobecności osoby, która jako jedyna znała temat zamówienia od strony merytoryczno-technicznej nie dokonano żadnych zmian i nie przesunięto TSO, natomiast dokonano otwarcia ofert.
I teraz wątpliwości, a może jednak unieważnić, no właśnie ale na jakie podstawie, skoro takowej nie ma.
przecież nie podpada to pod wadę uniemożliwiająca zawarcia umowy nie podlegającej unieważnieniu (93.1.7) ? , czyli zonk.
Brniemy dalej wybieramy i może na przyszłość jakieś dobre uzasadnienie sporządzenia takiego opisu smile
Co uważacie o takim rozwiązaniu, chyba jedyne słuszne niekoniecznie moralnie właściwe smile ? no ale cóż.
A i jeszcze jedno, czy za taki opis przedmiotu zamówienia i dokonanie wyboru - grozi dyscyplinka, bo jakoś nie mogę się tego doszukać ?

Oj AND 1 wybieracie i po jakimś czasie piszecie dobre uzasadnienie "zaginięcia" pisma o niezgodnej z prawem czynności.

19

ha ha ha ninka śledzę Twoje posty, rozbrajasz mnie swoją szczerością smile

20

a po co uzasadnienie po roku wyrzucasz i śladu nie ma !! nieprawdaż

21

jak wyrzucasz nazajutrz to śladu też już nie ma

22

hehehe same złote myśli
nie znam dokładnie parametrów będących problemem, w 1 poście jest:
"informacja o czynności niezgodnej z przepisami SIWZ": podejrzewam ze chodzi o niezgodność z Ustawą? I tutaj są dwa podejścia:
1) jeśłi sam Zamawiający WIE, że przegiął i niestety zawinął rynek do jednego produktu-i nie ma na to podkładki słowno-użytecznej, to żeby mieć spokojny sen ja bym unieważnił tę część i odpalił na nowo.  Ale z drugiej strony:
2) jeżeli jednak Wykonawcy złożyli oferty to może działanie Zamawiającego nie jest tak złe, bo oferty wpłynęły, a to Zamawiający WIE co chce kupić, i kupuje to co On chce, a nie to co akurat któryś z Wykonawców ma w magazynie. To jest taki pikny okrąglak: "fakt, że przedmiotu zamówienia nie może zaoferować jeden z Wykonawców, nie przesądza automatycznie o tym, że Zamawiający ograniczył dostęp do zamówienia".

23

psz napisał/a:

jak wyrzucasz nazajutrz to śladu też już nie ma

no jest bat w postaci piszącego

24

myszy1953 napisał/a:

a po co uzasadnienie po roku wyrzucasz i śladu nie ma !! nieprawdaż

dlatego napisałam w cudzysłowu  "zaginięcia" ale należy pamiętać o protokole smile

25

se dziewczęta żarty robicie wink