1

Temat: termin wykonania umowy w SIWZ a w umowie

W SIWZ mam podany termin wykonania zamówienia od dnia podpisania umowy do końca roku. Czy mogę podpisać umowę, w której termin ten będzie rozpoczynał się później jak data podpisania, a kończący również z końcem roku. Dla wykonawcy nie ma to znaczenia, ponieważ w chwili obecnej realizuje poprzednią umowę, są to stałe usługi serwisowe i chciałbym aby nowa umowa zaczęła obowiązywać z końcem poprzedniej.

2

Odp: termin wykonania umowy w SIWZ a w umowie

no tak powinno być skończy pierwszą zaczyna drugą

3

Miom zdaniem: nie możecie.
Ale mam radę: wstawcie datę nowej umowy o jeden dzień późniejszą niż upływ terminu wykonania starej.

4

Zgadza się, trzeba podpisać zgodnie z SIWZ, lecz rada hubala też OK! wink

5

Nie rozumiem dlaczego też. Hubal radzi jak zachować zgodność ze specyfikacją.

6

wszyscy radzimy dobrze - termin wykonania do 31.12.2011

7

Terminu zakończenia nie chcę zmieniać, chodzi wyłącznie o termin rozpoczęcia. Jak pisałem - w SIWZ mam od podpisania, natomiast chciałbym aby obowiązywała dopiero od września, a zawarł bym ją jak najwcześniej.

Tak na marginesie mam drugie, małe pytanie. Co ma zrobić wykonawca już aby wydłużyć termin związania ofertą (z powodów urlopowych ma problem z podpisaniem umowy)?

8

piotrekb napisał/a:

1. Jak pisałem - w SIWZ mam od podpisania, natomiast chciałbym aby obowiązywała dopiero od września, a zawarł bym ją jak najwcześniej.

2. Co ma zrobić wykonawca już aby wydłużyć termin związania ofertą (z powodów urlopowych ma problem z podpisaniem umowy)?

1. Po co?. Nie widzę potrzeby. Wpisz tak jak było w SIWZ. Nic się nie dzieje - bedą obowiązywać dwie. Do Ciebie należy wybór z której bedziesz korzystać.
2. Napisać odpiwednie pismo do zamawiającego. Tylko znowu pytanie - po co?

9

Dziękuję za pomoc. Pewnie podpiszemy i niech obowiązują dwie, nie chciałem tego robić teraz, bo środki w budżecie na realizację drugiej umowy mam od sierpnia.
Odnośnie wydłużenia terminu przez wykonawcę, mają teraz braki kadrowe a jest kilka formalności do załatwienia przez nich przed podpisaniem umowy. Wykonawca się nie śpieszy bo wcześniejsze podpisanie nic mu nie zmienia.

10

Witam,

Mam pytanie

czy możliwe jest zapisanie w Ogłoszeniu i SIWZ terminu wykonania zamówienia:
" od dnia podpisania umowy do 31.12.2012"

Jak to zapisać w SIMAP gdzie należy wybrać albo konkretne daty, albo liczbę dni lub miesięcy.

Co wy na to??

11

alek02 napisał/a:

1. czy możliwe jest zapisanie w Ogłoszeniu i SIWZ terminu wykonania zamówienia:
" od dnia podpisania umowy do 31.12.2012"

2. Jak to zapisać w SIMAP gdzie należy wybrać albo konkretne daty, albo liczbę dni lub miesięcy.

1. Tak - z tym, że pożądane jest podanie chociażby planowanego terminu zawarcia umowy.
2. Pozostaje pkt. VI.3. W punkcie II. 3 wpisz datę "OD" "DO", a w VI.3 napisz zatrzezenie że data początkowa to data planowanego terminu zawarcia umowy i że  może ona ulec zmianie w zależności od...

12

Ps. pamiętaj również o tym: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1427

13

dzięki za info,

ps. co z tym rozporządzeniem, przecież to się generuje z automatu

14

Nic konkretnego - tak tylko informacyjnie.

15

Witam,
mój problem poniekąd dotyka zapisów art. 16 PZP.

czy jest dopuszczalne podpisanie umowy z wykonawcą i zawrzeć w niej zapis, że za realizację części robót  wykonawca wystawi faktury innemu 2 podmiotowi np. gminie.
Przy czym podmiot 1 podpisał porozumienie z podmiotem 2 na wspólna realizacje inwestycji.
W porozumieniu tym są zapisy dot. przygotowania i przeprowadzenie postępowania przez podmiot 1, ale nie ma: konkretnej delegacji uprawnień oraz w tytule porozumienia nie ma informacji o wspólnym przeprowadzeniu postępowania. Nie wiem więc czy fakt, iż płatnikiem jest również podmiot 2 nie determinuje aby wspólnie przeprowadziła z podmiotem 1 postępowanie przetargowe o udzielenie zamówienia.

16

Na mocy porozumienia strony jak czytam ustalily ,że:
1. Zamawiającym przeprowadzającym postępowanie jest podmiot 1 , który działa na rzecz i w imieniu podmiotu 2.
Ponieważ podmiot 2 jest też płatnikiem zaprosić do komisji przetargowej przedstawicieli podmiotu 2 i przekazać do zatwierdzenia dokumentację przetargową

17

tak też jest zapisane w porozumieniu, samo jednak porozumienie stricte ma nazwę : Porozumienie w sprawie realizacji inwestycji ...... a nie w sprawie wspólnego przepr. postęp.
Mam wrażenie, że zamawiającym wyłącznie jest lub będzie podmiot 1 a podmiot 2 będzie jedynie weryfikował SIWZ i deleguje 2 osoby do komisji przetarg. Nie będzie jednak podmiotem wspólnie przeprowadzającym postępowanie, a przynajmniej nie jest nigdzie wprost o tym napisane. Tak więc nie jest chyba zamawiającym, który wspólnie przeprowadza postępowanie.
czy z punktu widzenia formalnego (PZP) w porozumieniu w sprawie realizacji inwestycji musi być wzmianka o wspólnym przeprowadzaniu postępowania i o delegacji uprawnień na 1 podmiot ( jest tylko zapis, że podmiot 1 zobowiązuje sie do: przygot. SIWZ, przeprowadz. postęp. podpis. umowy, nadzoru nad robotami.

w umowie o zamówienie publi. ma się znaleźć zapis też o innym płatniku, czy w takiej sytuacji jest to dopuszczalne i czy w ogóle porozumienie o takim charakterze, tytule można nazwać porozumieniem z art. 16 PZP

dziękuje za opinie

18

A jakie skutki prawne niesie wspólne postępowanie? Moim zdaniem żadne, albo raczej prawie żadne, więc znaczenie zapisów jest podobne, ważne że ustawa nie zabrania, więc możecie czynić co uważacie, byle postępowanie byłoby przeprowadzone równie poprawnie jak przy 1 podmiocie, zaś szczegóły porozumień  to sprawa indywidualna do uregulowania według woli stron.

Post 15. zdaje się jest też w innym wątku i tam również inne moje podpowiedzi.