1

Temat: brak załączenia umowy do siwz

wczoraj ogłosiłam przetarg a dziś sie zorientowalam ze nie dolaczylam umowy. czy moge ja dołączyć jako wyjasnienia do siwz?

2

Odp: brak załączenia umowy do siwz

Jako zmiana treści SIWZ. Przedłuż TSO o jeden dzień.

3

musze przedłużać?

4

moim zdaniem nie jaki wpływ ma umowa na wycenę oferty żaden wszystko winno być zawarte w siwz , uwarunkowania , obowiązki, lub też dokumentacji perojektowej i uzgodnieniach - jeżeli rb.
MOdyfikacja siwz 38.4

5

czyli poprostu wyjasnienia siwz 38.4, tez tak uwazam bo umowa nie zmienia siwz, jest jej zalacznikiem ktorego nie zawiesilam od razu.

6

Marta napisał/a:

musze przedłużać?

Wbrew temu co napisała myszy ja zalecam przedłużenie. Kontrole podchodzą do tematu metodą 0/1.

7

Marta napisał/a:

czyli poprostu wyjasnienia siwz 38.4, tez tak uwazam bo umowa nie zmienia siwz, jest jej zalacznikiem ktorego nie zawiesilam od razu.

Zmiana treści, słownie: zmiana treści.

8

zupełnie nielogiczne,  po co ma przedłużać o 1 dzień  - z automatu !!!
a kontrolą się nie martw  - przychodzą coraz bardziej kumaci
Zamawiający musi sam zdecydować czy przedłużenie jest konieczne - przeczytaj 38.6
Proszę o logiczne wytłumaczenie stanowiska Mirasa? Jeżeli przdłużysz nie zapomnij o zmianie ogłoszenia

9

mysle że nie przedłuze tym bardziej ze wczoraj ogloszony przetarg, dzis rano juz ida wyjasnienia na strone i wszystkich zainteresowanych

10

Popieram myszy, nie ma potrzeby w tym wypadku przedłużać TSO.

11

Ja bym mimo wszystko przedłużył o ten jeden dzień.

12

myszy1953 napisał/a:

Proszę o logiczne wytłumaczenie stanowiska Mirasa?

Trudno tutaj o logiczną argumentację, nie znając szczegółów dotyczących:
- przedmiotu zamówienia,
- treści samej SIWZ,
- treści wzoru umowy.
Przypuszczam, że powyższe wzajemnie się uzupełniają i doprecyzowują, dlatego zalecam przełużenie.

13

dalej twierdzę ,że brak umowy nie ma wpływu na przygotowanie oferty może jedynie stanowić czy ubiegam się o zamówienie czy nie - zapisy umowy mi nie odpowiadają nie zajmuję się przetargiem

14

Jak MIRAS - nie znamy szczegółów, ale na ogół w umowie są zapisane istotne szczegóły mogące mieć wpływ na zachowanie wykonawcy, co ważniejsze  jego mecenasi w razie czego łatwo znajdą argumenty przeciw zamawiającemu.

W sumie warto przedłużyć termin, chyba że jest on wyraźnie dłuższy od minimalnego lub ryzyko jest mniejszym złem.

15

myszy1953 napisał/a:

dalej twierdzę ,że brak umowy nie ma wpływu na przygotowanie oferty może jedynie stanowić czy ubiegam się o zamówienie czy nie - zapisy umowy mi nie odpowiadają nie zajmuję się przetargiem

Dokładnie-dobrze powiedziane. Nie ma potrzeby przedłużać.

16

istotne szczegóły mają być w siwz !!!! czyli przedmiot, warunki wykonania, odbiory, obowiązki stron, termin,  warunki płatności, warunki gwarancji i rękojmi, zabezpieczenie , nadzór nad pracami   
umowa rozbudowana o paragrafy warunki realizacji prac przez podwykonawców, Kary, Odstąpienie od Umowy , Postanowienia końcowe

17

myszy1953 napisał/a:

istotne szczegóły mają być w siwz !!!! czyli przedmiot, warunki wykonania, odbiory, obowiązki stron, termin,  warunki płatności, warunki gwarancji i rękojmi, zabezpieczenie , nadzór nad pracami   
umowa rozbudowana o paragrafy warunki realizacji prac przez podwykonawców, Kary, Odstąpienie od Umowy , Postanowienia końcowe

No właśnie!!! A jak SIWZ jest tak skonstruowana: "Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zwarty jest w załączniku WZÓR UMOWY".

18

Poddaję się ......... to po co w pzp istnieje art.36

19

myszy1953 napisał/a:

1. Poddaję się ......... 2. to po co w pzp istnieje art.36

1. Eeee walcz wink
2. Nie widzę związku. Czy uważasz, że SIWZ skonstruowana na zasadzie:

"Pkt 3. Szczególowy opis przedmiotu zamówienia:

Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 5 (wzór umow) do SIWZ "

stoi w sprzeczności z art. 36.???

20

popieram myszy1953, tym bardziej, że jest to kwestia 1-go dnia

21

w takim razie będę pisać tylko umowy - i nazywać umowa/siwz - szkoda papieru na siwz

22

Mam lepszy pomysł: pisz tylko SIWZ-y i zamiast powielać tekst z SIWZ do załączników, to stosuj odesłania do odpowiednich załączników (nota bene) stanowiących również SIWZ. Teraz to ja się poddaje - nie wiem w czym widzisz problem, a może nie widzisz problemu ale tworzysz problemy i teraz nie chcesz się do tego przynać - i to jest problem.

23

matko! MIRAS smile

24

nie widzę przeszkod jak powiedział koń w Wielkiej Pardubickiej

25

taki żarcik dolnośląski    wink