Temat: brak załączenia umowy do siwz
wczoraj ogłosiłam przetarg a dziś sie zorientowalam ze nie dolaczylam umowy. czy moge ja dołączyć jako wyjasnienia do siwz?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wczoraj ogłosiłam przetarg a dziś sie zorientowalam ze nie dolaczylam umowy. czy moge ja dołączyć jako wyjasnienia do siwz?
Jako zmiana treści SIWZ. Przedłuż TSO o jeden dzień.
musze przedłużać?
moim zdaniem nie jaki wpływ ma umowa na wycenę oferty żaden wszystko winno być zawarte w siwz , uwarunkowania , obowiązki, lub też dokumentacji perojektowej i uzgodnieniach - jeżeli rb.
MOdyfikacja siwz 38.4
czyli poprostu wyjasnienia siwz 38.4, tez tak uwazam bo umowa nie zmienia siwz, jest jej zalacznikiem ktorego nie zawiesilam od razu.
musze przedłużać?
Wbrew temu co napisała myszy ja zalecam przedłużenie. Kontrole podchodzą do tematu metodą 0/1.
czyli poprostu wyjasnienia siwz 38.4, tez tak uwazam bo umowa nie zmienia siwz, jest jej zalacznikiem ktorego nie zawiesilam od razu.
Zmiana treści, słownie: zmiana treści.
zupełnie nielogiczne, po co ma przedłużać o 1 dzień - z automatu !!!
a kontrolą się nie martw - przychodzą coraz bardziej kumaci
Zamawiający musi sam zdecydować czy przedłużenie jest konieczne - przeczytaj 38.6
Proszę o logiczne wytłumaczenie stanowiska Mirasa? Jeżeli przdłużysz nie zapomnij o zmianie ogłoszenia
mysle że nie przedłuze tym bardziej ze wczoraj ogloszony przetarg, dzis rano juz ida wyjasnienia na strone i wszystkich zainteresowanych
Popieram myszy, nie ma potrzeby w tym wypadku przedłużać TSO.
Ja bym mimo wszystko przedłużył o ten jeden dzień.
Proszę o logiczne wytłumaczenie stanowiska Mirasa?
Trudno tutaj o logiczną argumentację, nie znając szczegółów dotyczących:
- przedmiotu zamówienia,
- treści samej SIWZ,
- treści wzoru umowy.
Przypuszczam, że powyższe wzajemnie się uzupełniają i doprecyzowują, dlatego zalecam przełużenie.
dalej twierdzę ,że brak umowy nie ma wpływu na przygotowanie oferty może jedynie stanowić czy ubiegam się o zamówienie czy nie - zapisy umowy mi nie odpowiadają nie zajmuję się przetargiem
Jak MIRAS - nie znamy szczegółów, ale na ogół w umowie są zapisane istotne szczegóły mogące mieć wpływ na zachowanie wykonawcy, co ważniejsze jego mecenasi w razie czego łatwo znajdą argumenty przeciw zamawiającemu.
W sumie warto przedłużyć termin, chyba że jest on wyraźnie dłuższy od minimalnego lub ryzyko jest mniejszym złem.
dalej twierdzę ,że brak umowy nie ma wpływu na przygotowanie oferty może jedynie stanowić czy ubiegam się o zamówienie czy nie - zapisy umowy mi nie odpowiadają nie zajmuję się przetargiem
Dokładnie-dobrze powiedziane. Nie ma potrzeby przedłużać.
istotne szczegóły mają być w siwz !!!! czyli przedmiot, warunki wykonania, odbiory, obowiązki stron, termin, warunki płatności, warunki gwarancji i rękojmi, zabezpieczenie , nadzór nad pracami
umowa rozbudowana o paragrafy warunki realizacji prac przez podwykonawców, Kary, Odstąpienie od Umowy , Postanowienia końcowe
istotne szczegóły mają być w siwz !!!! czyli przedmiot, warunki wykonania, odbiory, obowiązki stron, termin, warunki płatności, warunki gwarancji i rękojmi, zabezpieczenie , nadzór nad pracami
umowa rozbudowana o paragrafy warunki realizacji prac przez podwykonawców, Kary, Odstąpienie od Umowy , Postanowienia końcowe
No właśnie!!! A jak SIWZ jest tak skonstruowana: "Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zwarty jest w załączniku WZÓR UMOWY".
Poddaję się ......... to po co w pzp istnieje art.36
1. Poddaję się ......... 2. to po co w pzp istnieje art.36
1. Eeee walcz
2. Nie widzę związku. Czy uważasz, że SIWZ skonstruowana na zasadzie:
"Pkt 3. Szczególowy opis przedmiotu zamówienia:
Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawarty jest w załączniku nr 5 (wzór umow) do SIWZ "
stoi w sprzeczności z art. 36.???
popieram myszy1953, tym bardziej, że jest to kwestia 1-go dnia
w takim razie będę pisać tylko umowy - i nazywać umowa/siwz - szkoda papieru na siwz
Mam lepszy pomysł: pisz tylko SIWZ-y i zamiast powielać tekst z SIWZ do załączników, to stosuj odesłania do odpowiednich załączników (nota bene) stanowiących również SIWZ. Teraz to ja się poddaje - nie wiem w czym widzisz problem, a może nie widzisz problemu ale tworzysz problemy i teraz nie chcesz się do tego przynać - i to jest problem.
matko! MIRAS
nie widzę przeszkod jak powiedział koń w Wielkiej Pardubickiej
taki żarcik dolnośląski
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc